Pēc vairākām sūdzībām pārtrauc 56,6 miljonus eiro vērto Stradiņa slimnīcas būvdarbu iepirkumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Patrīcija Eglīte / LETA

Pēc trīs uzņēmumu sūdzībām Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir pieņēmis lēmumu aizliegt turpināt iepirkumu, neveicot izmaiņas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) izsludinātajā iepirkumā A korpusa būvdarbu otrās kārtas realizēšanai, kuru prognozētā līgumcena ir 56,6 miljoni eiro.

Kā liecina IUB informācija, sūdzības bija iesnieguši SIA "Merks", SIA "Monum" un personu apvienība "BBA, PMK un Tilts".

Sūdzībās tika apstrīdēts iepirkuma konkursa nolikuma punkts, kas paredz pretendentiem uzdot veikt būvniecības projekta ekspertīzi nolūkā noteikt šī projekta atsevišķajās sadaļās norādīto datu savstarpējo saderību un atbilstību, taču iepirkuma priekšmetā nav iekļauta projektēšana vai būvprojekta ekspertīze.

Attiecīgi sūdzības iesniedzēji uzskata, ka šajā kritērijā noteiktais punktu piešķiršanas algoritms nav pamatots, tā kā nav noteikts, kuru pretendentu un kuras no norādītajām neatbilstībām tiks atzītas par pamatotām un kuras par nepamatotām. Iesniedzēji uzskata, ka pretendentu iesniegtie piedāvājumi nebūs savstarpēji salīdzināmi un novērtējami, jo pretendentu piedāvājumos varētu atšķirties gan neatbilstību daudzums, gan saturs.

Kā vēstīts, konkursa pirmais posms tika izsludināts 2019.gada 11.aprīlī un noslēdzās 28.maijā. Šajā posmā slimnīca saņēma deviņu kandidātu pieteikumus, kurus izvērtēja gan slimnīcas Iepirkumu komisija, gan Iepirkumu uzraudzības biroja speciālisti.

Konkursa otrajam posmam, tas ir, pretendentu piedāvājumu iesniegšanai, novembra sākumā tika atlasītas piecas sabiedrības ar ierobežotu atbildību - "Arčers", "Merks", "Monum", "Skonto Būve" un "Velve", divas pilnsabiedrības - "LNK Industries Group", "Rere Būve 1", kā arī akciju sabiedrība "UPB" un personu apvienība "BBA, PMK un Tilts".

Plānots, ka Stradiņa slimnīcas A korpusa otrajā kārtā taps jauna ēka, kurai plānoti pieci virszemes stāvi un pagrabstāvs, telpu platībai kopumā sasniedzot aptuveni 37 000 kvadrātmetru. Jaunajā ēkā tiek paredzēts Neatliekamās palīdzības centrs, Operāciju bloks ar 15 operāciju zālēm, Sievietes un bērna veselības klīnika, Intensīvās terapijas nodaļa, Neiroloģijas klīnika ar telpām Insulta vienībai, kā arī ķirurģijas profila nodaļas.

Saistībā ar šo projektu izskanējušas bažas par finansējumu. Eiropas Komisijā projekts ar kopējām izmaksām 91 miljona eiro apmērā tika iesniegts 2018.gada rudenī, tomēr pērn augustā tika paziņots, ka projektam papildu nepieciešami 29 miljoni eiro.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) toreiz pauda, ka ir "pietiekami optimistiska", ka slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai trūkstošos 29 miljonus eiro izdosies rast. Viņa sacīja, ka sākumam nepieciešamais finansējums jau iezīmēts bāzes budžetā, bet projekta sākšanai jābūt pārliecībai, ka tiks atrasta arī trūkstošā daļa.

Viņķele tolaik arī norādīja, ka trūkstošā finansējuma atrašanai ir vairāki risinājumi saistībā ar Eiropas Savienības (ES) finansējuma pārdali. Vienlaikus politiķe atzina, ka diemžēl kāda daļa nepieciešamā finansējuma būs jārod arī Veselības ministrijas (VM) "saimniecībā".

2019.gada sākumā slimnīca noslēdza līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības fonda lielā projekta "Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās A2 ēkas attīstība" īstenošanu laika posmā līdz 2023.gada 31.decembrim.

Jaunā korpusa pirmā kārta tika nodota ekspluatācijā 2017.gada 30.martā, projekta pilnā funkcionalitāte sasniegta 2018.gada 30.jūnijā, un tajā jau vairāk nekā gadu ārstējas Gastroenteroloģijas, Nefroloģijas, Endokrinoloģijas, Uroloģijas, Otorinolaringoloģijas, Endoskopijas nodaļu pacienti, ka arī atrodas Poliklīnika, Diagnostiskās radioloģijas institūts, Dienas stacionārs un Apvienotā laboratorija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu