Izmeklējot ūdens piesārņošanas lietu, Klaipēdas prokuratūra "atvērusi Pandoras lādi"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ūdens piesārņojums. Ilustratīvs attēls.
Ūdens piesārņojums. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Izmeklēšana par iespējamu neattīrītu notekūdeņu noplūdināšanu Kuršu jomā no kartona un higiēnas papīra ražotāja "Grigeo" meitasuzņēmuma "Grigeo Klaipeda" "atvērusi Pandoras lādi", paziņojusi Klaipēdas apgabala galvenā prokurore Daļa Pociene.

"Jūtamies tā, it kā būtu atvēruši Pandoras lādi. (..) Pirmstiesas izmeklēšana liecina, ka apjoms ir liels un daudzveidīgs," viņa piektdien izteikusies preses konferencē, norādot, ka izmeklēšanas grupai piesaistīti arī vides speciālisti, jo ievākts liels datu apjoms, kas pašlaik tiek analizēts.

"Esam konstatējuši, ka šis uzņēmums, apzinoties, ka noplūdina neattīrītus notekūdeņus, imitē šo notekūdeņu kvalitātes kontroli - ņem tīra ūdens paraugus un vilto laboratorijas analīzes," pastāstījusi prokurore Gina Skersinskīte.

Viņa norādījusi, ka šobrīd aizdomās turētā statuss noteikts pašam uzņēmumam kā juridiskajai personai un trim fiziskajām personām - bijušajam uzņēmuma vadītajam, operatoram un darbiniekam, kura pārziņā atrodas attīrīšanas iekārtas, bet paredzams, ka aizdomās turamo loks vēl paplašināsies.

Konkrētus uzvārdus prokurore nav nosaukusi. Pēc viņas teiktā, aizdomās turētie liecības nav snieguši un savu iespējamo vainu nav komentējuši. Kā drošības līdzeklis viņiem noteikta parakstīšanās par neizbraukšanu, bet "Grigeo Klaipeda" aktīvus tiesībsargājošās iestādes arestējušas, vienlaikus atļaujot turpināt to izmantošanu.

"Par dokumentu viltošanu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem, par piesārņošanu tāpat, bet juridiskajai personai draud naudassods līdz piecu miljonu eiro apmērā, uzņēmuma likvidēšana vai darbības apturēšana," pastāstījusi Skersinskīte.

Izmeklēšana pret "Grigeo Klaipeda" tika sākta, kad 7. janvārī vērienīgā tiesībsargājošo iestāžu un vides dienestu darbinieku operācijā uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorijā atklājās, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem, apejot attīrīšanas iekārtas, nonākuši Kuršu jomā.

Kā norādījušas prokurores, izmeklētāju rīcībā ir dati, kas liecina, ka notekūdeņi uz jomu noplūdināti pa nelegālu cauruļvadu, nevis pa legālu avārijas vadu, kā iepriekš apgalvojusi uzņēmuma vadība.

"Mēs konstatējām cauruli tieši uz Kuršu jomu. Atklāts, ka [uzņēmuma attīrīšanas iekārtās] Dumpjos samontēts mehānisms, kas apiet konkrētas attīrīšanas iekārtu daļas un paraugu ņemšanas vietu," stāstījusi prokurore. "Mēs to saucam par nelegālu cauruli, bet viņi paši - par avārijas cauruli."

Pēc prokuroru teiktā, par šo cauruļvadu nav nekādu dokumentu. Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm uzņēmums tādā veidā varēja ietaupīt aptuveni 1,5 miljonus eiro gadā.

Informācija par tāda cauruļvada pastāvēšanu saņemta no vairākiem avotiem, kuri nav "Grigeo Klaipēda" darbinieki.

Pociene norādījusi, ka izmeklētāji palūkosies uz notikušo "ne tikai viena vai divu gadu griezumā". "Datu analīze ļauj mums pamatoti apgalvot, ka šai risinājumā bija iesaistīts ne viens vien vadītājs," viņa piebildusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu