Monreālā pusmiljons cilvēku piedalās Tūnbergas vadītā "klimata streikā"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grēta Tūnberga "klimata streikā" Monreālā
Grēta Tūnberga "klimata streikā" Monreālā Foto: AP/Scanpix

Pusmiljons skolēnu un pieaugušo piektdien, 27. septembrī, Kanādas pilsētā Monreālā piedalījās "klimata streikā", kuru vadīja kustības "Piektdienas nākotnei" iniciatore - zviedru pusaudze un vides aktīviste Grēta Tūnberga, paziņoja pasākuma organizatori.

"Tas ir ne vien lielākais notikums Kvebekas [provinces] vēsturē, bet arī lielākais notikums pasaulē šonedēļ," pūlim paziņoja viens no organizatoriem Fransuā Žofruā.

Policija nav minējusi oficiālu šīs protesta akcijas dalībnieku skaitu.

16 gadus vecā Tūnberga, klātienē piedaloties "klimata streikā" Monreālā, aicināja Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un citus pasaules līderus darīt vairāk vides labā.

Tūnberga privāti tikās ar Trudo, bet vēlāk preses konferencē ar Kanādas pirmiedzīvotāju līderiem paziņoja, ka viņš "nedara pietiekami daudz", lai ierobežotu siltumnīcefekta gāzu emisijas. 

"Mans vēstījums visiem politiķiem pasaulē ir viens un tas pats. Vienkārši klausieties un rīkojieties atbilstoši pašreiz vislabākajai pieejamajai zinātnei," sacīja Tūnberga. 

Piektdien jauniešu protesta akcijas pret politiķu kūtrumu klimata pārmaiņu novēršanā notiek daudzviet pasaulē, un tajās piedalās vairāki simti tūkstošu jauniešu. Itālijas pilsētā Milānā šādā akcijā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits - 200 000 cilvēku. 

Trudo un citu Kanādas partiju līderi piektdien paņēma atelpu no vēlēšanu kampaņas, lai piedalītos Tūnbergas vadītajā protesta akcijā Monreālā. 

Trudo tajā piedalījās kopā ar savu sievu un bērniem. Apsardze aizturēja kādu vīrieti, kad viņš metās virsū premjerministram. 

Trudo sava pirmā amata termiņa laikā parādīja sevi kā cīnītāju pret globālo sasilšanu, bet viņa tēlu aptumšoja naftasvada nacionalizācija, ko viņš veica, lai šis projekts tiktu pabeigts pēc gadiem ilgas kavēšanās.

"Es pilnīgi piekrītu Tūnbergai. Mums ir jādara vairāk," Trudo sacīja pēc tikšanās ar viņu, apsolot finansēt divu miljardu koku iestādīšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu