Ieceļojis no kosmosa? Parīzē atklāts neparasts organisms ar 720 dzimumiem, kas var sevi izārstēt (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Radījums ir spilgti dzeltens, var pārvietoties ar ātrumu līdz četriem centimetriem stundā un pats sevi dziedēt, ja tas ir sagriezts vairākās daļās. Iepazīstieties ar neparasto organismu "blob", kas sestdien, 19. oktobrī, parādīsies Parīzes zooloģiskajā parkā kā daļa no pirmās šāda veida ekspozīcijas, kas paredzēta, lai parādītu tā retās spējas, vēsta raidsabiedrība CNN.

Gļotu pelējums, kas oficiāli pazīstams kā "Physarum polycephalum" (vai "daudzgalvu sārņi"), nav ne augs, ne dzīvnieks, ne sēne. Tam nav divu dzimumu - vīriešu un sieviešu -, tam ir 720.

» Zinātnieki Kalifornijā atklājuši trīsdzimumu tārpus

Un tas var arī sadalīties dažādos organismos un pēc tam saplūst kopā, teikts Zooloģiskā parka paziņojumā presei.

Tiek uzskatīts, ka vienšūnu būtne ir ap miljardu gadu veca, taču tā pirmo reizi sabiedrības uzmanības centrā nonāca 1973. gada maijā pēc tam, kad kāda Teksasas sieviete to atrada savā sētā strauji augošu. Ar savu citpasaules, ārpuszemes izskatu, "blob" kļuva par īstu plašsaziņas līdzekļu sensāciju.

Teksasas "blob" nomira tikpat ātri, kā tas bija parādījies, un 2016. gadā publicētie jaunie pētījumi izraisīja satraukumu zinātnes aprindās.

Pētījums, kas publicēts žurnālā "Proceedings of the Royal Society" un kura līdzautore ir Francijas Nacionālā zinātnisko pētījumu centra bioloģe Odrija Dusustora, atklāja, ka "Physarum polycephalum" varētu iemācīties ignorēt kaitīgās vielas un atcerēties šo funkciju vēl gadu ilgāk.

Tiek uzskatīts, ka arī sārņu pelējums ir spējīgs atrisināt problēmas, piemēram, atrast īsāko ceļu labirinta iziešanai un paredzēt izmaiņas vidē, liecina Zooloģiskā parka pētnieki.

Zinātnieki sākotnēji audzēja organismu Petri traukos, barojot to ar auzu pārslām, to iecienīto ēdienu, liecina Zooloģiskā parka publicētais video. Kad tas bija sasniedzis noteiktu izmēru, tas tika uzpotēts uz koku mizas - ar ko tas arī barojās - un ievietots terārijā, kur apmeklētāji to varēs apskatīt no 19. oktobra.

"Akācijas koki, ozola miza un kastaņu miza ir tās iecienītākās vietas," sacīja zoodārza pārstāve Marlēna Ītāna.

"Blob" parasti ir sastopami mežos Eiropā, viņa piebilda. "Tas plaukst temperatūrā, kas svārstās no 19 līdz 25 grādiem pēc Celsija, un kad mitruma līmenis sasniedz 80% līdz 100%," viņa sacīja.

Gandrīz nemirstīgs, tā vienīgie ienaidnieki ir gaisma un sausums, teikts zooloģiskā dārza paziņojumā presei. Bet, ja tas tiek apdraudēts, tas var pārziemot vairāku gadu laikā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu