Zariņš pieprasa Kariņam izvērtēt ekonomikas ministra lēmumu atlaist "Latvenergo" padomi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S) vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), pieprasot izvērtēt ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmuma atlaist AS "Latvenergo" padomi pamatotību.

Zariņš skaidro, ka Kariņš ir publiski paudis, ka Nemiro lēmumu par "Latvenergo" padomes maiņu viņš uzskata par nepārdomātu un sasteigtu, kā arī neatbilstošu labas pārvaldības principiem. Kariņš ir pieprasījis Nemiro sniegt paskaidrojumus, lai izvērtētu ekonomikas ministra lēmumu pamatotību un atbilstību amatam.

Neskatoties uz to, ka Kariņš ir saņēmis šos paskaidrojumus paredzētajā termiņā, Ministru prezidents joprojām nav sniedzis savu izvērtējumu, vai šāds lēmums bija pamatots un atbilstīgs valsts un sabiedrības interesēm, uzsvēra Zariņš.

Premjers solījis savu vērtējumu sniegt šonedēļ.

Zariņa ieskatā, tas, ka jaunieceltā padome ir atkāpusies, nemazina nepieciešamību veikt jau pieņemto ekonomikas ministra lēmumu pamatotības izvērtēšanu.

"Tieši otrādi - tas pastiprina šo nepieciešamību, jo izrādās, ka, atceļot līdzšinējo - rīcībspējīgo uzņēmuma padomi, ministrs ir iecēlis padomi, kura jau uzreiz ir paziņojusi par savu rīcībnespēju un atkāpusies, tādejādi atstājot Latvijas vērtīgāko uzņēmumu bez padomes un tiešā Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, par kuras ministra lēmumu pamatotību ir izteiktas pamatotas bažas," norādīja politiķis.

Ņemot vērā nu jau demisionējošās padomes priekšsēdētāja izteiktos apgalvojumus par politisko spiedienu un "aizdomīgiem AS "Latvenergo" darījumiem, kuri esot tikuši veikti iepriekšējās padomes laikā", premjerministra pienākums būtu vistuvākajā laikā nākt ar savu solīto ekonomikas ministra pieņemto lēmumu pamatotības izvērtējumu, sacīja Zariņš.

Deputāta ieskatā šāds izvērtējums ir svarīgs, lai kliedētu radītās bažas, ka politiska darījuma rezultātā tiek mēģināts piesegt sabiedrības interesēm neatbilstošus vai pat noziedzīgus darījumus, kuri jau ir tikuši veikti vai vēl tiek gatavoti.

Tāpēc Zariņš ir vērsies pie Kariņa, pieprasot sniegt šo ekonomikas ministra lēmumu pamatotības izvērtējumu.

"Ja premjerministrs nav tikai tukšs balamute vai akla marionete kāda spēlē, tad viņam šajā situācijā būtu jāsniedz visai sabiedrībai savs solītais ekonomikas ministra rīcības izvērtējums un vai nu jāpieprasa ministra demisija, vai arī publiski jāatvainojas ministram," uzskata deputāts.

Ziņots, ka Kariņš pagājušās nedēļas sākumā izdeva rezolūciju, kurā ekonomikas ministrs tika aicināts līdz nedēļas beigām skaidrot lēmumu atsaukt "Latvenergo" padomi un pagaidu padomes iecelšanu. Nemiro pārstāve Beata Jonite skaidroja, ka ministrs tikās ar Ministru prezidentu, izskaidrojot iemeslus saistībā ar "Latvenergo" padomes atsaukšanu, Ekonomikas ministrijas veikto dienesta ziņojumu par padomes darbības izvērtējumu, kā arī pagaidu padomes iecelšanu. Ziņojuma detaļas gan netiek atklātas.

Atlaistās padomes vietā bija iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks - "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" pagaidu padomē tika iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu