Latvija saņēmusi reaģentus jaunā koronavīrusa noteikšanai (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mikroskops. Ilustratīvs attēls.
Mikroskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Pagājušās nedēļas piektdienā, 31. janvārī, Latvija no Vācijas saņēmusi 50 reaģentus jaunā koronavīrusa noteikšanai, bet vēl 100 reaģentus plānots saņemt šonedēļ, laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) pastāstījis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) references laboratorijas galvenais speciālists Sergejs Ņikišins.

Pirms šie reaģenti atvesti uz Latviju, laboratorijai bijusi vienošanās ar līdzīgu laboratoriju Nīderlandē, kā arī Zviedrijā, ar kuru ir noslēgts sadarbības līgums gan par nezināmu vīrusu noteikšanu, gan laboratoriskajiem izmeklējumiem bīstamu infekciju gadījumos.

"Ja būs vajadzīgs lielāks daudzums reaģentu, tad operatīvi veiksim iepirkumu. Esam gatavībā, lai ātri tos varētu saņemt. Ļoti ceram, ka tas nebūs nepieciešams," laikrakstam sacījis laboratorijas galvenais speciālists.

Viņš pastāstījis, ka koronavīrusu iespējams atklāt piecu stundu laikā no pacienta iztriepju parauga, kas ņemts no deguna un rīkles, saņemšanas brīža. Laboratorijā ar Ņikišinu kopā strādājot pieredzējuši speciālisti, kuri ziemas sezonā galvenokārt ir nodarbināti ar gripas vīrusa, kā arī parasto koronavīrusu testēšanu, kas ierosina akūto respiratoro saslimšanu, raksta LA.

Kā ziņots, lai pārliecinātos par atbildīgo dienestu gatavību situācijai, ja reģionā un Latvijā tiek konstatēta koronavīrusa klātbūtne, šodien notiks Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā krīzes vadības padomes sēde, aģentūru LETA informēja premjera birojā.

Padomes sēdē plānots uzklausīt Veselības ministrijas ziņojumu par esošo situāciju, atbildīgo institūciju gatavību, risku analīzi, paveikto un plānoto rīcību gadījumā, ja reģionā un Latvijā tiek identificēta koronavīrusa klātbūtne, kā arī atbildīgo institūciju viedokļus par nepieciešamajiem pasākumiem un turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka ANO Pasaules Veselības organizācija 30. janvārī izsludināja starptautisko ārkārtas situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu Ķīnā.

Pēc jaunākās informācijas, infekcijas upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 425 cilvēkiem, tostarp 64 no viņiem miruši pēdējo 24 stundu laikā, otrdien ziņoja veselības aprūpes amatpersonas.

Vīruss sasniedzis arī Eiropu, kur tas konstatēts Spānijā, Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Vācijā, Somijā un Zviedrijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu