"Tas bija pārsteigums!" Dāņi šokēti par Trampa vizītes atcelšanu Grenlandes dēļ (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters / Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atcelt valsts vizīti Dānijā, šādi reaģējot uz Kopenhāgenas nevēlēšanos apspriest Trampa ideju par Dānijai piederošās Grenlandes pārdošanu Savienotajām Valstīm, Eiropas ziemeļvalstī izraisījis šoku un neizpratni.

Dānijas karalienes pils atzina, ka vizītes atcelšana bijis pārsteigums.

"Tas bija pārsteigums, bet mums šajā jautājumā nav nekā cita, ko teikt," pavēstīja pils pārstāve.

"Pilnīgs haoss attiecībās ar Trampu un atcelta valsts vizīte Dānijā. Lieliskā iespēja stiprināt dialogu sabiedroto starpā pārvērtusies par diplomātisko krīzi,"sociālajā tīklā "Twitter" norādīja opozīcijas Liberālās partijas politiķis, bijušais ārlietu ministrs Kristians Jensens.

"Visiem būtu jāzina, ka Grenlande netiek tirgota."

"Tas ir ļoti, ļoti šokējoši, ja runa ir par tuvu sabiedroto un labu draugu," sacīja opozīcijas labējās Dānijas Tautas partijas ārlietu runasvīrs Sērens Espersens, vēsta ziņu aģentūra "Ritzau".

Vizītes atcelšana ir Dānijas valsts galvas karalienes Margrētes II aizvainošana, uzsvēra politiķis, piebilstot, ka šī ASV prezidenta vizīte Dānijā citā laikā ir maz ticama.

"Tas liecina, ka mums tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir jāuzskata, ka Eiropas Savienības valstis ir mūsu tuvākie sabiedrotie. Šis cilvēks ir neprognozējams," sacīja Dānijas Sociāli liberālās partijas līderis Mortens Ostergords. "Realitāte pārspēj iztēli."

Grenlandes opozīcijas partijas "Inuit Ataqatigiit" likumdevēja Āja Šemnica-Lārsena atzina, ka ir pārsteigta par vizītes atcelšanu, bet arī uzsvēra salas svarīgumu.

"ASV Grenlandei ir interesants sabiedrotais, bet mēs arī vēlamies, lai Grenlande paliktu savienībā, kas mums ir šodien," likumdevēja sacīja ziņu aģentūrai "Reuters". Grenlande ir autonoma teritorija Dānijas sastāvā.

Bijušais NATO ģenerālsekretārs un Dānijas ekspremjers Anderss Fogs Rasmusens atzinis, ka Trampa vizītes atcelšana ir diplomātiska neveiksme Kopenhāgenai, kas tomēr nebūtu jāuztver negatīvi.

"Tas, ka prezidents Tramps atlicis savu vizīti Dānijā, ir mūsu diplomātisko attiecību neveiksme, bet varbūt, ka tā arī ir labāk," tviterī pauda Rasmusens.

"Arktikas drošības un vides izaicinājumi ir pārāk svarīgi, lai tos apspriestu līdzās bezcerīgām diskusijām, tādām kā par Grenlandes pārdošanu," norādīja Rasmusens.

"Dānija desmitgadēm ilgi bijusi viens no Amerikas tuvākajiem sabiedrotajiem. Šī brauciena gaitā varēja notikt diskusijas par tādiem kopīgo interešu tematiem kā iebildumi pret "Nord Stream 2", bažas par 5G, cīņa pret globālo terorismu un Arktika," viņš piebilda.

Ziņas par Trampa interesi sākotnēji Dānijā tika uztvertas ar skepsi un humoru, bet šo noskaņojumu tagad nomainījis šoks un neizpratne.

Tramps otrdien, 20. augustā, paziņoja, ka atceļ septembrī paredzēto vizīti Dānijā pēc Dānijas premjerministres noraidošās attieksmes pret viņa izrādīto interesi par iespēju, ka ASV varētu nopirkt Grenlandi no Dānijas.

» "Pēc būtības, tas ir liels nekustamā īpašuma darījums." Tramps apstiprina interesi par Grenlandes iegādi

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu