Pusgadu pēc nelaimes tornado nopostīto "Krastiņu" māju saimnieks izrāda savu saimniecību (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sestdien, 6. jūlijā, Balvu novada Bērzpils pagastā virpuļviesulis nopostīja trīs mājas. Viena no tām bija zemnieku saimniecība "Krastiņi". Tagad, pusgadu pēc nelaimes, saimnieks Aldis Baranovskis izrāda savu saimniecību, ziņo raidījums "TV3 Ziņas".

Saimnieks stāsta, ka toreiz vējš postījis visu, kas tam gadījies ceļā. Toreiz tikai laimīgas sagadīšanās dēļ neviens cilvēks necieta. Aldis tajā brīdī bijis garāžā, bet viņa mamma – vienīgajā ēkā, kuru tornado saudzēja.

"Es tur aizslēpos aiz skrūvspīlēm, un tad viss sākās. Sajutu, ka gaišs paliek, pat neko nedzirdēju. Vienkārši jumts aizlidoja," stāsta Aldis. 

Vīrietis stāsta, ka tornado spēks esot bijis milzīgs. Tas pārvietojis mantas neiedomājamās vietās. Šķūnis ar visiem betona stabiem ticis izrauts ārā. 

Spēcīgais vējš toreiz līdz pamatiem nopostīja divas saimniecības ēkas un norāva kūtij jumtu. Vējš bija tik stiprs, ka norāva dzīvojamās mājas otro stāvu un visapkārt izmētāja dažādas jumta konstrukcijas - šīferus, stiklus, arī personīgās mantas.

Dažu minūšu laikā tika izpostīts viss, ko ģimene bija kopusi vairāku gadu garumā. Kopš postažas nu ir pagājis gandrīz pusgads. Lejot smagus darba sviedrus un palīdzīgu roku sniedzot ne vienam vien līdzcilvēkam, saimniecība sākusi atgūties.

Saimnieks stāsta, ka ļoti labi atceroties piedzīvoto tajā dienā. 

"Nav man nekādu emociju. Ko es tur varu atcerēties? Jumta nav un viss, izej ārā, un viss postažā. Ko es tur daudz domāšu?"

Palīgā braukuši talcinieku bari un radinieki. 

"Kad jau otrā dienā viens prasa cirvi, otrs zāģi, trešais traktora kausu, kaut kā tas viss aizgāja. Vienkārši, kad strādā, nedomā par to," atcerējās Aldis. 

Viņš stāsta, ka nav īsti pat paspējis sašķirot visu, kas derīgs, kas nē. Viss īpašums esot "nobērts" ar naglām. 

"Brīnos, ka traktoram riepas dzīvas, viss te naglās. Vienu konteineru aizvedām praktiski tikai ar stiklu, naglām un drazām. Jau aizmirsts, ka te šķūnis bijis."

Mājas daļas esot aizlidojušas līdz pat upei. Saimnieks atceras:

"Kopsummā tie ir kādi 300 metri. Bet tas nekas, šīferis bija vēl aiz meža. Tur man viens strādnieks ara zemi, teica, ka tāds jumts tikai tev bija. Tie ir kādi astoņi kilometri."

Aldis ir ļoti priecīgs par iedzīvotāju atbalstu:

"Ko te viens varētu izdarīt? Kā saka, ko tur darītu bez savas tautas. Jābūt piemēram, ka pašam tas jādara."

Saimnieks stāsta, ka lielākais palīdzētāju skaits vienu dienu esot bijis ap 35 cilvēku. Palīgā nākuši brālēni, māsīcas. Cik ilgi vēl saimniecības sakopšana aizņems viņš gan nezin. 

"Bet laikam jau pēc visa, kas ir izdarīts, jau jāpabeidz būs. Citu variantu nav."

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka virpuļviesulī nopostītā zemnieku saimniecība "Krastiņi" aptuveni nedēļu pēc nelaimes vērsās pēc valsts atbalsta pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa.

"Krastiņu" saimnieks Aldis Baranovskis aģentūrai LETA skaidroja, ka apmēram mēnesi pēc vēstules nosūtīšanas no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) "Krastiņos" ieradusies komisija, lai apzinātu postījumus.

Saimnieks saņēmis vēstuli, kurā VARAM informējusi, ka tās rīcībā nav finanšu līdzekļu, ko tā būtu tiesīga piešķirt saimniecībai. Ministrija vērsusi uzmanību, ka saimniecība jau ir saņēmusi no Balvu novada pašvaldības pabalstu 2580 eiro apmērā. Vienlaicīgi VARAM vēstulē arī ieteikusi veikt īpašuma apdrošināšanu, lai turpmāk šādos gadījumos varētu pretendēt uz zaudējumu kompensēšanu.

Pēc VARAM atteikuma, saimniecības īpašnieki vērsās pie sabiedrības ar lūgumu palīdzēt atjaunot "Krastiņus".

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu