Igaunija "Oskara" balvai izvirzīs dokumentālo filmu, kas producēta kopīgi ar Latviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 91. ASV Kinoakadēmijas balvu «Oskars» pasniegšanas ceremonija
91. ASV Kinoakadēmijas balvu «Oskars» pasniegšanas ceremonija Foto: Reuters/EPA/AP/AFP/Scanpix

Igaunija šogad ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nominācijā "Labākā dokumentālā filma" nolēmusi izvirzīt režisores Ksenijas Ohapkinas darbu "Nemirstīgie", kas producēts kopīgi ar Latviju un šovasar jau saņēmis galveno balvu - Kristāla globusu - Karlovi Varu starptautiskā kinofestivāla dokumentālo filmu konkursā.

Savukārt nominācijā "Labākā ārzemju filma" nolemts izvirzīt režisora Tanela Tooma spēlfilmu "Patiesība un taisnība", kas uzņemta pēc igauņu literatūras klasiķa Antona Tammsāres romāna motīviem.

Šādu lēmumu pieņēmusi īpaša Igaunijas Filmu institūta izveidota komisija.

Latvijas un Igaunijas kopīgi producētajā dokumentālajā filmā "Nemirstīgie", ko veidojusi režisore no Sanktpēterburgas Ksenija Ohapkina, vēstīts par cilvēkiem, kurus mūsdienu Krievijā audzinājusi propaganda. Filma uzņemta tālos Krievijas ziemeļos - industriālajā Apatītu pilsētā, kas izaugusi no Gulaga nometnes režīma, un tās stāsts atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi Tēvzemei, tādējādi sasniedzot nemirstību. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj "sistēmu" darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās un liek uzdot jautājumu par to, kas šādos apstākļos notiek ar cilvēku brīvo gribu un pašnoteikšanos.

No Latvijas šo filmu producēja studija "VFS Films", kura agrāk bija pazīstama kā "Vides filmu studija". "Nemirstīgo" producenti ir seni sadarbības partneri - Uldis Cekulis no "VFS Films" un Riho Vestriks no studijas "Vesilind".

Filmas scenārija līdzautors ir Pauls Bankovskis, tās skaņas dizainu veidojis pazīstamais Krievijas skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs, skaņas un krāsu fināla apstrāde veikta studijā "VFS Films" Arta Dukaļska un Kriša Roziņa vadībā. Filmu atbalstījis Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kino centrs. Šīs filmas pirmizrāde Latvijā gaidāma oktobrī Rīgas starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF).

Karlovi Varu festivāla godalga ļauj šo filmu izvirzīt "Oskara" balvai bez nacionālā konkursa.

Igaunijas simtgades filmu programmas spēlfilma "Patiesība un taisnība" tapusi pēc Antona Tammsāres tāda paša nosaukuma piecdaļu romāna, kas iznācis laikā no 1926. līdz 1933.gadam un latviski pazīstams kā "Zeme un mīlestība". Galvenās lomas šai episkajā filmā atveido Prīts Logs, Prīts Veigemasts, Maikena Šmita un Estere Kuntu.

Filma, kas iznāca uz ekrāniem februārī, jau pirmajās nedēļās pārspēja visus apmeklējuma rekordus kopš Igaunijas neatkarības atjaunošanas, un līdz jūlija beigām to bija noskatījušies 265 866 skatītāji.

Komisija kā šīs filmas galvenās vērtības minējusi "spraigo, veiksmīgi adaptēto scenāriju, aktieru ansambli, skaisto valodu un bibliskos raksturus".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu