Rīdzinieki pauž satraukumu par to, ka pīles tiek pārbarotas un ir resnas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

Rīdzinieki ir satraukti par to, ka Rīgas pīles tiekot pārbarotas un kļūst ar vien resnākas, ziņo raidījums "900 sekundes". Sociālo tīklu lietotāji pauž viedokli, ka pīles nevajagot barot, bet speciālisti tam nepiekrīt. 

Daudzi cilvēki Rīgā nodarbojas ar šo aktivitāti. Tie, kas baro pīles, uzskata, ka tas ir labi priekš putniem. Tas tiem sagādā laimi un esot vienīgais barības avots, viņi uzskata. Bet daudzi cilvēki šim viedoklim nepiekrīt un uzskata, ka pīlēm ir pietiekami, ko ēst. 

"Tādas apaļīgas ir. Gandrīz vai liec uz pannas. Baltmaizi gan nevajadzētu dot. Viņām jau šeit tāpat pietiek. Zīles var apēst. Tās zīles jau arī barojošas. Zīlītes ēd. Baltmaize jau aizķepina tiem putniem kuņģi, cik es saprotu," savā viedoklī dalās Ēriks, kurš pats vienreiz nedēļā barojot pīles. 

Pretējs viedoklis ir Natālijai no Rīgas. Viņa kopā ar savu dēlu regulāri barojot pīles Ķengaraga promenādē un uzskata, ka tas pīlēm ir viens no, ja ne vienīgais barības avots. 

"Varbūt vasarā putni nedaudz pieņemas svarā. Bet šādā laikā – es nedomāju. Barības taču nav. Viņi pārtiek tikai no tā, ko viņiem cilvēki iedod. Uz ziemā obligāti dzīvniekiem ir jāpalīdz," sacīja Natālija.

Kā norāda speciālisti, Natālijai lielā mērā ir taisnība. Vienīgais sliktais fakts ir tas, ka putni ir pieraduši pie cilvēku barošanas un nelido prom. Bet speciālistu viedoklis sakrīt, ka labāk pīles un putnus ir barot ar baltmaizi, jo tā esot pilna ar kalorijām. Savukārt būtu jāizvairās no veģetāriem produktiem. Un pats galvenais - pīles un gulbjus nevar pārbarot. Putni needot vairāk nekā vajag. 

Ingmārs Līdaka, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs, arī pievienojas speciālistu viedoklim. Pateicoties baltmaizei un tās kalorijām, putni ziemā var sasildīties, jo viņiem ir jāpatērē daudz enerģijas. 

"Būtībā šie putni, kas palikuši ziemā šeit – tas nav labi veselībai, bet nu tas ir labāk nekā nāve nosalstot," norāda Ingmārs Līdaka.

Līdaka informē, ka ir ļoti svarīgi pīles un gulbjus pieradināt vietās, kur ziemas laikā ir vaļējais ūdens, nevis ledus. 

"Viņi sēž uz ledus, bez ūdens, un, ja viņiem dot baltmaizi, tad tas tāpat kā cilvēkam bez uzdzeršanas brokastīs to ķilavmaizi apēst ir diezgan grūti, jo viss spriežas kaklā," teica Līdaka. 

Noskaties video.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu