Dānijā bankas "maksās" klientiem par hipotekārajiem kredītiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs foto.
Nauda. Ilustratīvs foto. Foto: LETA

Dānijas trešā lielākā banka "Jyske Bank" šonedēļ paziņoja, ka sāks izsniegt hipotekāros kredītus uz 10 gadiem ar procentu likmi -0,5, kas būtībā nozīmē, ka bankas maksās cilvēkiem, kas aizņemsies naudu, vēsta ārzemju mediji.

Trešdien, 7. augustā, arī lielākais aizdevējs Skandināvijā "Nordea" banka paziņoja, ka sāks izsniegt hipotekāros kredītus uz 20 gadiem ar 0% likmi. Tāpat dāņiem iespējams saņemt kredītu uz 30 gadiem ar 0,5% likmi.

"Nordea" bankas Dānijas nodaļas finanšu analītiķe medijam "Bloomberg" sacīja, ka bankas sagaida - šādējādi pieaugs mājokļu cenas. Viņa arī norādīja, ka nekad nav bijis tik izdevīgi aizņemties kā tagad. Eksperte arī piebilda, ka ļoti zemās procentu likmes liecinot par investoru satraukumu, saistībā ar pašreizējo situāciju finanšu tirgos.

Savukārt negatīvās procentu likmes, ko piedāvā "Jyske Bank" nozīmē, ka būtībā banka maksā klientam, kurš aizņemas naudu. Piemēram, saņemot miljonu eiro hipotekāro kredītu īpašumam ar procentu likmi -0,5, klients bankai atmaksātu 995 tūkstošus eiro. "Business Insider" gan norāda, ka bankas nereti iekasē naudu par dažādiem ar aizdevumiem saistītiem pakalpojumiem, tādēļ būtu iespējams gūt peļņu arī ar negatīvu procentu likmi.

Kaut gan aizdevumu izsniegšana ar negatīvu procentu likmi varētu šķist neapdomīgs gājiens, tam ir pamats. Daudzi investori satraucas, ka tuvākajos gados var notikt finanšu krahs. Izsniedzot šādus aizdevumus, bankas var rēķināties ar nelieliem zaudējumiem, savukārt turpinot izsniegt aizdevumus ar augstām procentu likmēm, bankām ir potenciāls risks saskarties ar lieliem zaudējumiem, ja finanšu krīzes rezultātā cilvēki nespēs tos atmaksāt.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu