Divi suņi Igaunijā izglābj deviņgadīgu zēnu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Piia Vaher

Pagājušajā nedēļā Igaunijā īpaši apmācītais springerspaniels Krisu un zelta retrīvers Luna izglāba kāda deviņgadīga zēna dzīvību, vēsta portāls "Rus.Postimees".

Pija Vahera kopā ar savu dēlu Oskaru, kurš sirgst no diabēta, devās uz mežu, kas atrodas pie viņu mājām. Ģimene tur pastaigājoties bieži un vienmēr ņemot līdzi suņus, stāstīja sieviete. Tajā dienā māte mājas atgriezās ātrāk, bet bērns ar suņiem palika mežā. Tieši tobrīd viņam sāka kristies cukura līmenis asinīs.

"Viņš jau nāca mājās, ieraudzīja sev priekšā lielu nokritušu koku, kuram bija jākāpj pāri, un saprata, ka nav spēka. Viņš apgūlās zemē," pastāstīja sieviete.

Krisu, kura ir apmācīta palīdzēt cilvēkiem ar diabētu, sāka Oskaru grūstīt un laizīt viņa seju, lai zēns nezaudētu samaņu. "Kad cukura līmenis dēlam asinīs ir zems, viņam ir ļoti grūti palikt pie apziņas," paskaidroja māte.

Tikmēr Luna skrēja pēc palīdzības. Suns ieraudzīja Oskara tēvu, kurš zāģēja malku. Sākumā vīrietis nesaprata, kāpēc un Luna ap viņu riņķo, bet tad izdzirdēja rejas mežā.

"Viņš pasauca dēlu, bet atbildes nebija. Tad vīrs devās mežā, lai noskaidrotu, kas noticis," pastāstīja Pija.

Mežā tēvs atrada dēlu guļam uz zemes un nemierīgo suni viņam blakus.

"Oskars bija tumšās drēbēs, gulēja aiz koka. Tēvs viņu nebūtu pamanījis, ja nebūtu suņu," uzskata zēna māte. "Bērns bija tādā stāvoklī, ka centās suni aizdzīt, bet viņa ir apmācīta tādām situācijām, ka nedrīkst atstāt cilvēku bezpalīdzības stāvoklī."

Tēvs dēlu aiznesa dēlu mājās, kur, lai ātrāk atgūtos, viņu baroja ar medu. Suņi visu laiku sēdēja pie Oskara gultas un viņu sargāja.

"Medus ļoti ātri paceļ cukura līmeni asinīs, viņam drīz palika labāk. Kad viss norima, suņi atkal devās staigāties, bet dēls palika istabā," stāstīja sieviete.

Katija Ernitsa, kura nodarbojās ar Krisu apmācīšanu, pastāstīja, ka ir suņu šķirnes, kuras ir vieglāk apmācīt par diabēta pacientu palīgiem, tomēr gandrīz visi draudzīgi un līdzsvaroti suņi varētu tikt galā ar šo lomu. Vairāk nekā tūkstots eiro vērtās apmācības aizņem pusotru gadu. Šāda suņa uzdevums ar smaržu sajust zemu cukura līmeni un par to brīdināt saimnieku.

"Labi apmācīts suns tāpat var pienest glikozes līmeņa celšanai nepieciešamus produktus vai dot signālu apkārtējiem, ka saimniekam vajadzīga palīdzība," pastāstīja Ernitsa.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu