Tievēt, ēdot taukus, – vai tas ir iespējams? Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova par pretrunīgo keto diētu (25)

Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Uzturēt "formu" un justies lieliski, ēdot tikai treknus un sātīgus ēdienus, tajā pašā laikā atsakoties no graudaugu putrām un piedevām. Izklausās pēc sapņa, ne tā? Tieši šādu uztura plānu piedāvā lielu popularitāti guvusī keto jeb ketogēnā diēta, kurai ir vienlīdz daudz kaismīgu aizstāvju un pretinieku. Par to, vai tiešām atteikšanās no ogļhidrātiem ir brīnumzāles, kas atrisina visas problēmas, portāla "Apollo" sarunā ar reģistrētu uztura speciālisti un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzēju Kseniju Andrijanovu.

Kas tieši ir keto diēta?

Eksperte atklāj, ka "oriģināli šī diēta tika radīta ar epilepsiju slimiem bērniem, kuri nereaģēja uz medikamentiem.

Tika izstrādāta ēdienkarte, kas satur lielu tauku daudzumu un salīdzinoši maz ogļhidrātu, un tika novērots, ka šī diēta palīdz samazināt epilepsijas lēkmju biežumu. Medicīnai attīstoties, tika atklātas iedarbīgas zāles - antikonvulsanti, kas arī samazina lēkmju biežumu un bija krietni iedarbīgāki par keto diētu".

Līdz ar šo zāļu atklāšanu vajadzība pēc šīs diētas mazinājās. Šobrīd keto diētu ārsts iesaka tikai tad, ja epilepsijas pacients nereaģē uz zālēm. Efekts ir dažāds. Vienam strādā, citam - ne.

Kad veikti pētījumi par bērniem, kas ir mēģinājuši keto diētu, atklājas blakusefekti - slikta dūša, vemšana, aizcietējumi, kuņģa gļotādas iekaisumi, nierakmeņu veidošanās un tauku vielmaiņas traucējumi. Tātad var secināt, ka diēta nesa gan ieguvumus, gan traucējumus veselībai.

"Šī diēta kādu laiku bija pazudusi no publikas redzesloka. Šobrīd pastāvošā keto diēta ir ļoti strikta. Ir diezgan lielas mocības saprast, ko tas ar epilepsiju slimais bērniņš ēdīs. Ir radīti maisījumi, kas palīdz uzņemt attiecīgo tauku daudzumu, dažādas sulas un saldumi. Tie ir diezgan dārgi un nopērkami tikai aptiekās. Slimie nevar kā vienaudži - vienkārši paņemt un apēst šokolādīti. Tad pēkšņi - šī diēta parādījās kā modes kliedziens," stāsta RSU pasniedzēja.

"Īstenās patiesības cīnītāji"

"Par keto diētu var runāt no veselības un no komunikācijas viedokļa. Jāsaka, ka manas galvenas pretenzijas ir pret diētas proponentu komunikāciju - tā bieži vien ir agresīva un fanātiska. Nevar noliegt, ka keto diētai ir rezultāts. Tā, pareizas piekopšanas gadījumos, tiešām veiksmīgi palīdz samazināt svaru un uzlabot veselību. Taču jāuzmanās, jo tai bieži tiek piedēvētas arī "brīnumfunkcijas", kas nav patiesas, savukārt ogļhidrāti tiek padarīti par lielāko ienaidnieku, kas arī nav patiesi. Protams, ir labi ateikties no saldumiem, taču kāpēc gan jāatsakās no pilngraudu produktiem? Man patiess prieks par ikvienu, kam der šī diēta, taču nedrīkst to piedāvāt visiem. Īpaši tad, ja nav atbilstošas izglītības," stāsta eksperte.

Nevienam nav noslēpums, ka diētas parādās un pazūd no popularitātes loka. Kas tieši atšķir keto diētu no citām diētām? Ksenija Andrijanova uzskata, ka runa ir par demogrāfisko loku.

"Plaši zināms, ka pārsvarā dažādiem uztura "trendiem" pievēršas sievietes. Bezglutēna diēta, piemēram, bija tieši sieviešu, slavenību un blogeru "pasākums". Keto diētai savukārt vairāk ir pievērsušies tieši vīrieši. Iespējams, tieši tāpēc, ka keto diētai seko daudz vīriešu, šīs diētas proponenti ir daudz agresīvāki nekā citu uztura virzienu piekritēji.

Protams, katram ir sava izpratne par tematu, sava pieredze, tāpēc visus diētas sekotājus nevar "novienādot", taču kopējais tēls par cilvēku, kas saistās ar šo diētu, ir diezgan agresīvs," min Andrijanova.

Eksperte novērojusi, ka šiem cilvēkiem ļoti patīk apgalvot, ka medicīna un uztura speciālisti iet nepareizajā virzienā.

"Viņuprāt, mēs esam vai nu muļķīši, kas ir industrijas maldināti, vai vienkārši nesaprotam, ko mācāmies.

Vadošais uzskats ir tāds, ka mediķi un uztura speciālisti neko nesaprot, mēs esam gadsimtiem maldināti. Keto diētas piekritēji uzskata, ka ogļhidrāti ir kaitīgi un izraisa dažādas saslimšanas - diabētu, vēzi un principā jebko, kamēr īstais "cilvēku uzturs" vienmēr ir bijis keto diēta un mēs līdz šim to vienkārši neesam apzinājušies," saka uztura speciāliste.

Eksperte min, ka īpaši bīstama ir tendence izdomāt "savu bioķīmiju" - cilvēki paņem kādu pētījumu par ogļhidrātu vielmaiņu, izlasa citu pētījumu par cukuru un izdara aplamus secinājumus, piemēram, ka ogļhidrāti izraisa gan pirmā, gan otrā tipa cukura diabētu. Problēmas jautājuma izpratnē rada arī apstāklis, ka nav arī vienas vienotas keto diētas - dažādi entuziasti piedāvā ēdienkartē iekļaut dažādu ogļhidrātu daudzumu.

"Man grūti teikt, kāds ir pamatojums, jo tas, manuprāt, nav pārlieku jēgpilns. Doma ir sekojoša - ogļhidrāti mūs nogalina, jo visi ogļhidrāti ir kaitīgi. Diētas piekritējam šī uztura grupa ir vai nu pilnībā jāizņem no ēdienkartes, vai jāatstāj piecus, desmit, piecpadsmit vai divdesmit procentus. Šai diētai ir dažādi paveidi, no kuriem katrs var izvēlēties sev tuvāko - vieni pieļauj mazāk ogļhidrātu, citi - vairāk.

Kas nodod to, ka šī diēta nebalstās uztura zinātnē, ir absolūtisms - uzskati, ka ir "melns vai balts".

Nepastāv jautājums par devām, netiek izšķirti vienkāršie un saliktie ogļhidrāti. Tie tiek "norakstīti" vienā kaudzē.

Rezultāti nenozīmē, ka pastāv "brīnumdiēta"

RSU pasniedzēja min - ir interesanti, ka pārsvarā šai diētai pievēršas cilvēki, kuri jau ir izmēģinājuši dažādus citus risinājumus - skaitīt kalorijas, badoties, sekot citām, pat radikālākām diētām.

"Ar šo diētu cilvēks atrod risinājumu, kas ir viegli uzturams. Patiesībā ēdienkarte nav slikta. Tajā ir gaļa, dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, ļoti daudz dārzeņu. Kopumā nekādas vainas nav, tikai tas, ka tiek izslēgti graudaugi, vērtīgie ogļhidrāti un šķiedrvielu avoti, kas var beigties ar B grupas vitamīnu un minerālvielu trūkumu. Ja viss tiek kārtīgi sabalansēts, keto diēta var būt pat ļoti laba.

Tā ļauj cilvēkam, kurš iepriekš ir bijis "burgeru rijējs" un juties nožēlojami, domājot par savu ķermeni, atrast ko tādu, kam viņš var "pieslēgties" un to ilgstoši uzturēt.

Nāk labas pārmaiņas - krītas svars, uzlabojas holesterīna rādītāji, ir vairāk enerģijas. Turklāt, ja agrāk ēdiens kontrolēja cilvēku, tagad viņš ir pārņēmis kontroli pār ēdienu. Tas liek cilvēkiem justies tā, it kā keto diēta būtu mainījusi viņu dzīvi.

Te arī ir "āķis" - ja viņš no sava zemā punkta vienkārši pievērstos sabalansētam uzturam, efekts būtu tieši tāds pats. Cilvēks ir atradis vienīgo glābiņu un uzskata, ka tas ir vienīgais, kas viņu ir "glābis", lai gan viņš vienkārši ir nedaudz "izrāpies no bedres"," stāsta Ksenija Andrijanova.

Padoms "burgeru rijējam"

Eksperte stāsta, ka "keto diēta ir ērta, jo no burgeriem nav jāatsakās. Vienkārši jānoņem maizīte. Šajā diētā ir ļoti daudz olbaltumvielu un tauku - tā ir trekna gaļa, treknas zivis, trekns biezpiens. Šie produkti ir ļoti sātīgi. Piemēram, pusdienās var apēst kārtīgu vistas fileju ar dārzeņiem vai 9% biezpienu ar krējumu un gurķi. Ēdieni, kas ir atļauti, ir "jaudīgi". Līdz ar to cilvēks nejūtas knapināmies un nejūt badu, tāpēc ir viegli pie tā pieturēties".

Speciāliste gan uzsver, ka jebkuram radikālākam uzturam vienmēr ir savi trūkumi. Tas, ka var trūkt vitamīnu un minerālvielu, jau ir ļoti nopietns pamatojums. Jāsaprot - ja uzturu sabalansē, organismam nekā netrūks.

"Bet kā mēs varam garantēt, ka šīs diētas piekritējs to spēj izdarīt? Cilvēki, kuri māca par keto diētu, ļoti bieži ir bez attiecīgās izglītības. Diemžēl novērojama korelācija - jo mazāk cilvēkam izglītības, jo varenāks viņš jūtas uztura lauciņā. Jo vairāk speciālisti lasa pētījumus, jo vairāk saprot, cik tas ir sarežģīti.

Brīžiem kūp galva un tu vairs nezini, kurā pusē ir taisnība, bet šiem cilvēkiem viss ir skaidrs.

Tas ir kā atrast sev viltus guru ar vienu pārliecību - ne soli pa labi, ne soli pa kreisi. Manuprāt, tas ir vienkārši muļķīgi.

Keto diēta var veicināt nierakmeņus un holesterīna paaugstināšanos, kā arī, ja cilvēks neuzņem gana daudz šķiedrvielu, var būt problēmas ar vēdera izeju," atklāj RSU pasniedzēja.

Eksperte uzsver, ka šādu pašu efektu var sasniegt ar veselīgu uzturu. Arī vegāni, piemēram, apgalvo, ka, kopš pāriešanas uz vegānisku uzturu viņu dzīve ir mainījusies un viņiem ir daudz enerģijas, veselīgāka āda, biezāki mati un zemāks svars.

Viņu apliecinājums nav vienīgais, ko var dzirdēt publiski. Galvenais saprast, ka patiesība vienmēr ir kaut kur pa vidu.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu