"Netraucējiet atpūsties, labāk pieskatiet manus mazbērnus!" Policists stāsta par darbu Vecāķu glābšanas stacijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vecāķu pludmale.
Vecāķu pludmale. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aleksandrs, kurš jau ceturto gadu strādā par glābēju Vecāķu glābšanas stacijā, ierakstā Rīgas pašvaldības policijas "Facebook" lapā dalījies ar darba ikdienu un tajā gūto pieredzi.

Aleksandrs min, ka pirmais gads glābēja darbā bijis grūts, gan uztveres maiņas, gan fizisko pārbaudījumu dēļ. Viena no grūtībām ir iedzīvotāju attieksme pret paša izdarītajiem pārkāpumiem, kādēļ bieži nākas dzirdēt nepamatotus pārkāpumus.

Peldēšanas sezona parasti ir no 15. maija līdz 15. septembrim. Šajā laikā darbinieki savus darba pienākumus veic glābšanas stacijā. Savukārt ziemā daļa darbinieku veic policista pienākumus, bet daļa - uz ledus. Tiek apsekotas maluzvejnieku iecienītas vietas, mērīts ledus biezums un pieskatīti iedzīvotāji paaugstinātas bīstamības periodā.

Apmācību procesā ne vien nācies iemācīties Latvijā dzīvojošās zivju sugas, bet arī vadīt kuteri, laivu un citus transportlīdzekļus. Aleksandrs paslavē priekšniekus, ka ir bijusi iespēja bez maksas iegūt kuģa vadīšana apliecību.

"Kurā citā darbā Tu vēl vari paņemt laivu un doties izbraukumā?" par darba priekšrocībām stāsta glābējs.

Vēl viens no darba mazajiem priekiem bijis 18. novembrī, kad bijis jādežurē ar laivu Daugavā.

Pēdējo gadu laikā Aleksandrs atceras trīs spilgtākos notikumus. Reiz kāda vecmamma ar trīs mazbērniem devusies atpūsties uz Vecāķu peldvietu. Bērni vieni paši devušies peldēties, savukārt sieviete pati netraucēti apgūlusies.

Drīz pēc tam viens no bērniem pamanīts pie bojām. Puika izvilkts krastā un nodots sievietei, kura tikai tobrīd atskārtusi, ka pazuduši arī viņa brāļi. Apsekojot peldvietu, atrasti pārējie mazbērni, kuri, nevienam nemanot, bija izgājuši no ūdens un aizgājuši labu gabalu no pieskatītājas.

Nogādājot mazbērnus sievietei, viņa kategoriski noliegusi, ka mazbērnus neesot pieskatījusi un glābējiem pārmetusi, ka traucējot viņai atpūsties. Tieši nevērība pret savām atvasēm esot viens no Vecāķu peldvietas uzraudzīšanas izaicinājumiem. Aleksandrs norāda, ka glābējiem jāveic glābšanas nevis aukļu darbi.

Cits spilgts gadījums saistīts ar cilvēku veselību. Glābējiem norādīta kāda sirma kundze, kurai peldvietā palicis slikti. Savos 90 gados viņa bija nolēmusi sauļoties vairāk nekā 30 grādu svelmē.

Mēģinot piecelties kājās, sievietei sareibusi galva. Tādēļ izsaukti mediķi, un sirmgalvei sniegta palīdzība. Drīz vien sirmgalve atguvusies, tomēr mediķu busiņš uzkavējies pie glābšanas stacijas, un mirkli vēlāk atbraucis vēl viens.

Sarunas laikā no mediķiem noskaidrots, ka pēc sirmās kundzes atdzesēšanas pie viņiem vērsusies sieviete, kurai sākušās dzemdības. Jaunā māmiņa bija nolēmusi pēdējās grūtniecības dienās doties uz sauļoties. Par laimi mediķi bijuši turpat uz vietas un sākuši pieņemt dzemdības.

Glābējs atgādina, ka pirms došanās uz pludmali jāizvērtē savs veselības stāvoklis.

Savukārt trešais atgadījums noticis pa nakti, kas lielākoties ir daudz mierīgāks laiks. Glābēju stacijā vērsies kāds pāris, kurš, pastaigājoties gar jūras malu, netālu aiz oficiālās peldvietas ieraudzījis izskalotu līķi.

Likumsargs nekavējoties ar kvadriciklu devies pārbaudīt norādīto apkārtni. Tumsā meklēšanas darbi noritējuši lēnāk, taču drīz vien glābējs atradis krastā guļošu vīrieti, kura ķermenis bijis pārsegts ar baltu drānu. Likumsargs vairākas reizes uztaurējis, taču vīrietis nav izkustējies.

Tikai tad, kad glābējs pieskrējis viņam klāt, dusošais vīrietis pēkšņi atvēris acis. Pārrunu laikā kungs atklāja, ka atnācis uz jūras krastu izgulēties. "Cerams, ka šogad arī iztiksim bez starpgadījumiem!" sacīja glābējs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu