Alus ar ironijas piegaršu - uz Latvijas-Igaunijas robežas atvērts unikāls alus brūzis (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šonedēļ Latvijā savu darbību sācis iespējams vienīgais alus brūzis pasaulē, kurš atrodas uz divu valstu robežas. Alus rūpnīca iekārtojusies vienā no ēkām, kuru agrāk izmantoja robežsargu vajadzībām Valkā-Valgā, vēsta LNT ziņas.

Pēc Baltijas valstu pievienošanās Šengenas zonai, tai sekojošās robežkontroles atcelšanas, bet vēlāk sekojošajām nodokļu atšķirībām, tas, ka pie robežām ierīkoti "alkohola lielveikali" vairs nevienu nepārsteidz. Tagad veikaliem pievienojusies arī alusdarītava.

» "Alkotūrisms" - miljoni Latvijas budžetā un uzņēmēju makos. Kā to ietekmēs alkohola akcīzes nodokļa samazināšana Igaunijā?

Alus darītava mājas atradusi nevis vēsturiskās ēkās, bet gan angārtipa celtnes, uzbūvētas jau pēc neatkarības atgūšanas. Fakts, ka te tapusi alusdarītava, uzskatāma par biznesa paplašināšanu. Saimnieks ir tā pati firma, kas jau daudzos robežpunktos ierīkojusi alkohola tirdzniecības vietas. No brūža durvīm līdz Igaunijai ir aptuveni 400 metru.

"Praktiski es nevaru iedomāties nevienu pasaulē, vismaz, kas būtu dzirdēta un ģeogrāfiski atrastos šādā vietā," saka ražošanas vadītājs Aigars Roga.

Unikālais fakts, kas varētu kalpot par lielisku mārketinga rīku, uz etiķetes gan neatspoguļojas. Pirmais vārījums un pirmā šķirne nosaukta valcēnieša, koru mūzikas pamatlicēja, Jāņa Cimzes vārdā. Starp vietējiem tas bija radījis nelielu viedokļu apmaiņu, vai tā var.

Alusdarītavas parādīšanās tiešā robežas tuvumā ir auglis atšķirīgajām nodokļu likmēm alkoholam. To izplatīs, galvenokārt, saimniekam piederošajā tīklā Latvijas pusē, kur lielākā daļa klientu ir igauņi.

» "Vairāk grādu, maksā mazāk..." Ziedoņdārzu apsēduši odekolona dzērāji

"Pilnīgi visi nodokļi tiek samaksāti Latvijā un maza daļa arī pašvaldībai. Izdevīga situācija gan lokāli, gan valsts viedokļa skatīties," norāda Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands-Krauklis ("Vidzemes partija").

Vai alusdarītava izrādīsies dzīvotspējīga lielā mērā ietekmēs nodokļu likmju starpība, tas vai patērētājiem patiks garša, un, iespējams, arī nosaukums. Cimze bija latvietis, taču pircēju pamata auditorija - igauņi.

Skaties sižetu!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu