Tiesa par cilvēku tirdzniecību piespriež brīvības atņemšanu vienam Lietuvas un diviem Lielbritānijas pilsoņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Klaipēdas apgabaltiesa piektdien piespriedusi reālus cietumsodus vienam Lietuvas un diviem Lielbritānijas pilsoņiem, kas atzīti par vainīgiem cilvēku tirdzniecībā.

Lietuvas pilsonis notiesāts ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, bet Lielbritānijas pilsoņiem cietumā būs jāpavada par gadu mazāk. Tiesa arī noteikusi par morālo kaitējumu no notiesātajiem piedzīt cietušo labā 13 000 eiro.

Kā atzinusi tiesa, trijotnes noziedzīgās darbības rezultātā pārkāptas cietušo tiesības uz brīvību, izmantojot viņu sociālo neaizsargātību. Visi cietušie, kas Lietuvā bija nonākuši sarežģītā dzīves situācijā, zaudējuši darbu un ienākumu avotu, piekrituši doties strādāt uz Lielbritāniju, kur viņiem solīts legāls darbs, labs atalgojums un mājoklis.

Taču, nonākot Lielbritānijā, izrādījies, ka viņi izmitināti un nodarbināti apstākļos, ko var pielīdzināt verdzībai. Viņiem nācies mitināties pārapdzīvotās mājās, gulēt uz matračiem, kas dažkārt pat atnesti no izgāztuves, un zem šiem pašiem matračiem turēt arī personiskās mantas. Cietušie nodarbināti par vistu ķērājiem un strādājuši neizturamos apstākļos, viņu darba laiks bijis nenormēts, viņiem nav teikts, uz cik ilgu laiku viņus ved projām no sava mitekļa, bet pēc atgriešanās nav bijis zināms, kad atkal jādodas darbā. Braucieni ilguši vairāk nekā desmit stundas, kuru laikā viņiem nav atļauts izkāpt no mašīnas, lai atpūstos vai nokārtotu dabiskās vajadzības.

Lietas izskatīšanas gaitā pilnībā apstiprinājies, ka apsūdzētie cietušos izmantojuši, un tas izpaudies ne tikai kā neizturami darba un dzīves apstākļi, bet arī kā netaisnīga darba samaksa un nepamatoti atskaitījumi, pret cietušajiem vērsta gan fiziska, gan psiholoģiska vardarbība.

Tiesa atzinusi, ka apsūdzēto vaina attiecībā uz šiem nodarījumiem pilnībā pierādīta, bet paši apsūdzētie sevi par vainīgiem nav atzinuši.

Lietuvas pilsonis notiesāts arī par liela skaita šāviņu glabāšanu, ko viņš atzinis.

Kā vainu pastiprinošs apstāklis šai lietā minēta apsūdzēto darbošanās grupā, sadalot lomas, un savtīgos nolūkos. Lietuvas pilsoņa loma nodarījumā atzīta par lielāko. Vienlaikus, ņemot vērā ilgo laiku, kas pagājis no nozieguma izdarīšanas līdz tiesas spriedumam, Lielbritānijas pilsoņiem piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, kas tuvs minimālajam iespējamajam sodam - pieciem gadiem, un arī Lietuvas pilsonim piespriests cietumsods, kas mazāks par likumā paredzēto vidējo, proti, seši gadi.

Tiesas spriedums 20 dienu laikā var tikt pārsūdzēts Lietuvas Apelācijas tiesā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu