Koalīcijas partneri reaģē uz Bordāna pieprasījumu atlaist Nemiro

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Arvils Ašeradens.
Arvils Ašeradens. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministra, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna pieprasītā ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) demisija veicinās dinamiku koalīcijā, uzskata partiju apvienības "Jaunā vienotība" līderis Arvils Ašeradens.

Ašeradens aģentūrai LETA norādīja, ka piecu partiju koalīcija ir ļoti sarežģīta, savukārt Bordāna pieteiktā demisija Nemiro, viņaprāt, tikai veicinās "zināmu koalīcijas dinamiku".

Politiķis akcentēja, ka minētais jautājums koalīcijā vēl nav vērtēts un politiķiem būtu jāuzklausa un jāsaprot Bordāna argumenti, uz kuriem balstīts demisijas pieprasījums, vienlaikus uzzinot arī Nemiro viedokli.

Saruna par koalīcijas partneru kopīgo darbu, iespējams, varētu notikt jau jaunnedēļ valdību veidojošo partiju Sadarbības sanāksmes sēdē.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Raivis Dzintars ir pārliecināts, ka JKP un partijas "KPV LV" konflikts nenāk par labu valdības stabilitātei.

Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka JKP un "KPV LV" konflikts nevienam nav noslēpums.

"Pat negribu vērtēt, kuram kādā situācijā ir vairāk taisnības, taču valdības stabilitātei šis konflikts nenāk par labu, tostarp tas, kā šīs domstarpības tiek risinātas publiskajā telpā. Ja valdība atbalsta kāda ministra demisiju, tad valdība beidz pastāvēt vismaz tādā formātā, kādā tā ir patlaban," sacīja politiķis.

Dzintars norādīja, ka atšķirīgu viedokļu paušana dažādos jautājumos ir pieļaujama un saprotama, taču "personiski uzbrukumi, demisijas pieprasījumi tomēr pārkāpj kādu robežu, šūpo valdību un apgrūtina darbu".

Deputāts pauda, ka nacionālā apvienība centīsies pēc iespējas neiesaistīties, necenšoties izvēlēties labos un sliktos koalīcijas partnerus.

"Ja man būtu jāliek likmes, tad es teiktu, ka valdības stabilitātei ir lielāki izaicinājumi nekā šis divu partiju konflikts. Nodokļu reforma, budžets būs krietni būtiskāki šķēršļi, kam būs jātiek pāri," prognozēja Dzintars.

Tikmēr "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs žurnālistiem norādīja, ka, ja koalīcijas partneri prasīs, tad varētu apsvērt ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) padomnieka Pāvela Rebenoka nevirzīšanu uz AS "Latvenergo" padomi.

Tā viņš cita starpā atbildēja uz jautājumu par tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) aicinājumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) no amata atbrīvot ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV).

Reizē Zakatistovs vērsa uzmanību, ka "Latvenergo" padomes amata vietu ieņēmējus izvēlas konkursā, tāpēc arī par kāda konkrēta kandidāta virzīšanu nav runa.

Bordāna publiskajā paziņojumā norādīts, ka Nemiro visus spēkus veltījot sev pietuvinātu, taču nepietiekami kvalificētu un ar apšaubāmu reputāciju apveltītu personu iecelšanai vienā no Latvijas attīstībai stratēģiski svarīgākajiem uzņēmumiem - "Latvenergo". "KPV LV" frakcijas vadītājs norādīja, ka šāds skatījums ir vienpusēji pasniegta informācija.

Komentējot pārmetumus par Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Ērika Eglīša atbrīvošanu no amata, Zakatistovs pauda, ka ir izveidojies pārpratums, jo Bordānam nav pilnas informācijas par situāciju.

Kā skaidroja "KPV LV" politiķis, Eglītis "ir nekompetents valsts sekretārs", jo nolaidības dēļ neesot bijis spējīgs izveidot atbilstošu obligātā iepirkuma komisijas (OIK) pārvaldības un kontroles sistēmu. Pārmetumus par Eglīša darbu izteikusi arī Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisija, pauda politiķis.

Tāpat Eglīša nolaidības dēļ esot bijusi apdraudēta Latvijas dalība starptautiskajā izstādē "Expo 2020" un kārtējo reizi varēja tikt zaudēta, uz ko arī norādījis ekonomikas ministrs, skaidroja Zakatistovs.

Politiķis cer, ka Bordāns un sabiedrība spēs pieņemt "atbildīgus lēmumus" pēc iepazīšanās ar attiecīgiem pierādījumiem par līdzšinējā valsts sekretāra darbību. 

"KPV LV" frakcijas vadītājs prognozēja, ka pēc informācijas izvērtēšanas pašreizējā krīze starp koalīcijas partneriem tiks pārvarēta.

Kā ziņots, Bordāns, vērtējot Nemiro lēmumu no amata atbrīvot Eglīti, aicina Kariņu prasīt ministra demisiju.

Iepriekš vēstīts, ka Nemiro trešdien no amata atstādināja Eglīti, taču Eglītis šo atstādināšanu saistīja ar savu nevēlēšanos "Latvenergo" padomē iecelt ministra padomnieku Rebenoku, tāpēc viņš pēc Nemiro lēmuma iesniedzis atlūgumu. 

Bordāna preses sekretāra Andra Vitenburga izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, strādājot vienā valdībā, Bordāns nevar piekrist un piesegt šādu neētisku un prettiesisku rīcību.

Jau ziņots, ka Nemiro uz disciplinārlietas pārbaudes laiku par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā no amata atstādinājis Eglīti.

Pēc Nemiro teiktā aģentūrai LETA, lēmumu par Eglīša atstādināšanu pieņēmis trešdien, balstoties uz viņa partijas biedres Ievas Krapānes (KPV LV) vadītās Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas vēstuli, kurā norādīts uz iespējamiem Eglīša pārkāpumiem OIK staciju uzraudzīšanā.

Nemiro piebilda, ka viņš arī vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Eglīša nepietiekamas OIK uzraudzīšanas rezultātā valstij nav nodarīts kaitējums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu