Brahiocefālās dzīvnieku šķirnes. Kas tās ir un kas jāņem vērā pirms īsgalvainā tipa mīluļa iegādes?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jauks purniņš un izteiksmīgs skatiens - brahiocefālo šķirņu suņi ar savu neparasto un mīļo izskatu spēj izkausēt jebkuru sirdi. Tiesa, pirms šāda mīluļa iegādes ir vērts kārtīgi apsvērt savu lēmumu, jo šo šķirņu suņiem mēdz būt veselības problēmas, kas sagādās krietnas raizes gan mīlulim, gan tā īpašniekam. Vairāk par šo suņuku īpatnībām stāsta "PetCity" pārstāve un veterinārārsta asistente Arta Veldre un suņu audzētāja un kinoloģe Jeļena Fomičova.

Kas tieši ir brahiocefālo šķirņu mīluļi?

Arta Veldre stāsta, ka "šo suņu šķirnēm ir galvaskauss ar īsu sejas daļu un apaļāku smadzeņu daļu, tāpēc šos suņus sauc par brahiocefālā jeb īsgalvainā tipa suņiem". Pie šo šķirņu suņiem pieder tādas populāras šķirnes kā pekinieši, mopši, punduršpici, franču buldogi, amerikāņu Pitbull terjeri, amerikāņu Staforšīdas terjeri, bokseri, buldogi, bullmastifi, Karaļa Kinga Čārlza spanieli, čau čau, šarpeji, Jorkšīras terjeri, kā arī Tibetas spanieli, Neapoles mastifi un Briseles grifoni.

Kādas ir iespējamās veselības problēmas?

"Brahiocefālajiem suņiem ir apgrūtināta elpošana un izplatītākās veselības problēmas ir saistīta ar elpošanas sistēmu. Šie suņi elpojot krāc, šņāc, vai trokšņaini elpo, tādēļ jābūt piesardzīgiem un savs mīlulis regulāri jāpārbauda," atklāj veterinārārsta asistente.

Vairumam šo šķirņu suņu ir pagarinātas aukslējas (īpaši aktuāli mopšiem), šauras deguna ejas, šauras elpceļu atveres, kas var traucēt elpošanu, šauras nāsis un trahejas kolapss - stāvoklis, kurā saplacinās trahejas gredzeni un nosprosto ceļu gaisam uz plaušām, un tā rezultātā suns nevar pilnvērtīgi veikt ieelpu. Šīs problēmas ir izteiktas Jorkšīras terjeriem un špiciem.

Foto: Unsplash

Veldre atklāj, ka "mopšiem ir ģenētiski iedzimtas deformācijas elpceļos un mīkstajās aukslējās. Parasti suņiem mīkstajām aukslējām vajadzētu tikai nedaudz pārklāt uzbalseni, taču mopšiem tās mēdz būt iegarenas vai deformētas, līdz ar to tās traucē gaisa plūsmu, aizsprostojot balseni. Šajos gadījumos visbiežāk tiek veikta ķirurģiska iejaukšanās, lai atvieglotu suņa elpošanu".

Dažām brahiocefālo suņu šķirnēm iespējamas problēmas ar zobiem un sakodienu, jo, lai arī viņu zobu skaits ir tāds pats, kā pārējām šķirnēm, brahiocefāliem suņiem ir īsāki un platāki žokļi.

» Elsošana un slikta elpa. Signāli, kas var norādīt uz mīluļa veselības problēmām

"Var gadīties, ka augšžokļa zobi ar apakšžokļa zobiem ir novietoti viens pret otru, vai arī var rasties pārkodieni, kas ir izteikti buldogiem, kad apakšžoklis ir izvirzīts uz priekšu. Tā kā šiem ķepaiņiem ir šaurs mutes dobums, palielināta iespēja ir iegūt zobakmeni. Šo šķirņu suņiem ir ieteicams regulāri apmeklēt zobārstniecības pakalpojumus dzīvnieku klīnikās. Saimniekiem nevajadzētu aizmirst arī regulāri tīrīt sava suņa zobus," min eksperte.

Šo šķirņu suņiem var būt arī dažādas acu problēmas. Tā kā brahiocefālo suņu šķirņu galvaskausi ir diezgan plakani, to acis var būt izvalbītas - kādai šķirnei vairāk, kādai mazāk. Tas, savukārt, rada lielāku risku iegūt kādu acs traumu. Mīluļiem tāpat nepilnvērtīgi aizveras plakstiņš, kā rezultātā acs tiek kairināta un paliek sausa. Dažas no šīm šķirnēm mēdz šķielēt - tostarp arī tādas populāras šķirnes suņi kā mopši un franču buldogi.

Foto: Pexels

Veldre brīdina, ka "īpaši uzmanīgiem jābūt no pārmērīgas atrašanās tiešā saulē vai ilgstošā karstumā. Cilvēkam patīkamais vasarā - lielais siltums un pat karstums - suņiem var būt samērā lielas mokas, jo īpaši brahiocefāļiem".

Parasti suņi karstajās dienās elso , lai atdzesētos, taču īsgalvainā tipa mīluļiem jācīnās, lai ievilktu pietiekami daudz gaisa, kas viņiem neizdodas. Tāpēc šie suņi, tāpat kā cilvēki, mēdz sasirgt ar karstuma jeb saules dūrienu - par to liecina vemšana, krampji un stiklotas acis. Karstajā laikā ieteicams sunim nodrošināt pietiekami daudz svaiga, tīra dzeramā ūdens, kā arī ēnu, kurā patverties no saules stariem. "PetCity" pārstāve iesaka neiet ar suni pārlieku garās, nogurdinošās pastaigās vasaras karstākajās dienās, un, iespēju robežās, sagādāt kādu atvēsinošo paklājiņu vai kādu vēsu, mitru dvieli uz kura ir iespējams atveldzēties.

"Dažiem no šo šķirņu suņiem ir bieži sastopamas dažādas alerģijas vai ādas infekcijas. Suņiem ar daudzām ādas krociņām ir krietni lielāka nosliece uz ādas problēmām, piemēram, mopši, šarpeji un franču buldogi būs vairāk alerģiski. Dziļās ādas krokas pastiprināti svīst, tajās krājas mitrums, kas rada ideālu baktēriju vairošanās vidi. Līdz ar to baktērijas var radīt ādas kairinājumu un izraisīt infekcijas. Ja suņa ādas krokas gan sejas apvidū, gan uz ķermeņa netiek regulāri tīrītas, visticamāk, ķepainajam draugam pēc kāda laika var parādīties sāpīgas un kairinošas ādas problēmas," stāsta speciāliste.

Kā uzlabot sava īsgalvainā tipa mīluļa ikdienu?

Arta Veldre saka: "Ja jums ir brahiocefāls suns, iesaku kakla siksnas vietā lietot iejūgus vai iemauktus, jo kakla siksnas var pastiprināti apgrūtināt Jūsu mīluļa elpošanu. Nepakļaujiet suni pārāk lielai slodzei un nevediet to pārāk garās pastaigās, īpaši vasaras karstajās dienās. Barojiet savu mīluli ar sabalansētu un labu pārtiku. Kontrolējiet dzīvnieka svaru, jo arī palielināts svars rada apgrūtinātu elpošanu, kā arī lielu slodzi uz dzīvnieka kājām un muguru."

» Soli pa solim. Kā izpaužas pilna apkope jeb grūmings suņu frizētavā?

Eksperte saimniekiem iesaka īpaši ieklausīties sava mīluļa krākšanā un šņākšanā. "Ar laiku Jūs sapratīsiet, kas ir normas robežās Jūsu sunim un kādas ir izmaiņas, kurām būtu vērts pievērst uzmanību," min Veldre.

Brahiocefālo šķirņu suņiem nepieciešama bieža ādas kroku apkopšana, kā arī regulāras vizītes pie veterinārārsta. "Galvenais - mīliet un pavadiet pēc iespējas vairāk laika kopā ar savu mīluli!", saka veterinārārsta asistente.

Suns "uz atlaidēm". Kādi ir riski?

Diemžēl brahiocefālo šķirņu suņu popularitāte piesaista arī cilvēkus, kuri nerīkojas īpaši godprātīgi un pavairo suņus ar dažādām veselības problēmām.

"Katram, kas iegādājas kucēnu, ir tiesības lūgt iepazīties ar kucēna ciltsrakstiem un vecākiem, tādejādi gūstot drošību. Diemžēl netrūkst vieglas peļņas kārotāju un nelegālo audzētavu - ne velti medijos parādās raksti par novārdzinātiem dzīvniekiem, kas tikuši izmantoti pavairošanai," stāsta Arta Veldre.

Foto: Unsplash

Viņai piekrīt arī kinoloģe, mopšu un franču buldogu škirnes suņu audzētavas īpašniece ar vairāk kā 30 gadu pieredzi un bijusī šķirnes suņu kluba vadītāja Jeļena Fomičova.

"Diemžēl šo suņu popularitāte ir novedusi arī līdz tam, ka daudzi cilvēki izvēlas pavairot savus suņus, kuriem var būt iedzimti defekti, vai arī ievest šo šķirņu suņus no ārzemēm, piemēram, Baltkrievijas, līdz ar ko nav īsti iespējams pārbaudīt viņu izcelsmi. Šiem cilvēkiem galvenais ir peļņa un viņus īsti neinteresē tas, ka suns var būt slims. Diemžēl arī potenciālie saimnieki bieži vien zemās cenas dēļ labāk izvēlas pirkt kucēnus no šaubīgiem avotiem, nevis audzētavas, un galu galā paši ir pakļauti virknei problēmu, jo šiem mīluļiem krietni biežāk ir dažādas slēptas veselības problēmas," atklāj kinoloģe.

» Atbildīgs un stingri kontrolēts process. Kas jāzina par suņu pārošanu?

Fomičova uzsver, ka "tas, protams, nenozīmē, ka no audzētavas iegādāts suns nekad neslimos, taču audzētavās pirms pārdošanas tiek rūpīgi pārbaudīts suņu un kucēnu veselības stāvoklis, kas nākamajiem saimniekiem nākotnē aiztaupa virkni ar problēmām. Audzētavas suņiem arī krietni retāk ir kādas iedzimtas problēmas, piemēram, alerģijas, kā arī iedzimtas grūpības ar elpošanu, kas ir šīs šķirnes suņu izteiktākā problēma".

Veterinārārsta asistente Arta Veldre uzsver, ka "arī reģistrētās audzētavās var gadīties iegādāties mājdzīvniekus ar veselības problēmām. Turklāt, vienmēr jāapzinās, ka izvēloties specifiskas šķirnes dzīvniekus, šādiem dzīvniekiem veselības problēmu var būt vairāk". Viņa iesaka potenciālajiem saimniekiem rūpīgi izsvērt, vai viņiem tiešām pietiks laika rūpēties par savu mīluli, atbilstoši viņa šķirnes īpatnību prasībām.

Kā rīkoties, ja ir izlemts ģimenē uzņemt brahiocefālā tipa mīluli?

Audzētāja uzsver, ka, neskatoties uz to, caur kādiem kanāliem ir nolemts iegādāties suņuku, tad, kad tiek apskatīti kucēni, noteikti esot jāapskata vismaz kucēnu mamma. Protams, suņu mamma pēc dzemdībām var būt nogurusi un neizskatīties pārlieku dzīvespriecīga, taču viņu pārsvarā ir iespējams novērtēt pēc tīri vizuālām pazīmēm.

Speciāliste min, ka "kucēna izvēlēšanās laikā nevajadzētu vienas dienas laikā apmeklēt dažādu māju kucēnus - lai arī audzētavu suņuki ir potēti, viņi tāpat ir jūtīgi pret dažādām kaitēm, kuras nezinot viņu mājās var ienest potenciālie pircēji".

"Ja pirkšanas vietā atrunājas, ka mamma nav uz vietas, visticamāk, šie kucēni nav audzēti uz vietas. Kucēniem jābūt labi barotiem, ziņkārīgiem, dzīvespriecīgiem un aktīviem. Īpašu uzmanību jāpievērš tam, kā kucēns elpo - arī brahiocefālo šķirņu veselīgie suņuki elpo normāli, ja vien nav pakļauti lielai fiziskai slodzei vai karstumam," stāsta kinoloģe.

Eksperte neiesaka izvēlēties kucēnu žēluma vadītiem - tātad izvēlēties tieši tievāko un kautrīgāko suņuku. Kucēniem var būt mazi ievainojumi, kas iegūti spēlējoties ar saviem brāļiem un māsām, taču vajadzētu pievērst uzmanību tam, lai viņiem nav nopietna izskata iekaisušu brūču.

Foto: Unsplash

Eksperte īpaši uzsver, ka "kucēnam ir jābūt visai nepieciešamajai dokumentācijai, tostarp obligātajai potei, jo daudzi negodprātīgi saimnieki vēlas pēc iespējas ātrāk pārdot savus kucēnus, neparūpējoties par sākotnējo vakcināciju. Bez pirmās potes kucēnus ņemt nedrīkst, jo tiem pēc tam var sākties ļoti smagas veselības problēmas".

Oficiālajām audzētavām vienmēr ir jābūt nokārtotai gan nepieciešamajai dokumentācijai, gan veiktai vakcinācijai, turklāt, nododot kucēnu jaunajās mājās, tiek noslēgts kucēna atsavināšanas līgums, kurā ir norādīti gan kucēna vecāki, gan veiktās potes, dzimšanas datums, obligātā mikročipa numurs un citi svarīgi fakti. Nekādā gadījumā nedrīkst būt situācija, kurā audzētājs saka, ka var piedāvāt kucēnus gan ar dokumentiem, gan bez tiem.

Audzētāja atklāj, ka viņas praksē ļoti bieži pie audzētājiem vēršas cilvēki, kuri pirmo mīluli ir iegādājušies no nelegālajiem audzētājiem. "Lai arī retos gadījumos viss ir kārtībā, lielākajā daļā gadījumu šādiem kucēniem jau ļoti agri sākas dažādas veselības problēmas gan ar elpošanu, gan mugurkaulu un gremošanas traktu, kā arī dažādas alerģijas un citas kaites. Galu galā cilvēki, kas ir izvēlējušies lētāko pieejamo kucēnu, beigu beigās iztērē nesalīdzināmi lielākas naudas summas sava suņa veselības stāvokļa uzlabošanai," stāsta Jeļena Fomičova.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu