BKUS turpina ārstēties viens bērns ar zarnu infekcijas simptomiem no Siguldas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Foto: Ieva Makare/LETA

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) joprojām turpina ārstēties viens bērns no Siguldas, kurš slimnīcā nonāca septembrī ar zarnu infekcijas simptomiem, apstiprināja BKUS Komunikācijas nodaļas speciāliste Vita Šteina.

Jau ziņots, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, vairākās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs izplatījās akūta zarnu infekcija, kuras rezultātā mēneša laikā saslima 46 Siguldas iedzīvotāji, tostarp 39 bērni.

Siguldas novada pašvaldības pārstāve Sindija Brikmane stāstīja, ka vakar pašvaldība piešķīrusi atbalstu ģimenēm, kuru bērniem ir diagnosticēta saslimšana ar šiga toksīnu veidojošās E-coli (STEC) izraisīto infekciju.

Ņemot vērā ģimeņu lūgumu saglabāt anonimitāti un sargāt ģimeņu sensitīvos datus, cita informācija par sniegto atbalstu netiek publiskota, piebilda pašvaldības pārstāve.

Brikmane stāstīja, ka patlaban Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. Uzmanība joprojām tiek pievērsta dezinfekcijas un personīgās higiēnas pasākumiem. Apmeklējums izglītības iestādēs esot "rudenim raksturīgs".

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, sākot epidemioloģisko izmeklēšanu Siguldas izglītības iestādēs, izvirzīja vairākas hipotēzes par šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas (STEC) izraisītās infekcijas uzliesmojuma iemesliem. Izskatot visas versijas, epidemiologi secināja, ka bērni nav ceļojuši, un, lai gan viņi ir no vienas pilsētas izglītības iestādēm, visi cits citu nepazina. 

Tomēr secināts, ka visus vienoja viens ēdinātājs. Versija, ka iespējami inficētā pārtika iegādāta kādā veikalā, neapstiprinājās, jo tad saslimušo skaits Siguldā vai citur būtu krietni lielāks un saslimstība būtu plašāka.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem un saņemtajiem laboratorisko izmeklējumu rezultātiem secināja, ka Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēdinātājs SIA "Baltic Restaurants Latvia" savā darbībā ir pieļāvis higiēnas prasību pārkāpumus un nav nodrošinājis pietiekamu tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanu, radot labvēlīgu vidi dažādu slimību ierosinātāju izplatībai.

Ņemot vērā šo pārkāpumu izraisīto seku smagumu, Siguldas novada pašvaldība līgumu ar "Baltic Restaurants Latvia" lauza un izsludināja ārkārtas iepirkumu.

No 14. oktobra Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs ēdināšanas pakalpojumus nodrošinās SIA "Vectēvs". Savukārt četrās vispārizglītojošās izglītības iestādēs aptuveni līdz novembra vidum, kad konkursa kārtībā atradīs jaunu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, skolēnus ēdinās "Baltic Restaurants Latvia".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu