Privātpersonas sūdzība saistībā ar balss identificēšanu raidījumā "Bez tabu" tiek noraidīta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Latvijas Mediju ētikas padome noraidījusi sūdzību saistībā ar privātpersonas balss identificēšanu raidījuma "Bez tabu" sižetā, informēja biedrības jaunākais projektu koordinators Jēkabs Hugo Kisils.

Novembra sēdē padome sāka Tiesībsarga pārsūtītās sūdzības izskatīšanu, kurā kāda privātpersona norādīja uz tās tiesību pārkāpumu. Publiskā vietā starp divām personām bija noticis incidents un notikušā apstākļi skaidroti raidījumā "Bez tabu". Raidījuma žurnālists bija sazinājies ar situācijā cietušo privātpersonu un telefonsarunu atskaņoja raidījuma sižetā.

Iesniegtajā sūdzībā privātpersona iebilda pret tās balss atskaņošanu raidījuma sižetā. Translējot personas viedokli raidījuma sižetā, balss nav bijusi pārveidota un atklāts tās īstais vārds.

Latvijas Mediju ētikas padome saņēma lūgto SIA "All Media Latvija" skaidrojumu, kurā teikts, ka sižetā nav redzama tāda personu identificējoša informācija, kas būtu uzskatāma par pamatu privātās dzīves aizskaršanai. Pretenzijā minēto balss materiālu apstrāde raidījumā "Bez tabu" notikusi žurnālistikas vajadzībām, par to informējot cietušo personu.

Padome uzsvēra, ka medijiem jāņem vērā iespējamie ar balss izplatīšanu saistītie riski personas identificēšanai, īpaši publicējot balsi kopā ar personas vārdu. Savukārt minētajā gadījumā padome nav saskatījusi nesamērīgu personas tiesību aizskārumu.

Ētikas padomes iesāktā personas balsi padara anonīmu vai pārveido, lai neradītu draudus personas veselībai un dzīvībai. Ievērojot notikušā konflikta apstākļus un tā atainojumu raidījuma sižetā, padome nesaskatīja, ka balss materiāla nepārveidošana nesamērīgi aizskartu konkrēto personu. Balss sižetā bija dzirdama, lai attēlotu personas attieksmi pret sižetā aplūkoto situāciju, bet konflikts noticis sabiedriskā vietā, līdz ar to "sabiedrības interese par konkrēto atgadījumu ir neizbēgama".

Latvijas Mediju ētikas padome sēdē nolēma, ka Ētikas kodeksa pārkāpums nav saskatāms, atzīstot, ka oriģinālais balss materiāls lietots profesionālas un kvalitatīvas žurnālistikas vārdā. Savukārt jautājumu no juridiskā viedokļa padome nevērtēja, nepieciešamības gadījumā aicinot sūdzības iesniedzēju vērsties pie datu aizsardzības jautājumos kompetentajām institūcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu