Zinātnieki ceļ trauksmi par nāvējošu sēnīšu infekciju, kas aktivizējusies līdz ar globālo sasilšanu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sēnīšu infekcija - Candida Auris (C.auris)
Sēnīšu infekcija - Candida Auris (C.auris) Foto: Reuters/ Publicitātes foto

Pasaulē izplatījusies nāvējoša sēnīšu infekcija"Canida auris (C.auris)" , kas pēc zinātnieku domām aktivizējusies klimata pārmaiņu dēļ, vēsta laikraksts "Telegraph", atsaucoties uz Amerikas Mikrobioloģijas biedrības žurnālā publicētu pētījumu. 

Sēnīte "Candida auris (C.auris)" pirmo reizi tika atklāta Japānā 2009. gadā. Tā tika atrasta kādas 70 gadus vecas sievietes ausī. Kopš šī gadījuma infekcija strauji izplatījusies visā pasaulē. Pirmais inficēšanās gadījums Lielbritānijā atklāts 2013. gadā.

Kopš tā laika saslimšana ar šo infekcijas slimību ir novērota vismaz 55 slimnīcās visā Lielbritānijā, inficējot vairāk nekā 200 pacientus un, iespējams, izraisot astoņu cilvēku nāvi.

Pētnieki uzskata, ka globālās sasilšanas dēļ "C.auris" turpina savu attīstību, jo šī sēnīte aug un attīstās cilvēka ķermeņa temperatūrā - no 36 līdz 37 grādiem pēc Celsija skalas.

» No okeāniem uz pludmalēm pārcēlušās "miesu ēdošas" baktērijas klimata pārmaiņu dēļ

"Kaut kas ir izraisījis šīs sēnītes attīstību, tāpēc mēs sākam pieļaut iespēju, ka tās varētu būt klimata pārmaiņas," atklāj Džona Hopkinsa universitātes molekulārās mikrobioloģijas eksperts un vadošais pētnieks Arturo Kasadevalli. 

"Tā kā klimats ir kļuvis siltāks, organismi, tostarp "Candida auris", ir pielāgojušies augstākajai temperatūrai vidē un daudz vienkāršāk pieveic cilvēku imūnsistēmu."

"Globālā sasilšana var novest pie jaunām sēnīšu slimībām, par kurām mēs tagad pat nenojaušam," norāda pētnieks Kasadevalli.

» Anomālais karstums. Kāpēc eksperti ceļ trauksmi par netipisko svelmi?

"C.auris" ir rauga sēnīte, kas var izraisīt ādas infekcijas, taču jaunais paveids var radīt arī nāvējošas asinsrites infekcijas. Gadījumi, kad cilvēki cietuši no asinsrites infekcijas, līdz šim novēroti Indijā, Dienvidamerikā un Āfrikā.

Veselīgiem pacientiem parasti var novērst sēnītes veidošanos, taču tiem, kuriem ir vāja imūnsistēma, infekcija var attīstīties asinsritē, kas varot izraisīt nopietnu invaliditāti, piemēram, kurlumu vai pat nonāvēt slimnieku.

Jaunā pētījumā konstatēts, ka "C.auris" spēj vairoties augstākā temperatūrā nekā lielākā daļa tās tuvu saistīto infekciozo sēnīšu sugu. Pielāgošanās augstākām temperatūrām ir viens no iemesliem, kāpēc "C.auris" saslimšanas gadījumi parādās aizvien biežāk.

"Globālā sasilšana novedīs pie infekciju slimībām, kas ir vairāk izturīgas pret karstumu, tādējādi tās var izturēt zīdītāju ķermeņa temperatūru," norāda Kasadevalli.

Atklāti seši no desmit gadījumiem, kad cilvēki miruši no "C.auris"  - lai gan nav līdz galam pierādīts, vai infekcija ir izraisījusi nāvi.

» Sieviete ASV sagriež kāju pludmalē un pēc pāris dienām nomirst no retas infekcijas

Britu slimnīcās infekciozie uzliesmojumi bijuši tik ievērojami, ka Karaliskā Bromptonas slimnīca Londonā bija spiesta slēgt intensīvās terapijas nodaļu uz divām nedēļām. Savukārt 70 pacienti tika inficēti Džona Redklifa slimnīcas neiroloģijas intensīvajā aprūpē no 2015. gada līdz 2017. gadam.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu