ASV sieviete iesūdz tiesā baznīcu, kas vīra grēksūdzi par pedofiliju nodevusi policijai (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Sieviete no Oregonas, ASV, kuras vīrs atrodas apcietinājumā par seksuālu vardarbību pret bērnu, iesūdzēja tiesā Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīcu par vīra grēksūdzes, kur viņš atzīstās pedofilijā, paziņošanu valsts varas iestādēm, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tiesā Kristīna Džonsone sacīja, ka viņas vīrs garīdzniekiem atzinies par bērna seksuālu izmantošanu, kā to paredz baznīcas noteikumi. Šī atzīšanās tika nodota valsts varas iestādēm, kas bija viņu vienīgais pierādījums apcietinājumam.

Sieviete pagājušajā nedēļā iesniedza prasību apgabaltiesā, pieprasot no baznīcas 9,5 miljonus dolāru par ienākumu zaudējumiem, emocionālām ciešanām un viņas ģimenes pārdzīvojumiem.

Tiesas prāvā, kurā tiek apgalvots, ka baznīca ir nonākusi pretrunā ar savu politiku, jo grēksūdzes tiek uzskatītas par konfidenciālām, tiek prasīti arī papildu 40 000 dolāru vīra kriminālās aizstāvības nodrošināšanai.

Sieva norāda, ka pāris sekojis draudzes likumiem

2016. gadā tiesas prāvas dokumentos teikts, ka Kristīna Džonsone uzzināja, ka viņas vīrs Timotijs Džonsons ir iesaistījies neatbilstošā rīcībā ar nepilngadīgu meiteni.

"Atbildot uz to, prasītāja Kristīna Džonsone un Timotijs Džonsons ievēroja baznīcas noteikumus un rakstus, kas [..] pieprasa un aicina draudzes locekļus "atzīt savus grēkus brāļiem Tā Kunga priekšā"," teikts tiesas prāvā.

Bet baznīca pārim nepaskaidroja, ka, ja viņš sekos norādījumiem un atzīs grēkus, tā par viņu ziņos valsts varas iestādēm. Draudzei vajadzēja brīdināt vīru, ka viņa atzīšanās nepaliks privāta, teikts tiesas prāvā.

47 gadus vecais Timotijs Semjuels Džonsons tika arestēts 2017. gadā un izcieš 15 gadus cietumā Oregonas štatā par nepilngadīgas meitenes izmantošanu, vēsta Valsts labojumu departaments.

Baznīca nedomā piekāpties

Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca paziņoja, ka tā uzskata upuru aizsardzību par galveno prioritāti, un tai ir diennakts palīdzības līnija, lai ziņotu par ļaunprātīgu izmantošanu.

"Baznīca māca, ka līderiem un draudzes locekļiem būtu jāpilda visas likumīgās saistības, ziņojot atbildīgajām instancēm par ļaunprātīgu izmantošanu," teikts draudzes pārstāvja Ērika Hakinsa paziņojumā.

Oregona ir viena no 28 štatiem, kas uzskata garīdzniecību starp vienu no profesijām, kas ir pilnvarotas ziņot par zināmiem vai iespējamiem bērnu vardarbības vai nolaidības gadījumiem.

Bet šis likums paredz dažus izņēmumus, un statūti dažās valstīs nosaka apstākļus, kādos paziņojums ir "priviliģēts" vai atļauts palikt konfidenciāls.

Bufalo Juridiskās skolas universitātes asociētā profesore Kristīna Bartolomeja norādīja, ka tiesas procesam var būt briesmīgas sekas.

"Ja iznākums būs veiksmīgs, šī tiesvedība virzīs nākamās tiesas un reliģiskās organizācijas kļūs mazāk caurskatāmas nekā vairāk," sacīja Bartolomeja.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu