Zviedrijas tiesa attaisnojusi policistus, kuri nošāva jaunieti ar Dauna sindromu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs attēls
Tiesa. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Zviedrijas tiesa attaisnojusi trim policistiem izvirzītās apsūdzības par 20 gadus vecā Ērika Torella nošaušanu, vēsta portāls "The Local".

Agrā 2018. gada augusta rītā Ēriks Torells atstāja mājas Stokholmā, kurās viņš dzīvoja kopā ar tēvu. Puisim līdzi bija spēļu ierocis. Torellam bija Dauna sindroms un autisms, un viņa vecāki stāstīja, ka jaunieša prāta spējas bija vidēja trīsgadnieka līmenī. Viņš esot sapratis, ko viņam saka, kā arī varējis atkārtot vienkāršus vārdus, piemēram, "mamma", "tētis" un savu vārdu, bet citādāk sazinājies ar žestiem.

Divi policisti Torellu sastapa kādas dzīvojamās mājas pagalmā. Viņi bija ieradušies, atsaucoties uz ziņām par kādu bruņotu vīrieti apkaimē, kurš, iespējams, varētu būt saistīts ar apkārtnē iepriekš notikušiem starpgadījumiem.

Kad Torells, pacēlis ieroci, tuvojās policistiem, viņi atklāja uguni. Viņš kļuva par septīto policijas nošauto cilvēku 2018. gadā.

Viens no policistiem, kurš Torellu sašāva mugurā, tika attaisnots izvirzītajās apsūdzībās par policijas nolaidību. Otrs, kurš esot raidījis nāvējošos šāvienus, attaisnots netīšā nogalināšanā. Policisti kopumā izdarīja 25 šāvienus, no kuriem trīs trāpīja jaunietim. Notikušais ildzis trīs līdz 10 sekundes.

Lietas prokurors apgalvoja, pirmie 23 šāvieni esot bijuši atbilstoši situācijai, taču pēdējie divi izdarīti, kad Torells pagriezis muguru, tādēļ arī tika izvirzītas apsūdzības.

Tiesas pārstāvis medijiem lēmumu paskaidroja ar to, ka nav iespējams noteikt, ka tieši pēdējie divi šāvieni bijuši liktenīgie. "Tas varēja būt 15. un 16. šāviens."

Izmeklēšanā neizdevās noskaidrot precīzas Torella kustības un pozīciju apšaudes brīdī. Tāpat neesot saprātīgi uzskatīt, ka policistiem incidenta laikā, kas ilga vien dažas sekundes, vajadzēja apstāties un novērtēt šāvienu radītās sekas.

Attaisnots arī trešais policists, kurš vadīja vienību, bet nebija notikuma vietā. Viņš bija apsūdzēts policijas nolaidībā.

Torella māte sacīja, ka tiesa un spriedums palīdzējuši viņai iegūt pabeigtības sajūtu. Viņai izdevies saprast, kā domājuši un ko redzējuši policisti, kā arī viņu bailes. Viņa gan cerot, ka Ērika traģiskais gadījums palīdzēšot uzlabot policijas darbu turpmāk.

"Nedrīkst aizmirst, ka tika izdarīti 25 šāvieni. Es saprotu, ka likuma acīs viņi ir nevainīgi, un es pilnībā uzticos Zviedrijas tiesām, bet man ir grūti noticēt, ka šo varētu uzskatīt par veiksmīgu policijas operāciju," sacīja sieviete.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu