Rīgā atjaunotās ielas applūst, jo nav veikta kanalizācijas tīklu pārbūve (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīga pēc lietusgāzēm
Rīga pēc lietusgāzēm Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Lai galvaspilsētas ielās mazinātu peļķu veidošanos lietavu laikā, Rīgas domes Satiksmes departaments problemātiskajiem ielu posmiem izstrādās dažādus lokālus risinājumus, piemēram, Krišjāņa Barona ielā varētu izveidot renes ūdens novadīšanai līdz notekcaurulēm, izriet no departamenta direktora Vitālija Reinbaha teiktā.

Ņemot vērā pirmdienas spēcīgās lietavas pilsētā, Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR) šodien sasauca pašvaldības atbildīgo institūciju pārstāvju sanāksmi, kuras laikā apsekoja problemātiskās Rīgas ielas, lai novērtētu paveiktos darbus plūdu mazināšanai.

Amatpersonas apsekoja Ganību dambja un Bukultu ielas krustojumu, kā arī Čiekurkalna 1. līniju zem Vairoga pārvada. Kā pastāstīja Reinbahs, vairākās vietās Rīgā, piemēram, Viestura prospektā, peļķes veidojas tādēļ, ka vēsturiski tur lietus ūdens novades sistēmas vispār nav izveidotas.

Tāpat peļķes veidojas tādēļ, ka vairums no lietus ūdens kanalizācijas tīkliem ir būvēti pagājušā gadsimta 70.-80. gados, izmantojot sliktas kvalitātes cauruļvadus un būvdarbus veicot nepietiekošā vai pat zemā kvalitātē.

"Līdz ar to lietus kanalizācijas tīkls ir novecojis, neatbilst mūsdienu prasībām un ir nepieciešams to atjaunot," sacīja Reinbahs.

Taujāts, kādēļ applūst arī nupat atjaunotās ielas, Reinbahs norādīja, ka pārsvarā šajās ielās veikta tikai asfalta seguma atjaunošana, nevis pilna ielas pārbūve, kas ietvertu arī kanalizācijas tīklu pārbūvi.

Pēdējos gados ievērojamākais objekts, kur veikta pilna arī ūdens kanalizācijas noteksistēmas pārbūve, ir Salu tilts. Šādi darbi veikti arī Daugavas stadionam piegulošajā Ata ielā, Daugavgrīvas ielā, kā arī Biķernieku un Stigu ielas krustojumā.

Savukārt tādās maģistrālajās ielās kā Brīvības iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Krišjāņa Barona iela un citas, veikta tikai ielas seguma atjaunošana, kas nozīmē, ka tuvākajā laikā ūdens uzsūcēju pārbūve atbilstoši prasībām - nenotiks.

» Video: Rīgu pārsteiguši plūdi

Vienlaikus Reinbahs atzina, ka vairākās problemātiskākajās ielās ir iespējams ieviest dažādus risinājumus, kas neprasītu arī pārlieku lielus līdzekļus. Piemēram, Krišjāņa Barona ielā departaments izsvērs iespēju izveidot renes, kas savāc ūdeni un novada to līdz notekcaurulēm.

Savukārt Čiekurkalna 1. līnijā zem Vairoga pārvada, kā arī Viestura prospektā plānots izveidot lokālo lietus ūdens novadīšanas sistēmu, kas ūdeni pa tiešo novadīs blakus esošajās smilšainajās teritorijās.

Sanāksmes izskaņā Burovs uzticēja departamentam līdz 1. augustam apzināt problemātiskos ielu posmus, kuri lietavu laikā applūst, izstrādāt katrai vietai iespējamo risinājumu, kā arī apkopot to īstenošanai nepieciešamos līdzekļus.

Sanāksmē Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins arī informēja, ka spēcīgo lietavu dēļ vakar bija applūdušas desmit Rīgas izglītības iestāžu ēku pagrabstāvu telpas, bet šodien jau ir veikti visi nepieciešamie darbi izveidojušās situācijas novēršanai.

Satiksmes departamenta pārziņā ir lietus ūdens sūkņu staciju apsaimniekošana, ieskaitot ekspluatācijas izdevumus, maģistrālo un rajonu ielu lietus ūdens novadīšanas sistēmu, kā arī tiltu, tuneļu un pāreju lietus ūdens sūkņu staciju un novadīšanas sistēmas apsaimniekošana.

Pašvaldībā norāda, ka pagājušajā gadā budžetā tika izveidota arī jauna programma - Rīgas pilsētas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas maģistrālo kolektoru un sūkņu staciju uzturēšana, kuras ietvaros norit plānveida darbs pie lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tīrīšanas un skalošanas, tiek pārbaudīts kolektoru tehniskais stāvoklis ar "videoinspekcijas" palīdzību, kā arī tiek veikta lietus ūdens atsūknēšana no satiksmi traucējošām peļķēm uz ielu un tiltu brauktuvēm.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu