Trampam trīs varianti, kā ASV varētu rīkoties saistībā ar Turcijas operāciju Sīrijā (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ir aicinājis amerikāņu diplomātus palīdzēt panākt pamieru starp Turciju un kurdu spēkiem Sīrijā, ceturtdien, 10. oktobrī, paziņoja ASV amatpersona.

"Prezidents mums ir uzdevis mēģināt noskaidrot, vai starp abām pusēm ir kaut kas kopīgs [un vai] ir iespēja, ka mēs varam atrast savu ceļu uz pamieru," sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Tramps pirms tam ceturtdien bija ierosinājis, ka ASV varētu būt vidutāja starp Turciju un kurdu grupējumiem. Ierosinājums izteikts dienu pēc tam, kad Turcija sāka militāru ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā, kurus vēl nesen atbalstīja ASV.

"Mums ir viena no trim izvēlēm: Iesūtīt tūkstošiem karavīru un Militāri uzvarēt, dot Turcijai ļoti smagu triecienu Finansiāli un ar Sankcijām, vai būt par vidutāju darījumam starp Turciju un kurdiem!" "Twitter" rakstīja Tramps.

Trešais variants ir jaunākais pavērsiens prezidenta mainīgajā nostājā attiecībā uz kurdu kaujinieku likteni, kuri vēl nesen cīnījās ASV spēku pusē Sīrijā.

Tramps ir pavēlējis ASV spēkiem atstāt galvenās pozīcijas gar Sīrijas ziemeļu robežu, lai tie nebūtu ceļā Turcijas ofensīvai.

Pēc šī lēmuma asas kritikas viņa paša Republikāņu partijā Tramps paziņoja, ka ir nodomājis ierobežot Turcijas ofensīvu ar ekonomisku sankciju draudiem. 

Turcijas uzbrukums Sīrijas kurdu spēkiem vēl nav pārkāpis Trampa deklarētu sarkano līniju, sacīja ASV amatpersona. 

Tramps sākotnēji bija paudis sapratni par Turcijas rīcību, bet vēlāk kritizēja šo ofensīvu un brīdināja par sankcijām, ja šī Turcijas operācija nebūs "cilvēcīga".

Uz lūgumu definēt, ar kādām darbībām tiktu pārkāpts neskaidrais Trampa brīdinājums, amatpersona atbildēja, ka šādas darbības būtu "etniskā tīrīšana (..) artilērijas, gaisa un cita veida apšaude, kas bez izšķirības vērsta pret civiliedzīvotājiem".

Amatpersona atzīmēja, ka Turcija savulaik bija vairākkārt noslēgusi pamieru ar kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

"Tas ir ceļš, kuram prezidents visvairāk dotu priekšroku - sarunu ceļā panākts risinājums," sacīja amatpersona.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu