Vācijas mediķi ceļ trauksmi: peldēšanās Baltijas jūrā var nopietni apdraudēt veselību (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūra. Ilustratīvs attēls
Jūra. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Baltijas jūrā parādījusies baktērija, kas var apdraudēt cilvēku veselību. Pirmā nāve jau esot konstatēta Vācijā, vēsta portāls "Postimees", atsaucoties uz vācu mediju "Germania".

Vācijas ārsti ceļ trauksmi, jo Baltijas jūras ūdeņos ir atrasta baktērija Vibrio vulnificus. Parasti šie mikroorganismi nonāk cilvēka ķermenī divējādi: ēdot nepietiekami apstrādātas jūras veltes vai peldēšanās laikā, kad jūras ūdens saskaras ar atvērtām cilvēku brūcēm.

Lai gan lielākajai daļai cilvēku, kas inficējas ar baktēriju, parādās tikai viegli slimības simptomi, dažiem tomēr attīstās dzīvībai bīstami ādas bojājumi vai asins saindēšanās. Visnopietnākās sekas var būt nekrotizējošs fascīts - reta infekcija, kas ātri iznīcina ādu un muskuļu audus. Tas var izraisīt locekļu amputāciju vai pat nāvi.

» No okeāniem uz pludmalēm pārcēlušās "miesu ēdošas" baktērijas klimata pārmaiņu dēļ

Pēc vācu ārstu teiktā, pirmā Vibrio vulnificus izraisītā nāve jau ir reģistrēta Vācijā. Upuris bija 90 gadus veca sieviete, peldoties jūrā vietējā kūrortā Meklenburgas federālajā zemē. Tiek ziņots vēl par inficēšanās gadījumiem.

Pirms neilga laika amerikāņu zinātnieki sāka celt trauksmi par šo infekciju, kas izplatās okeānos. Bīstami mikroorganismi, kas vēl nesen dzīvoja Meksikas līča siltajos ūdeņos, sāka apdraudēt cilvēkus Atlantijas okeāna piekrastes ziemeļu daļās.

» Zinātnieki ceļ trauksmi par nāvējošu sēnīšu infekciju, kas aktivizējusies līdz ar globālo sasilšanu

Infekcija sāka izplatīties tur, kur vēl nesen to "saķert" bija neiespējami. Iemesls, kāpēc bīstamās baktērijas izplatās, ir klimata izmaiņas, kas ietekmē okeāna temperatūras paaugstināšanos, kuru dēļ baktērijas sāk paplašināt savas "mājvietas".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu