Kaljulaida uzaicinājusi Putinu uz Igauniju (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdien, 15. oktobrī, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida nosūtījusi uzaicinājumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam uz nākamajā vasarā Igaunijā gaidāmo VIII Vispasaules somugru tautu kongresu, ziņo portāls "Postimees".

"Man ir prieks, ka šoreiz vispasaules kongress notiks Igaunijas nacionālajā muzejā, kas, pateicoties somugru tautām veltītajai pastāvīgajai izstādei, dos pārskatu par mūsu kopīgo un bagāto mantojumu," rakstīja Kaljulaida.

Igaunijas prezidente arī piebildusi, ka pasākums dos iespēju kopīgi apspriest somugru tautu mantojuma saglabāšanu strauji mainīgajā pasaulē.

Uz kongresu uzaicināts arī Somijas prezidents Sauli Nīniste un Ungārijas prezidents Jānošs Āders. Mutiski ielūgumi prezidentiem izteikti jau agrāk. Visu trīs valstu galvas ielūgtas arī uz divpusējām vizītēm.

"Tādējādi mēs varēsim turpināt konstruktīvas diskusijas, kuras, cerams, veicinās mūsu valstu saprašanos, padziļinās mūsu divpusējās kaimiņattiecības un sadarbību gan Baltijas jūras reģionā, gan pasaulē," uzsvērusi Igaunijas prezidente.

8. pasaules somugru tautu kongresā, kas no 2020. gada 17. līdz 19. jūnijam notiks Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu, tiks pārrunāti tādi jautājumi kā valodas nosargāšana, valodas apguve, divvalodība, klimata pārmaiņas un kultūras jauninājumi.

Kā izteikusies bezpeļņas organizācijas "Fenno-Ugria" direktore Vīa Kadi Raudalainena, lai gan pasaules somugru tautu kongress ir no valdībām un politiskajām partijām neatkarīgs, uz pilsonisko iniciatīvu balstīts forums, prezidentu klātbūtne piešķirs tam lielāku nozīmīgumu un palīdzēs labāk sasniegt izvirzītos mērķus.

"Tas sekmēs somugru tautu nacionālās pašapziņas, kultūras un valodu attīstību un aizsardzību, veicinās šo tautu sadarbību dažādos līmeņos un palīdzēs atzīt somugru tautu problēmas plašākā sabiedrībā," viņš norādījusi.

Pasaules somugru tautu kongresi kopš 1992. gada ik pēc četriem gadiem tiek rīkoti Ungārijā, Somijā, Igaunijā vai Krievijā, bet kopš 2000. gada tos gandrīz ik reizi apmeklējuši Somijas, Ungārijas un Igaunijas prezidenti. 2008. gadā, kad kongress norisinājās Krievijā, Hantimansijskā, uz to bija ieradies arī toreizējais valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Par nodomu uzaicināt uz pasaules somugru tautu kongresu Putinu Kaljulaida paziņoja pavasarī, kad tikās ar viņu savas darba vizītes laikā Maskavā. Tobrīd Putins nedz pieņēma, nedz noraidīja šo ielūgumu. "Viņš atbildēja, ka Tartu ir skaista pilsēta," pēc šīs tikšanās stāstīja Igaunijas prezidente.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu