Par darbu, sajūtām un dzīves atslēgām. Pēdējās sarunas ar Mārtiņu Ķibildu (2)

Mārtiņš Ķibilds 2013. gadā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sestdien, 26. oktobrī, mūžībā devās televīzijas personība un žurnālists Mārtiņš Ķibilds. Populārā un tautā iemīļotā raidījumu vadītāja dzīve bijusi dažādu profesionālu sasniegumu un spilgtu dzīves mirkļu pilna. Portāls "Apollo" žurnālista atcerē apkopojis Mārtiņa Ķibilda dzīves gājumu un fragmentus no viņa sarunām.

Straujā izaugsme un talants

Mārtiņš Ķibilds dzimis 1973. gada 23. jūlijā, Saldū. Lielu daļu bērnības Ķibilds pavadījis dzīvojot pašā Rīgas centrā - Pulkveža Brieža ielā. Mārtiņš jau kopš bērnības esot vēlējies kļūt par arhitektu, taču, par spīti tam, ka viņš pabeidzis Rīgas 1. ģimnāziju, kas ir slavena ar savu eksakto zinātņu novirzienu, puisis arhitektūru studēt tā arī nav sācis. Tā vietā viņš pēc vidusskolas beigšanas sācis studēt jurisprudenci, taču galu galā šo izglītību tā arī nav pabeidzis - pēc četriem pabeigtiem studiju gadiem Ķibilds nav iesniedzis bakalaura darbu.

» "Tu vienmēr paliksi spožs, lai arī kurp Tu esi devies." Kolēģi un draugi piemin pāragri mūžībā aizgājušo Mārtiņu Ķibildu 

Savus pirmos soļus žurnālistikā Ķibilds spēris jau 19 gadu vecumā, kad viņš pieņemts ziņu reportiera amatā laikrakstam "Diena". Pēc kāda laika Ķibilds sevi pierādījis kā analītisku un talantīgu profesionāli un kļuvis par vienu no "Dienas" vadošajiem žurnālistiem. 

Plašāku popularitāti Ķibilds gan ieguvis tad, kad kļuvis par LNT analītiskā raidījuma "Nedēļa" veidotāju, kurā viņš katru nedēļu stāstīja par jaunākajām aktualitātēm sabiedrības dzīvē, tostarp politiskajā. Paralēli viņš strādājis par politisko padomnieku un laikraksta "Diena" mārketinga vadītāju. 

Karjera televīzijā

Spēles "Gribi būt miljonārs?" vadītājs Mārtiņš Ķibilds
Spēles "Gribi būt miljonārs?" vadītājs Mārtiņš Ķibilds Foto: Reklāmas materiāli

2000. gadu sākumā, pateicoties viņa vadītajam erudīcijas šovam "Gribi būt miljonārs?", par Mārtiņu Ķibildu jau zināja visi. Paralēli viņš bijis radošais direktors un neskaitāmu reklāmu autors vienā no lielākajām Latvijas reklāmas aģentūrām - "TBWA", taču ar laiku izlēmis tomēr pievērsties kam citam.

"Droši vien tā bija klasiskā "40 gadnieka krīze", kas ietekmēja manu aiziešanu no aģentūras. Vārdam "krīze" gan uzreiz nāk klāt kaut kas negatīvs, tā vietā man gribētos lietot kādu pozitīvu vārdu, nu nezinu - kūlenis! Man ir teorija, kas pat nav teorija, bet tīrā matemātika - ja mēs rēķinam, ka cilvēkam aktīvais dzīves periods ir no 20 - 60 gadiem, tad tie 40 ir precīzi pa vidu. Un tad, kad tu stāvi pa vidu, tu vislabāk vari redzēt gan to, kas tev ir aiz muguras, gan to, kas tev priekšā," stāstīja Ķibilds intervijā ar portālu "Pieturpunkti".

Kopš 2013. gada Mārtiņš strādājis arī par arhitektūras kuratoru un Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētāju.

Tiesa, televīzijas skatītāju vecākajai, kā arī jaunākajai, paaudzei Mārtiņš Ķibilds būs palicis atmiņā kā plašu popularitāti guvušo raidījumu "Atslēgas", "Adreses" un "Kultūrdeva" vadītājs. "Adresēs" Ķibilds katrā epizodē ticies ar kādu cilvēku "no malas" un devies izpētīt dažādus Latvijas arhitektūras piemērus.

Portālam "Pieturpunkti" Ķibilds arī atklājis, kā radusies ideja veidot šo skatītāju iemīļoto raidījumu: "Biju "Instagram" un, tā kā arhitektūra man ir sirdslieta, liku tur diezgan daudz bildītes ar pilsētām un mājām. Nevilšus man vienmēr likās, ka nepietiek tikai ielikt bildīti - jāpastāsta taču par to māju kaut kas vairāk. Sāku zem bildēm rakstīt tādus mini stāstiņus vienas rindkopas garumā. Un tā viens, otrs, trešais, cilvēki sāka mudināt - šo vajag darīt, attīstīt! Tas sākās vienkārši kā hobijs. [...] Un tā es apgāzu arī stereotipu, ka arhitektūra ir kaut kāda ļoti šaura, grūti saprotama nišas industrija, kura cilvēku-parasto neinteresē. Es vienkārši atradu veidu, kā par to izstāstīt citādāk."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mārtiņš Ķibilds (@martinskibilds) on

Tiesa, viņš bieži izvairījies no spriedumiem par to, kas ir laba vai slikta arhitektūra.

Šī gada maijā Mārtiņš Ķibilds bija LR3 raidījuma "Mana mūzika" viesis - sarunas gaitā viņš atklāja, ka katrs raidījums "Adreses" kļūst aizvien pelēkāks. Ķibilds norādīja, ka pasaulē ir ļoti maz tikai baltu vai tikai melnu lietu - var atrast, kur piesieties, šķietami visperfektākajā projektā, un pamanīt kaut ko labu arī pie pilnīgas izgāšanās: "Kaut neticu viena televīzijas raidījuma spējai mainīt pasauli un pilnīgi noteikti neticu savām misionāra spējām, tomēr - jo vairāk mēs runāsim par šīm lietām, jo, iespējams, kādam kaut kas aizķersies, un tiešām cilvēki padomās, ka tas, ko mēs redzam sev caurmērā apkārt - ja arī deviņdesmit procentos gadījumu tās arī nav stāvas šausmas, tad vienkārši tāda nekāda viduvējība. Un kāpēc gan netiekties uz izcilību?"

Mārtiņš atklājis, ka viņam ir "viens niķis, kas man diemžēl pašam maitā nervus un veselību - ka es nemāku lietas darīt remdeni un pa virsu."

Mārtiņš intervijā portālam "Pieturpunkti" tāpat atklājis, ka ir ļoti paškritisks un prasīgs kā pret sevi, tā citiem. Raidījumu vadītājs stāstījis, ka par spīti tam, viņam ļoti patīk tas, ko viņš dara un raidījumu veidošana ir bijusi piemērota viņa pētnieka dabai: "Man ļoti gribētos saglabāt tādu veselību un saprātu, lai es arī 60 un 70 gados varētu darīt to, ko daru tagad. Tādā ziņā es pilnīgi noteikti neskatos uz pensiju kā uz deadline (termiņu - red. piezīme), kuram pienākot, es beidzot varēšu līksmi aizmest visus papīrus pa gaisu un nodoties daiļdārzniecībai. Pats galvenais protams ir, lai strādā galva. Cilvēki tomēr ar vecumu izmainās, tāpēc man ļoti negribētos pazaudēt spēju pašam objektīvi paskatīties uz to, ko es daru."

Rakstu sērijā "Atmiņu klade" portālā TVNET Ķibilds stāstījis, ka baidās no stresa, gribētu būt gudrāks, savukārt labākā un reizē sliktākā viņa īpašība ir paškritika. Populārais raidījumu vadītājs arī atklāja, ka viņam nav mīļāko svētku, jo iemeslu svinēšanai var atrast vienmēr.

Mārtiņš Ķibilds pagājušogad, 45 gadu vecumā, kļuvis par tēvu savam ceturtajam bērnam. Meitiņu Jasmīnu viņam dāvājusi sieva Ilze Grase-Ķibilde, un mazulīte ir abu otrais kopīgais bērns - ģimenē, kas izveidota 2012. gadā, jau aug dēls Pauls. No pirmās laulības ar Ilonu Mednieci Mārtiņam ir divi dēli - Gustavs un Brunis.

Ķibilda dzīve negaidīti aprāvās 46 gadu vecumā. Ziņas par Mārtiņa nāvi publiski izskanējušas sestdien, 26. oktobrī. Par to paziņots ar "Facebook" atceres lapas palīdzību.

Ar līdzjūtības vārdiem sociālajas tīklos dalījušies arī Ķibilda darba gaitu biedri, draugi, tuvinieki un atbalstītāji.

Atvadas populārajam žurnālistam teikusi arī politiķe Sandra Kalniete.

Ar atvadu vārdiem dalījies arī radio dīdžejs Andris Jurga.

Līdzjūtību izteikusi arī Mārtiņa kolēģe Māra Vaivode.

Sirsnīgus vārdus aizgājējam veltījusi arī LTV ziņu diktore Laura Vonda.

Līdzjūtību izteicis arī Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Savas skumjas un līdzjūtību izteikuši arī vairāki Ķibilda vadīto raidījumu un žurnālista darbības atbalstītāji un fani.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu