Gandrīz pusei Eiropas koku sugām draud izmiršana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kastaņa.
Kastaņa. Foto: Zane Bitere/LETA

No Eiropā sastopamajām 454 koku sugām teju pusei draud izmiršana, vēstīts Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) publicētajā ziņojumā. Apdraudēto sugu sarakstā ir arī Latvijas ainavās bieži sastopamās zirgkastaņas.

Ziņojumā tika izpētīts visu 454 Eiropā sastopamo koku statuss, un atklāts, ka 42% no tiem draud izmiršana. Tāpat apdraudēti ir 58% to koku sugu, kas sastopami tikai Eiropā. 15% sugu ir kritiski apdraudēti.

"Ir ļoti satraucoši, ka vairāk nekā pusei Eiropas endēmisko koku sugu draud izmiršana. Kokiem ir būtiska nozīme, lai uz Zemes pastāvētu dzīvība, un Eiropas koki visā savā dažādībā ir pārtikas avots un patvērums neskaitāmām dzīvnieku sugām," sacīja IUCN Sarkanās grāmatas vadītājs.

Ziņojumā minēti daudzi faktori, kas veicina koku apdraudējumu, tai skaitā dažādas problemātisku vietējo un invazīvo kaitēkļu sugas, kā arī slimības, mežu izciršana, mežu ugunsgrēki Pie kastaņu skaita sarukuma, piemēram, ir vainojama kožu suga, kas sākotnēji bija sastopama tikai Balkānos, bet nu ir izpletusies pa visu Eiropu.

Tāpat atklāts, ka arī teju pusei Eiropas krūmu sugas ir apdraudētas, tāpat kā aptuveni piektdaļa molusku sugu. Galvenie draudi šīm sugām ir savvaļas reģionu izzušana, lauksaimniecība, invazīvo sugu parādīšanās un klimata pārmaiņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu