Hakeri, kuri pilnīgi legāli kļuvuši par miljonāriem pirms 25 gadu vecuma

Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vairums cilvēku izdzirdot vārdu "hakeris" uzreiz iztēlojas draudīgus stāvus kapucēs, kas dienu un nakti pavada salīkuši pār datora klaviatūru, mēģinot uzlauzt nevainīgu uzņēmēju drošības tīklus. Izrādās, ka tā nebūt nav - ir cilvēki, kuri izmanto savus hakera talantus, lai palīdzētu uzņēmumiem ar viņu darbību, turklāt par to saņem ievērojamu atalgojumu, vēsta portāls "Business Insider".

Trīs hakeru nokrāsas

Lai arī vārds "hakeris" viennozīmīgi ir ar negatīvu nokrāsu, izrādās, ka arī šo cilvēku starpā ir zināmas atšķirības. Speciālisti izdala trīs hakeru veidus - "melnās cepures" (black hat), "baltās cepures" (white hat) un "pelēkās cepures" (grey hat).

Visbīstamākie ir tieši "melnās cepures" hakeri - tie ir cilvēki, kas izmanto savas plašās zināšanas informācijas tehnoloģiju jomā, lai uzlauztu dažādas drošības sistēmas, zagtu vērtīgus datus un instalētu dažāda veida datorvīrusus un ļaunatūru. Par "pelēkās cepures" hakeriem uzskata cilvēkus, kas izmanto dažādu datorsistēmu vājās vietas, lai piekļūtu sensitīviem datiem, taču nedara to ar mērķi radīt zaudējumus vai instalēt kaitniecisku programatūru.

» Pāris klikšķu un iestājas haoss. Pieci hakeri, kuru noziegumi ieguvuši pasaules slavu

"Baltās cepures" hakeri ir cilvēki, kuri izmanto savas spējas, lai pārbaudītu dažādas drošības sistēmas un atrastu tajās kļūdas, kuras pēc tam nodod labošanai. Arvien vairāk firmu izvēlas algot šī tipa profesionāļus, lai testētu savu produktu drošību, turklāt šis darbs parasti ir ļoti labi apmaksāts. Tehnloģiju uzņēmums "Apple", piemēram, ir piesolījis miljons ASV dolāru atalgojumu jebkuram, kurš spētu uzlauzt viņu radītos telefonus.

Portāls "Business Insider" sarunājās ar diviem "baltās cepures" hakeriem, kuri ar savām prasmēm ir spējuši kļūt par miljonāriem vēl pirms 25 gadu vecuma sasniegšanas.

Pirmais "baltās cepures" miljonārs pasaulē

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Santiago Lopez ? (@santilopez_0) on

Par pirmo cilvēku, kurš ar kļūmju meklēšanu uzņēmumu datortīklos kļuvis par miljonāru, kļuvis 19 gadus vecais Santiago Lopezs. Jaunietis, kurš joprojām dzīvo ar vecākaiem Buenosairesā, savu bagātību nopelnījis, atbildot uz uzņēmumu darba piedāvājumiem populārā hakeru interneta forumā.

Puisis stāstījis, ka viņš sācis nodarboties ar 'hakeru lietām' 15 gadu vecumā un jau 16 gadu vecumā saņēmis savu pirmo honorāru par kļūmes atrašanu - 50 ASV dolārus. Viņš pēc kāda laika uzgājis hakeru forumu un tad sapratis, ka šajā nozarē ir iespējams veidot karjeru.

"Es sapratu, ka varu nopelnīt ļoti daudz naudas darbojoties kā ētisks hakeris. Izrādījās, ka ir platformas, kurās lieli uzņēmumi lūdz testēt savus tīklus un tas var kļūt par manu pilna laika darbu," atklājis Lopezs.

Puisis atklāj, ka katru dienu hakera darbībai velta sešas līdz septiņas stundas, līdz ar to var uzskatīt, ka tas ir kļuvis par viņa pilna laika darbu.

"Nav labākas sajūtas par to, kad beidzot atrodi kļūmi," stāsta 19 gadus vecais miljonārs.

Puisis nu ir nopelnījis gana daudz naudas, lai iegādātos divas mašīnas un pludmales māju. Viņš esot pārliecināts, ka šī nodarbe nav tikai aizraušanās un ka viņš to varētu turpināt darīt vēl ilgu laiku.

"Man patiešām patīk mans darbs un tā sniegtie izaicinājumi. Tiesa, kādā mirklī es vēlētos doties studēt uz kādu universitāti vai koledžu, taču nākotnē es plānoju atvērt pats savu virtuālās drošības uzņēmumu," dalījies Santiago Lopezs.

No spēļu naudas līdz daudzām nullēm bankas kontā

24 gadus vecais austrālietis Natenjels Veiklams strādā par informācijas drošības dienesta galvu kiberdrošības uzņēmuma. Puisis, kuru draugi mīļi dēvē par Nafiju, pašlaik dzīvo Taizemē.

Arī Veiklams savas hakera dotības atklājis pusaudža vecumā. Viņš savas zināšanas ir izmantojis, lai uzlauztu datorspēli un radītu sev dažādas priekšrocības.

"Es atklāju veidus, kā spēlē kļūt neredzams, papildināt spēlē izmantojamo "naudu" un nokļūt spēles vietās, kurās parastam spēlētājam nemaz nevajadzētu spēt nokļūt," stāstījis Veiklams. Šādi puisis esot "šmaucies" vienā no pasaules lielākajām tiešsaites spēlēm - spēles nosaukumu puisis neesot vēlējies atklāt.

Pēc kāda laika puisis sapratis, ka var izmantot savas spējas, lai palīdzētu datorprogramatūras veidotājiem uzlabot savu produktu drošību. Pirmoreiz par to, ka šādi ir iespējams pelnīt iztiku, viņš sācis domāt studiju laikā, kad Natenjelam sācis trūkt naudas īrei.

"Pirmais universitātes semestris bija ļoti smags - paralēli studijām es piecas dienas nedēļā strādāju zvanu centrā. Pēc kāda laika es sapratu, ka nespēju tā turpināt. Šajā laikā "Yahoo" bija izveidojuši savu pirmo kļūdu meklēšanas programmu. Es ātri vien nopelnīju 60 tūkstošus un sapratu, ka tas man kļūs par pilna laika darbu," atminas hakeris.

» "Apple" četrus gadus nenovērsta sistēmas kļūda atvieglo hakeru darbu un apdraud lietotāju datus

Vīrieša dzīvesstāstā jaušama neliela ironija - tagad viņa klienti ir dažādas datorspēļu kompānijas. Viņš tāpat arī stāsta, ka šis darbs nav nogurdinošs, jo "dažkārt kļūdu nav un es nedēļā pavadu piecas stundas strādājot, lai arī ir arī nedēļas, kurās nākas strādāt visas 40 stundas".

Veiklams stāstījis, ka nespēj iztēloties dzīvi bez hakera darba. Nu viņš ir uzsācis arī savas firmas veidošanu. 

"Šajā jomā vienmēr ir jauni izaicinājumi un nebijušas pieredzes, kas nepārtraukti notur manu interesi. Nevaru iedomāties sevi darām kaut ko citu," stāsta "baltās cepures" hakeris.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu