"Viņš gribēja asinsizliešanu." Kirgizstānas eksprezidentu Atambajevu apsūdz apvērsuma gatavošanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Kirgizstānas eksprezidents Almazbeks Atambajevs pirms aizturēšanas pagājušajā nedēļā bija izvērsis sazvērestību, lai sarīkotu valsts apvērsumu, otrdien, 13. augustā, paziņoja Valsts nacionālās drošības komitejas vadītājs Orozbeks Opumbajevs.

"Viņš gribēja asinsizliešanu. Viņa mērķis bija valsts apvērsums," preses konferencē galvaspilsētā Biškekā sacīja Opumbajevs.

Atambajevs tika aizturēts ceturtdien vērienīgas drošības struktūru operācijas rezultātā savās mājās Koitašas ciematā netālu no Biškekas.

Dienu iepriekš mēģinājums aizturēt eksprezidentu cieta neveiksmi, Valsts nacionālās drošības komitejas specvienības kaujinieku un eksprezidenta atbalstītāju starpā izraisoties sadursmēm.

Prokuratūras izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Zamirs Beišekejevs sacīja, ka pret Atambajevu notiks izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām slepkavības mēģinājumā, tā kā eksprezidents un viņa atbalstītāji sadursmju gaitā ķērās pie ieročiem. Sadursmēs viens likumsargu pārstāvis zaudēja dzīvību un bet vairāk nekā 130 cilvēki tika ievainoti.

"Atambajevs tiek turēts aizdomās par vardarbību pret valdības amatpersonām, dumpja organizēšanu un slepkavības mēģinājumu organizēšanu," sacīja Beišekejevs.

Lēmums aizturēt Atambajevu pieņemts, jo viņš ignorējis trīs pavēstes, kurās aicināts ierasties uz nopratināšanu. Ja pavēste ignorēta trīs reizes, Kirgizstānas likums paredz, ka personu var aizturēt.

Atambajevam ir izvirzītas apsūdzības korupcijā, amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un par nelikumīgu materiālu iedzīvošanos. Šis apsūdzības attiecas uz laiku no 2011. līdz 2017.gadam, kad Atambajevs bija Kirgizstānas prezidents.

Atambajevs savu vainu noliedz.

Pēc tam, kad Kirgizstānas parlaments 27.jūnijā nobalsoja par tiesiskās imunitātes atcelšanu bijušajiem prezidentiem, Atambajevs lielākoties uzturējās savā rezidencē Koitašā.

Vairāki politikas analītiķi pauduši viedokli, ka apsūdzību izvirzīšana Atambajevam saistīta ar to, ka viņam radušās nesaskaņas ar pašreizējo prezidentu Sooronbaju Džeenbekovu. Pirms 2017.gada prezidenta vēlēšanām Atambajevs atbalstīja Džeenbekovu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu