Viendzimuma pāri reklāmās sadusmo konservatīvos Ungārijas iedzīvotājus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

"Coca-Cola" reklāmas kampaņa, kurā aicina viendzimuma pāru pieņemšanu, Ungārijā novedusi pie aicinājumiem boikotēt zīmola produkciju, vēsta aģentūra "Reuters".

Gatavojoties pasākumam "Love Revolution", kas trešdien sāksies Budapeštā, pilsētas ielās izvietoti reklāmas plakāti ar smaidošiem viendzimuma pāriem un tādiem saukļiem kā "nekāda cukura, nekādu aizspriedumu".

Tas sadusmojis daļu konservatīvā Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partijas "Fidesz" atbalstītāju un biedru.

Svētdien "Fidesz" spīkera vietnieks Istvans Boldogs aicināja boikotēt kompāniju tās "provokatīvās" reklāmas kampaņas dēļ. Līdzīgus uzskatus pauda arī labējie, konservatīvajai valdībai pietuvinātie ziņu portāli.

Tomēr Orbāna partija oficiāli nav atbalstījusi Boldoga aicinājumu, bet gan paziņojusi, ka tā ir ungāru brīva izvēle - dzert vai nedzert "Coca-Cola".

Pēdējos gados Ungārijas iedzīvotāju attieksme pret homoseksuāliem cilvēkiem ir kļuvusi pozitīvāka. 2018.gadā veiktā aptaujā divas trešdaļas ungāru piekrita apgalvojumam, ka homoseksuāli cilvēki drīkst dzīvot, kā vien vēlas. Savukārt 2002.gadā šādam apgalvojumam piekrita mazāk nekā puse aptaujāto.

LGBT tiesību organizācijas "Hatter" aktīvists Tamass Domboss uzskata, ka Orbāna konservatīvā valdība esot homofobiska, taču arī apzinoties sabiedrības noskaņojuma maiņu.

"Mums ir sajūta, ka viņi pārbauda cilvēku sajūtas par šo jautājumu. Visa valdības propaganda būvēta uz konfliktu, viņiem vajag ienaidniekus. Pēc Eiropas Savienības, migrantiem, nevalstiskajām organizācijām un pat bezpajumtniekiem varbūt ir pienākusi LGBTQ kārta," norāda Domboss.

"Coca-Cola" pirmdien paziņoja, ka gaidāmais festivāls iemiesojot ASV multinacionālisma galvenos principus. "Mēs uzskatām, ka gan heteroseksuāliem, gan homoseksuāliem cilvēkiem ir tiesības mīlēt, kādu cilvēku vēlas, un tādā veidā, kādā viņi to vēlas," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Pats Orbāns ļoti reti tiešā veidā izteicies par šo jautājumu. 2016.gada intervijā viņš sacīja, ka homoseksuāli cilvēki "var darīt, ko grib, bet valdība neatzīs viņu laulības".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu