Viņa slēpa dzimumu, lai cīnītos pret vīriešiem. Stāsts par sieviešu bokseri "Vladimiru" (3)

Tatjana Dvaždova Foto: Instagram/ tanya_giena
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Feminisms dažādos līmeņos ietekmē teju visas ikdienas sfēras. Arī sports nav izņēmums. Krievu boksere Tatjana Dvaždova jau ilgāku laiku cīnās par to, lai boksā sieviete varētu ringā cīnīties pret vīrieti.

24 gadus vecā boksere no Sanktpēterburgas uzskata, ka sievietēm jau sen vajadzētu iziet ringā pret vīriešiem, cīnoties ar viņiem kā līdzīgs pret līdzīgu. 14. decembrī Dvaždova un viņas pretiniece Jūlija Volkova ringā izgāja ar plakātiem, uz kuriem bija pausta vēlme atļaut sievietēm sacensties pret vīriešiem. Šis protests bija raidīts Krievijas sporta ministram Pāvelam Kolobkovam.

"Gribu, lai visas sacensības būtu jauktas. Katram ir tiesības ieņemt vietu, ko viņš ir pelnījis. Jau šobrīd ir pietiekami daudz sieviešu, kurām pēc sportiskajiem rādītājiem varētu pienākties vīriešu tituli," izteikusies Dvaždova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Русскоязычные спортсменки, спортсмены, причастные к спорту и активистки, ваша поддержка и помощь тоже очень нужна. Сейчас нас пытаются заткнуть аргументами «экспертов» и дискредитировать. Female boxers refused to fight each other, protesting the ban on competing against men. On December 14, during a professional boxing tournament “Fight and Win” in Moscow sportswomen Tatyana Dvadzhova and Yulia Volkova raised posters in the boxing ring instead of fighting. They demanded officials to allow women to compete against men. The athletes claimed that women don't need a separate female category, and put forward demands for changing the rules for the Minister of Sports Pavel Kolobkov and the President of the Boxing Federation of Russia Umar Kremlev Tournament organizers took the boxers out of the ring. The demands were written on posters: - Amateur sports rules must be changed; - Women don't need a separate category; - Allow women to compete with men; - Kremlev, Kolobkov, we need fair sport! Now we are threatened and persecuted. They try to hinder us in every possible way, so we need official support from journalists, athletes, people involved in sports and activists. Share the information and write me if you are ready to support us. #boxing #sport #mma #feminism #manvswoman #fighter #ufc #grrrlarmy #notyourcompetition #femaleathlete #girlpower #femaleboxer #bjj #martialarts #equality

A post shared by Таня Дваждова (@tanya_giena) on

Boksere apgalvo, ka pazīst daudz sportistes, kuras viņai pilnībā piekrīt, bet dažādu iemeslu dēļ joprojām klusē. Daudzas no viņām negribot apdraudēt savu karjeru, kamēr citas uzskatot, ka viņas nav pietiekami liels vārds plašsaziņas līdzekļos, lai viņas kāds sadzirdētu.

Dvaždova vairākus gadus dažādos turnīros ir piedalījusies zem vārda "Vladimirs Jermolajevs". Boksere pat bija noformējusi viltus dokumentus un nogriezusi sev īsus matus. Interesanti, ka "Vladimiram" izdevies aizvadīt veselas 16 cīņas, no kurām 10 dueļos izdevies triumfēt. Viņas pretinieki pat neapzinājās, ka ringā izgājuši pret sievieti.

"Ar skoču aptinu krūtis, uz kājām ataudzēju spalvas un devos pieteikties turnīriem. Ar pretiniekiem centos nerunāt, kad tas tomēr bija nepieciešams, centos savu balsi padarīt pēc iespējas zemāku. Neviens neievēroja, ka esmu meitene. Bet katru reizi, kad gāju pieteikties kādam turnīram, ceļi trīcēja," par savām "pārvērtībām" stāstījusi sportiste. 

Meitene ar cīņas sportu sāka nodarboties 16 gadu vecumā un tas viņai uzreiz padevās. Bet netrūka arī vilšanās brīžu. Dvaždovas treneris viņai lika sparingot ar citām meitenēm, bet, pēc pašas sportistes domām, viņa varēja sacensties arī ar vīriešiem. "Man taču arī ir divas rokas un kājas. Es varu cīnīties ar vīriešiem. Es varu vairāk. Tajā brīdī es sapratu, ka pastāvošā attieksme pret sievietēm būs šķērslis manā ceļā," atcerējusies boksere.

Pēc tam Dvaždova aizgāja no ringa, lai piedalītos futbola fanu organizētos kautiņos. Boksere šajās cīņās piedalījās par spīti tam, ka futbols viņai pilnībā neinteresē. Ironiski, ka pirmo šāda veida (pieci pret pieci) cīņu Dvaždova aizvadījusi tieši astotajā martā.

Krievu sportiste atminējusies kādu momentu no šīm cīņām, kad viņai virsū sēdējis pretinieks, kurš gribējis saprast bokseres motīvus. "Viņš man prasīja: "Kāpēc tu uz šejieni atnāci? Kāda velna pēc tev to vajag. Saki stop vai arī tevi "atskaldīs"". Es sakodu zobus un neko necietu. Esmu pateicīga šiem puišiem, jo viņi mani padarīja spēcīgāku. Uz sejas bija zilumi un nedaudz pārsists deguns, bet biju laimīga."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#summertimesadness

A post shared by Таня Дваждова (@tanya_giena) on

Tā Dvaždova piedalījās veselās 16 šāda veida cīņās, bet katru reizi no pretinieku kompānijas puses atskanējuši izteikumi, ka viņai jāiet prom.  Tas viss mainījās, kad viņa apgrieza matus. Pēc šāda vizuālā pavērsiena viņu vairs neviens neidentificēja kā sievieti un ļāva piedalīties kopā ar pārējiem.

Pēc kāda laika boksere pārtrauca piedalīties organizētajos ielas kautiņos un atgriezās boksā. Treneris Dvaždovai piekāpās un atļāva viņai sparingot ar vīriešiem, bet sacensībās viņai tik un tā netika atļauts iziet ringā pret vīriešiem. 

"Kādreiz pēc dzimuma izdalīta izglītība arī skaitījās normāla parādība. Ar laiku tas mainījās. Bet fiziskais spēks joprojām ir priekšrocība, kas, pēc visu domām, pieder vīriešiem. Viņi pret mani šādi izturas, jo baidās pazaudēt arī šo statusu," izteikusies Dvaždova.

Pasaulē gan ir pieņemta prakse rīkot arī jaukto dzimumu sacensības. Viss ir atkarīgs no organizatoriem. Ir pieredzēti arī gadījumi, kad meitene tiek pielaista pie cīņas ar vīrieti, bet pārsvarā tas ir tikai izņēmums Jāatzīmē, ka ne katrs vīrietis arī vēlās sist sievieti.

"Tad sanāks, ka sievietes visu laiku būs pirmajās vietās? Es nepazīstu nevienu bokseri, kurš būtu gatavs iziet ringā un pacelt pret viņu roku," izteicies krievu bokseris Dmitrijs Bivols.

Dvaždova ir nospraudusi mērķi - panākt vienlīdzību un viņai, šķietami, netraucēs nekas. Kā uzskata pati sportiste sievietes boksā ir atdalītas jo ir sliktākas un vājākas, tāpēc var cīnīties tikai viena pret otru. "Esmu revolucionāre un gribu sagraut stereaotipus un to arī izdarīšu," pārliecību nav slēpusi Dvaždova.

View this post on Instagram

How I spend my summer

A post shared by Таня Дваждова (@tanya_giena) on

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu