Gadījumi, kuros kāposta ēšana var radīt draudus dzīvībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Ziemeļu tautām, pie kurām pieder arī latvieši, kāposts ir neatņemama ēdienkartes sastāvdaļa, kuru bieži vien slavē par tās veselīgumu. Neskatoties uz šo pieņēmumu, ir cilvēki, kuriem šī dārzeņa baudīšana var beigties ar pagalam nepatīkamām sekām, vēsta portāls "Postimees".

Kāposti ir labi pazīstami ar savu pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību - to ēšana uzlabo gremošanas sistēmas darbību, palīdz attīrīt asinis, tonizē, palīdz cīnīties ar tūsku un zaudēt lieko svaru. Šis dārzenis ir ar plašu pielietojumu gan kulinārijā, gan skaistumkopšanā. Tiesa, dažādu veidu kāposti var novest pie dažāda veida veselības problēmām.

Galviņkāposti

Tradicionālos galviņkāpostus nedrīkst lietot aizkuņģa dziedzera iekaisuma gadījumos, kā arī pēc ķirurģiskām operācijām vēdera un krūšu dobumos. Tāpat arī šo dārzeni nav ieteicams lietot vairogdziedzera, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas saslimšanu gadījumos, kā arī gadījumos, kad ir novērojama gremošanas trakta asiņošana. Galviņkāposti var izraisīt komplikācijas arī gadījumos, kad cilvēks sirgst ar enterokolītu.

Galviņkāposti var radīt veselības problēmas arī cilvēkiem bez izteiktām slimībām - šī dārzeņa pārlieka patērēšana svaigā veidā var novest pie sliktas dūšas, uzpūsta vēdera un smaguma sajūta. Īpaši kaitīgs ir kāposta stumbrs, kurā uzkrājas dažādas kaitīgas vielas. Ar kāpostu ēšanu īpaši nevajadzētu aizrauties vīriešiem - šis pārtikas produkts samazina sēklas veidošanos sēkliniekos.

Skābēti kāposti

Sava augstā skābuma dēļ šis kāpostu veids ir īpaši bīstams cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa skābes līmeni, aizkuņģa dziedzera problēmām, kā arī tiem, kas sirgst ar nieru mazspēju, žultsakmeņiem un hipertensiju.

Šajā pārtikas produktā tāpat arī ir paaugstināts sāls līmenis - cilvēkiem, kuriem tas var radīt veselības problēmas, no sākuma šie kāposti būtu kārtīgi jānoskalo.

Briseles kāposti

Mazliet eksotiskie Briseles kāposti ir bīstami cilvēkiem, kuri lieto antikoagulantu preparātus - zāles, kas kavē asins recēšanu. Šajos kāpostos ir paaugstināts K vitamīna daudzums, kas var kavēt zāļu iedarbību. Ir reģistrēti gadījumi, kuros šī kombinācija noved pie letāla iznākuma.

Pekinas jeb Ķīnas kāpsots

Kraukšķīgais Pekinas kāposts visbīstamākais ir bērniem, kas nav sasnieguši gada vecumu un cilvēkiem, kas cieš gāzu uzkrāšanās zarnu traktā. Svaigā veidā šis dārzenis var saasināt veselības problēmas arī cilvēkiem, kas cieš no gastrīta, pankreatīta un hroniskas caurejas.

Brokoļi

Jā - arī popkultūras kronētais "visveselīgākais dārzenis", brokolis, var būt kaitīgs! Īpaši jāuzmanās ar ūdeni, kurā vārīti brokoļi - tajā būs izšķīdis guanīns un adenīns, cilvēka organismam kaitīgas vielas. Šī iemesla dēļ brokoļus nekad nevajadzētu pievienot dārzeņu buljoniem un zupām. Šīs vietas negatīvi reaģē arī uz cepšanu taukos, veidojot kancerogēnas vielas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu