Čečenijas televīzijā raudošs pusaudzis 46 minūtes atvainojas Kadirovam par varas kritizēšanu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no twitter.com

Čečenijas galvaspilsētas Groznijas televīzijā jūlija beigās tika demonstrēts sižets, kurā redzams raudošs pusaudzis. Sižets ilga 46 minūtes un tajā 16 gadus vecais Magomeds Ahmatovs raudādams lūdz piedošanu par varas kritizēšanu, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Zēns sižetā stāsta, ka viņš noticējis tiem, kas dzīvo Eiropā un Sīrijā un savos kritiskajos paziņojumos sociālajos tīklos vēstījis par to, kā "nemaz nav". Čečenijas Muftijs televīzijas ēterā lasa priekšā zēna iepriekš izteiktos komentārus. Viņa māte un tēvocis taisnojas, ka neesot izsekojuši jaunieša aktivitātēm internetā, savukārt Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs pieprasa pastiprināt jaunatnes "audzināšanu" sociālajos tīklos.

"Maz kāds noticētu, ka drosmīgais pravietis dzīvē izskatās šādi," saka aizkadra balss, mirkli pirms uz ekrāniem parādās raudošs pusaudzis. 

"Es ļoti nožēloju, mani apmānīja internetā. Es centīšos, lai nekas tāds vairs neatkārtotos. Es lūdzu piedošanu visai čečenu tautai," paziņo raudošais Ahmatovs. 

"Lūk, tas ir arī ir mūsu interneta sludinātājs," rezumē aizkadra balss. 

Magomeds Ahmatovs nav pirmais cilvēks, kurš piespiests publiski atvainoties par Kadirova kritizēšanu. 

Iepriekš līdzīgos televīzijas sižetos publiski atvainojušies vairāki citi Čečenijas iedzīvotāji, tostarp arī blogeri un vietējie deputāti. 

Ahmatovs ir jaunākais no viņiem visiem. 

Iepriekš jaunietis sociālajos tīklos vairākas reizes norādīja uz Čečenijā valdošo korupciju un ticības trūkumu. 

"Es jums nozagšu miljardus, bet es jums arī uzdāvināšu 50 dzīvokļus," teikts vienā no pusaudža komentāriem, kas, visticamāk, bijis adresēts Kadirovam. 

Dažas dienas pirms Ahmatova parādīšanās televīzijā par viņu pieminēja pats Kadirovs. 

Tiekoties ar Čečenijas mediju lietu ministru, Kadirovs norādīja, ka jaunietis viņu esot nosaucis gan par nepatieso, gan par neticīgo, gan visādos citos vārdos. 

"Atradām, atvedām, domāja, ka neatradīsim viņu "Instagram". Noskaidrojām, ka ģimene tik tikko savelk galus, tēva nav, bet māte ir nelaimīga," par Ahmatovu stāsta Kadirovs. 

Sižetā tiek norādīts, ka jaunietis sameklēts ar Čečenijas tiesībsargājošo institūciju palīdzību, jo jaunieša izteikumi esot uzskatāmi par ekstrēmismu. 

To, kas Ahmatovu sagaida pēc viņa atvainošanās, sižeta veidotāji nemin. 

Čečenijas ekstrēmisma profilakses centra darbinieks žurnālistiem norāda, ka centrs pastāvīgi uzrauga tādus cilvēkus, kas nodarbojas ar ekstrēmisma un terorisma propagandu. 

Komentējot Ahmatova publisko atvainošanos, advokāts Antons Žarovs, sarunā ar BBC krievu valodas versiju, pauž viedokli, ka Krievijas likumi neaizliedz raudāt kameras priekšā. 

Tomēr šajā gadījumā jāņem vērā dažādas Krievijas starptautiskās saistības, piemēram cilvēktiesību konvencija un konvencija par bērnu tiesībām. 

"Jebkāda nepilngadīgā tiesāšana ir jāveic ar zināmu slepenības piedevu," uzsver advokāts. 

Pat ja Ahmatovs būtu pārkāpis likumu, viņu nevajadzētu filmēt nedz nepilngadīgo lietu komisijas sēdēs, nedz tiesā, kur nu vēl rādīt televīzijā.  

Žarovs pauž viedokli, ka stāsts par pusaudža "audzināšanu" televīzijā ir stāsts nevis par administratīvu vai kriminālpārkāpumu, bet gan stāsts par nepilngadīgā publisku pazemošanu. 

"Tas līdzinās situācijai, kad skolotāja visas klases priekšā pazemo skolēnu. 21. gadsimtā tas ir pilnīgi nepieņemami," norāda Žarovs. 

Viņš uzsver, ka Kadirovam, kā Čečenijas konstitūcijas garantam, būtu publiski jāpaziņo, ka šādas lietas ir nepieņemamas. 

Tomēr Kadirovs ir acīmredzami citās domās, tāpēc tas ir tikai laika jautājums, kad savu atgūto "mīlestību" pret Čečeniju un Kadirovu atkal paudīs kāds cilvēks, kurš iepriekš "dzīvojis maldos". 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu