Ventspils brīvosta glābšanai plānots rīkoties pēc "Parex" bankas parauga (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ventspils ostas promenāde.
Ventspils ostas promenāde. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ventspils brīvosta glābšanai plānots rīkoties pēc "Parex" bankas parauga un veidot jaunu kapitālsabiedrību, ziņo "TV3 Ziņas".

Ventspils brīvostas glābšanai nolemts veidot jaunu valsts kapitālsabiedrību, bet esošo pārvaldi, kura iekļuva ASV melnajā sarakstā, nolemts pakāpeniski likvidēt.

Šodien, 13. decembrī, notika pirmā darba grupas sēde, kura paredzēta Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, pēc tam, kad ASV to iekļāvis sankciju sarakstā.

Ministri esot nolēmuši, ka vakardien Saeimā pieņemtie grozījumi likumos, ar kuriem Rīgas un Ventspils ostas nonāktu valsts pārvaldībā, ir nepietiekami, lai novērstu ostas krahu. Šī iemesla dēļ nolemts dibināt jaunu kapitālsabiedrību, kura pārņemtu Ventspils ostas funkciju un pienākumus. Pārvaldi, kuru nesen vēl vadīja Aivars Lembergs un kura nonākusi sankciju sarakstā, esot plānots laika gaitā likvidēt.

"Situācija ir ļoti līdzīga kā uzņēmumu maksātnespējas gadījumā, kaut vai atceramies šeit "Parex" stāstu. Ja savulaik tika izveidota labā banka, kur tika nodoti visi labie aktīvi, arī šajā gadījumā tiek veidota labā ostas pārvalde, kurai tiek nodoti nepieciešamie aktīvi," sacījis satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Jaunajai kapitālsabiedrībai pakāpeniski paredzēts nodot visus ar uzņēmējiem noslēgtos līgumus un investīciju projektus. Savukārt Rīgas brīvostu attieksies vakar pieņemtais lēmums, ka no tās valdes tikšot atlaisti pašvaldību pārstāvji. Jauns ostu pārvaldības modelis, tikšot sagatavots līdz jūlijam.

Ārvalstu investoru padomes, kuru biedriem piederoši ostu uzņēmumi saskārušies ar pirmajām problēmām, paudušas bažas par pēdējo dienu notikumiem tranzīta jomā.

"Ostās strādā ļoti daudz dažādu uzņēmumu, tostarp arī ārvalstu kapitāla kompānijas. Tās nav nekādā veidā saistītas ar personām, pret kurām ir noteiktas šīs sankcijas. Līdz ar to būtu nepieciešams nodrošināt, lai šādos gadījumos negatīvā ietekme tiktu maksimāli mazināta," "TV3 Ziņām" norādījis Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Mārtiņš Panke.

Video: "TV3 Ziņas" sižets.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu