Bērnība pie ekrāna, kas kļuva par pilna laika darbu. Karjera profesionālajā e-sportā (2)

Ilustratīvs attēls Foto: unsplash.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo gadu laikā strauju popularitāti pasaulē ir guvis e-sports. Daudzi joprojām neuzskata, ka e-sports ir klasificējams kā reāls sporta veids. Tiesa, lai kļūtu par profesionāli e-sportā ir jāiegulda neskaitāmas stundas darba. Sarunā ar CNN plašāku ieskatu par karjeru e-sportā sniedza sava amata profesionāļi Rasmus Vinters un Luka Perkovičs.

Horvāts Luka Perkovičs šobrīd ir 21 gadu vecs un ar e-sportu nodarbojas kopš 2014. gada, kad debitēja "GSI Gaming" komandas ietvaros. Karjeras laikā e-sporta profesionālis ir nopelnījis 394 tūkstošus ASV dolāru (356 tūkstoši eiro). Savukārt, Perkoviča 19 gadus vecais komandas biedrs, dānis Rasmus Vinters ar e-sportu profesionāli sāka nodarboties 2015. gadā un dažādos turnīros ir nopelnījis 384 tūkstošus ASV dolāru (347 tūkstoši eiro).

Abi profesionāļi jau vairākus piedalās datorspēles "League of Legends" augsta līmeņa turnīros.

Apsēstības sākums

Parkovičs joprojām atceroties dienu, kad pirmo reizi paņēma rokās datora peli. 

"Biju ļoti mazs. Man bija trīs vai četri gadi. Vēroju kā mans brālis spēlē datorspēles un tā lietiņa, ko viņš turēja rokās šķita patiesi interesanta. Es, protams, īsti nezināju, kas tas ir, bet jau tad vēlējos pamēģināt."

Datorspēļu azarts Perkoviču pa īstam pārņēma skolas gados, kad veselības problēmu dēļ ilgu laiku nācās pavadīt mājās. Horvārts sāka aizvien vairāk laika atvēlēt datorspēlēm, lai pilnveidotu savas prasmes. 

Protams, vairāk laika pie ekrāna nozīmēja mazāk uzmanības mācībām, kas, savukārt noveda pie atzīmju pasliktināšanās. Ar faktu, ka dēla atzīmes pasliktinās, mierā nebija e-sportista vecāki.

"Gāju gulēt pirms vecākiem. Modos, kad dzirdēju, ka mani vecāki ir devušies pie miera, lai viņi neuzzinātu, ka visu nakti spēlēju videospēles. Izklausās pēc smagas atkarības, vai ne?" ar smaidu skolas gadus atminējās Perkovičs.

Horvāts atcerējās, ka, laikam ejot uz priekšu, apsēstība ar datorspēlēm sāka ietekmēt arī viņa sociālo dzīvi. "Pamatskolā man vēl bija ļoti tuvas attiecības ar draugiem, bet, kad sāku mācīties vidusskolā, datorspēles manā dzīvē ieņēma aizvien lielāku lomu. Kļuvu introvertāks un lielāko daļu laika pavadīju pie datora."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

how old was I here ? #brotherandsister

A post shared by Luka Perkovic (@g2perkz) on

Datorspēles kā darbs

Perkoviča komandas biedrs, dānis Rasmus Vinters atklāja, ka viņš datorspēles allaž uztvēris kā darbu, nevis izklaidi.

Līdzīgi kā Perkovičam, arī dāņu e-sportistam datorspēles sagādāja problēmas skolā. Bet Vinteram ceļš līdz profesionālajam e-sportam bija vieglāks, jo viņa vecākais brālis jau bija guvis panākumus, profesionāli spēlējot datorspēli "Dota". Līdz ar to, vecāki bija atvērtāki pret Vintera karjeru e-sportā, nekā Perkoviča ģimene.

"Sevi un savu ģimeni pārliecināju, ka šī varētu būt mana nākotnes profesija kādā turnīrā Turcijā, kad pirmo reizi guvu panākumus. Sajūta, kad tu esi uz skatuves un cilvēki tev uzgavilē bija patiesi iespaidīga," par karjeras sākumu stāstīja Vinters.

Jaunais dānis atklāja, ka viņš datorspēles allaž ir uztvēris kā darbu.

"Vienmēr esmu gribējis būt labākais tajā, ko daru, līdz ar to veltīju daudz laika, lai pilnveidotu savas prasmes e-sportā. Uztvēru e-sportu kā darbu. Nolēmu pamest skolu, lai koncentrētos savai jaunajai karjerai. Zināju, ka skola nekur nepaliks, ja šis neizdosies, tad skolā tik un tā varēšu atgriezties jebkurā mirklī," par nostāju pret e-sportu stāstīja dānis.

Dāņu e-sportists atklāja, ka piedalīšanās "League of Legends" Pasaules Kausa izcīņā būs smags pārbaudījums gan viņam, gan ģimenei.

"Šāda veida turnīri norit aptuveni mēnesi. Un visu šo laiku tu esi prom no mājām un ģimenes. Šajos turnīros tiek pārbaudīta arī tava izturība, jo katrā spēlē ir jābūt visaugstākajā līmenī," par e-sporta turnīriem stāsta Vinters.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Won 3-0 Thank you Paris, the crowd was awesome ??

A post shared by Luka Perkovic (@g2perkz) on

E-sporta zvaigznes statusa ēnas puse

Līdzīgi kā citos sporta veidos, arī e-sportā atpazīstamība nāk kopā arī ar ēnas pusi un "faniem", kas kritiku un aizvainojumus ir gatavi izteikt katrā brīdī. 

Lai gan abi e-sportisti dzīvo pārticībā, ir nācies piedzīvot arī mirkļus, kad izvēlēto karjeru bija jāpārdomā.

Sevišķi smagi ar slavas neglīto pusi iepazinās tieši Perkovičs, kurš neslēpj, ka pie vainas ir bijušas arī viņa izdarības interneta vidē.

"Uzskatu, ka dažas no manām darbībām bija muļķīgas un kritika par tām atpakaļ atnāca ļoti nepatīkamā veidā. Nedomāju, ka cilvēki pat var iedomāties, kādus naida komentārus es saņēmu," tumšākus laikus atcerējās horvātu spēlētājs.

"Mani ikdienā pie neveiksmēm vainoja tūkstošiem cilvēku. Tas bija drausmīgi. Nemaz nevarēju ieiet internetā, jo katrs komentārs, ko izlasīju, mani mentāli iznīcināja," par pārdzīvojumiem turpināja stāstīt Perkovičs.

Video: Perkovičs izplūst asarās pēc vietējo fanu atbalsta

Horvātu e-sportists risinājumu cīņai ar ikdienas stresu un negatīvo interneta vidē atrada mūzikā.

Līdzīgi kā viņa māsa, Perkovičs ir profesionāls klasiskās ģitāras spēlētājs. "Ģitāra mani savā ziņā izmainīja. Ir ļoti relaksējoši apzināties, ka manā dzīvē ir kaut kas vairāk par līgu(League of Legends)." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Still practicing asturias in free time, slightly better than a year ago ?

A post shared by Luka Perkovic (@g2perkz) on

Sarunas nobeigumā abi e-sportisti pauda cerību, ka tieši viņu komandai, "G2" izdosies izcīnīt Pasaules Kausa trofeju un abi jaunieši ir gatavi izdarīt visu, lai viņu cerības materializētos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu