"Auklēties ilgāk neviens neļaus." Artūrs Irbe par Merzļikina debiju NHL

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mēneša sākumā latviešu vātsargs Elvis Merzļikins piedzīvoja ilgi gaidīto debiju Nacionālajā Hokeja līgā (NHL). Pirmā spēle izvērtās, diemžēl, izvērtās neveiksmīga. Savas domas par jaunā vārtsarga debiju raidījumā "Sporta studija" atklāja leģendārais latviešu vārtu vīrs Artūrs Irbe.

Sarunā ar "Sporta studiju" latviešu hokeja leģenda pieskārās, gan hokeja mentālai pusei, gan arī tehniskajām kļūdām, kuras Merzļikins savā debijā pieļāva.

Irbe stāstīja, ka Merzļikins NHL ieradās, tā teikt, ar saviem noteikumiem. "Viņš tika aicināts uz NHL agrāk, bet Elvis nospēlēja savu laiku Šveicē un pateica, tagad esmu gatavs. Tas viss notika pēc Elvja noteikumiem un ar domu, ka viņš fārmklubā nespēlēs."

"Zinu, ka viņš ir pietiekami liels profesionālis un sapratīs, ka netiek galā ar NHL, ja tas tā notiks. Un šobrīd tās krustceles ir tuvu. Viņam ir milzu spiediens, kuru viņš pats sev ir uzlicis, deklarējot, ka uz fārmklubu viņš nebrauks," turpina Irbe.

Bijušais vārtsargs apgalvo, ka NHL pacietības līmenis ir sevišķi zems. "Varbūt viņam vajadzēs vismaz vienu vai divas spēles, lai sajustu to garšu. Katra spēle ir svarīga un, reāli, auklēties neviens neļaus ilgi, jo komandai ir jāuzvar." 

Irbe arī uzskata, ka, lai gan ASV mediji "Blue Jackets" hokejistiem neparedz vietu izslēgšanas spēlēs, Merzļikinam būs dots maz laika, lai adaptētos NHL spēlei, jo konkurence kluba iekšienē ir sīva.

Tāpat bijušais vārtsargs padalījās arī ar dažām amata gudrībām. Viņaprāt, Merzļikins pirmajā spēlē atstāja pārāk daudz brīvu vietu priekš metieniem, kas būs viens no galvenajiem aspektiem pie kā jāstrādā.

Video: Merzļikina debija pret "Penguins"

Irbe uzskata, ka Merzļikins spēs saglabāt sev ierasto pārliecību. "Zinu, ka viņš savu mentālo pārliecību nezaudēs, bet drusku iedragāts tas korpuss tagad ir. Ļoti daudz mentālā un vārtsarga darba tur ir ar Elvi. Ne tikai tehniski skatīties video, bet arī izprast, ko Elvis domā tajās situācijās."

Irbe arī uzsvēra, ka Elvja vieta NHL būs atkarīga no viņa rakstura. "Šī ir rakstura līga. Visstiprāko raksturu līga. Nežēlīga gaļas mašīna, kur raksturs ir jānorūda. Grozi kā gribi, Elvim pašam ar to ir jātiek galā."

Nobeigumā latvišu hokeja leģenda atzina, ka komandas biedru paustais atbalsts pēc zaudējuma nenāks par labu vārtsarga izaugsmei. "Neviens nav pasargāts no kritieniem. Un jautājums ir, vai Elvis var piecelties, vai nē? Jo, ja viņu šobrīd sāks pārāk sargāt, žēlot un radīt apstākļus, kas viņu pasargā, tas viņu nenorūdīs."

Merzļikina pārstāvētais "Blue Jackets" nākošo spēli aizvadīs naktī uz ceturtdienu, kad Kolumbusā viesosies Dalasas "Stars" hokejisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu