Vilciena mašīnists stāsta par traģēdijām uz dzelzceļa sliedēm

Noskaties sižetu!
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Ivans aptuveni 30 gadus pavadījis, strādājot par mašīnistu. Nejaušības pēc arī kļuva par aculiecinieku negadījumam, kad kāds pensionārs gandrīz pakļuva zem vilciena. Par traģēdijām uz sliedēm, vēsta raidījums "Degpunktā".

Kāds pensionārs tikai pēdēja brīdī pamanījis kravas vilcienu un brīnumainā kārtā paspējis izvairīties no trieciena, kurš būtu nāvējošs. Taču, lai arī viss beidzās labi, kungs tik un tā tika nodots mediķu un policistu uzraudzībā. Ivanam redzētais lika atcerēties visas tās situācijas, ko nācies piedzīvot, sēžot pie lokomotīves vadības svirām.

"Mūsdienas mēs taču visi "sēžam" te. Kāds lieto "Facebook", kāds lieto "Odnoklasniki", kāds vēl kaut ko. Tas ietekmē smadzenes, novērš uzmanību, tu nedaudz dzīvo citā dimensijā. Ja agrāk tu varēji klausīties, kā dzied putniņi, kaut kur brauc mašīna, peld kuģis, vēl kaut kas, – tu biji spējīgs atšķirt tās skaņas. Tagad tu zini, kā tikt līdz Rīgai, un tev ir pavisam cits stāvoklis, kaut kur burzies," stāsta Ivans.

Mašīnists atklāj, ka neviens no viņa vadītajiem vilcieniem nav notriecis cilvēku. Tomēr kolēģiem ir cita pieredze.

"Grūts atgūšanās periods. Tā bilde stāv priekšā, tā neļauj cilvēkam dzīvot. Paši zināt, ja, piemēram, bijāt aizgājuši uz teātri, skaidrs, ka uz ilgu laiku paliek kaut kādi iespaidi. Kad ejat gulēt, atceraties taču. Vai ar draugiem bijāt kāzās, vai vēl kaut kur. Bet, iedomājaties, kad jūs redzat šo bezizeju, turklāt, kad vēl pēc tam jāvelk ārā atdalītas rokas, kājas. To pat ne katrs var izdarīt, bet tas ir jādara. Tev jāstājas, briesmas. Alni nogalinās, jau nav patīkami, vai govi, bet te taču cilvēks. Tas ir ārprātīgi," stāsta Ivans.

Viņš atklāj, ka pēc šādas nelaimes vilciena mašīnistam tiek piešķirts atvaļinājums un ir iespēja apmeklēt rehabilitācijas centru. Taču pēc tam ir jāiet cauri atkārtotām medicīniskām pārbaudēm un daudziem izmeklējumiem. "Kādu mēnesi sanatorijā, rehabilitācija, pēc tām jāiet pie psihoterapeita, un ārsts pārbauda. Tālāk pārbauda uz stresa noturību. Mums taču ir divas medicīniskās komisijas. Vienu reizi trijos gados mēs pārbaudāmies kā policisti vai ugunsdzēsēji – tieši uz stresa noturību. Jo, saprotiet, visu izšķir sekundes simtdaļas."

Ārzemēs, ja mašīnists nāvējoši notriec cilvēku, viņam nekavējoties tiek piešķirta apmaksāta atpūta un finansiāla atlīdzība. Vācijā, ja vilciena vadītājam negadījums uz sliedēm notiek atkārtoti, viņam neatkarīgi no vecuma, tiek piešķirta pensija līdz mūža galam. 

Mašīnists aicina cilvēkus būt ļoti uzmanīgiem sliežu tuvumā. Neklausīties mūziku, neskatīties telefonā, nevilkt apģērbu un šalles, kas aizsedz skatu. Paskatieties uz abām pusēm, uzmanīgi klausīties un, ja vilciens nenāk, tad ātri šķērsot sliedes. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu