Indijā par publisku dabisko vajadzību nokārtošanu nosisti divi bērni (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sieviete. Ilustratīvs attēls.
Sieviete. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Indijā arestēti divi vīrieši, kuri līdz nāvei situši divus Dalitu (agrāk zināmi kā "neaizskaramie") bērnus par to, ka viņi publiski kakājuši, vēsta portāls BBC. 

Trešdien, 25. septembrī, diviem bērniem, 12 gadīgajam Rošni un 10 gadus vecajam Avinašam, uzbruka divi vīrieši. Zēni tajā brīdī nokārtojuši dabiskās vajadzibās netālu no viņu ciemata. 

Pāris stundu laikā pēc incidenta policija arestēja divus augstākajai kastai piederīgus vīriešus - Ramešvaru Jadavu un Hakimu Jadavu. 

"Abus bērnus līdz nāvei piekāva ar mietiem", skaidro policijas pārstāvis. "Pret lietā iesaistītajiem vīriešiem ir ierosināta lieta par slepkavību. Abi vīrieši tiek nopratināti." 

Daliti ir zemākā klase Hindu kastu sistēmā un, par spīti likumiem, kas izveidoti lai Dalitus pasargātu, viņi Indijā joprojām cieš no diskriminācijas. Miljoniem indiešu spiesti dabiskās vajadzības nokārtot publiskās vietās, jo viņiem nav pieejamas tualetes. It īpaši riskam tiek pakļauti bērni un sievietes.  

Avinaša tēvs katru dienu saņem samaksu par padarīto darbu, ienākumi ir nelieli, tāpēc viņi mājās nevar atļauties izbūvēt tualeti. Viņš arī min, ka nav saņēmis pašvaldības programmas atbalstu, kas paredzēta šādiem mērķiem.

Indijā izveidota programma, kuras mērķis ir izbeigt ar publisko nokārtošanos saistītus gadījumus. To plānots sasniegt, palielinot tualešu skaitu un uzlabojot sanitāros apstākļus visā valstī. Programma tika aizsākta 2014. gadā un tās mērķis bija līdz 2019. gada 2. oktobrim novērst visus ar publisku kakāšanu saistītus gadījumus. 

Pētījumi liecina, ka, lai gan manāmi palielinājies tualešu skaits, joprojām trūkst dzeramā ūdens, jau izveidotās tualetes netiek uzturētas un cilvēkiem ir grūti mainīt ierasto uzvedību, tāpēc situācija uzlabojas ļoti lēnām. 

Daudzi slavē Indijas premjerministru Nārendru Modi par uzmanības pievēršanu šai problēmai un par attiecīgās programmas izveidi. "Bila & Melindas Geitsu Fonds" šonedēļ atzīmēja Modi iniciatīvu un sasniegumus, programmas misiju nosaucot par "piemēru citām valstīm visā pasaulē, kur nepieciešams pievērst uzmanību sanitārajiem apstākļiem, kādos dzīvo nabadzīgie."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu