Desmit pārtikas produkti, kurus labāk neglabāt ledusskapī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Daudzi no mums ir pieraduši uzskatīt, ka ledusskapī jāglabā visa pārtika, jo pazeminātā temperatūra paildzinās to derīguma termiņu. Šāds pieņēmums nebūt nav patiess - daudzu produktu glabāšana ledusskapī ne tikai sabojā to garšu, bet arī veicina ātrāku sabojāšanos, vēsta portāls "Postimees".

Termiski neapstrādāti kartupeļi

Šo sakņaugu nav ieteicams uzglabāt ledusskapī. Aukstums negatīvi ietekmē kartupeļu garšu. Ciete, kas ir kartupeļu sastāvā, sadalās, veidojot glikozi. Tādēļ pēc izvārīšanas tie kļūs saldi un nesimpātiski tumši. Ledusskapī nav arī gaisa cirkulācijas, un tās trūkums veicina kartupeļu pūšanu.

Sīpols

Arī šī garšsakne ir to produktu sarakstā, kurus ledusskapī uzglabāt nevajadzētu. Daudz piemērotāka būs kartona kaste, kas novietota tumsā un vēsumā. Ledusskapī sīpols kļūst gumijots un ātri sapelē. Svaīga nianse - ja sīpols ir nomizots, tas obligāti jāuzglabā ledusskapī, jo ārpus tā sīpols savītis un sabojāsies.

Ķiploks

Jā, ķiploks tiešām ledusskapī ilgāku laika posmu saglabājas svaigs un nesažūst. Tomēr uzglabāšanai aukstumā ir arī trūkumi - pēc ilgāka laika posma aukstumā garšaugs zaudēs savu aromātu un izteikto garšu. Mitrumā tas var sākt arī pelēt.

Medus

Arī šo saldo gardumu nav ieteicams ievietos ledusskapī. Medus nebojājas istabas temperatūrā, tāpēc burciņu droši vari turēt virtuves skapītī, jo siltumā tas arī ilgāku laiku būs šķidrs. Aukstuma ietekmē medus kristalizējas, kā arī zaudē savas vērtīgās īpašības.

Tomāti

Šis auglis jau augšanas procesā mīl siltumu un sauli, tāpēc aukstumu tie nemīl. Aukstums noved pie organisko vielu sabrukšanas, kas samazina tomātu piesātināto garšu. Jāņem vērā arī fakts, ka veikalu plauktos tomāti bieži nonāk vēl nenogatavojušies. To ievietošana ledusskapī gatavošanās procesu vēl vairāk palēnina.

Rieksti

Kraukšķīgo gardumu sastāvā ir liels apjoms aktīvu vielu, tostarp taukskābes un aukstums šo vielu skaitu samazina. Bez iepriekš minētajiem trūkumiem pelējums ir nākamais lielākais drauds, kas liks visus riekstiņus izmest.

Maize

Ļoti daudzi joprojām maizi uzglabā ledusskapī, lai arī tas ārkārtīgi negatīvi ietekmē produkta kvalitāti, jo maize sažūst. Mitrums un aukstums arī rada ideālu vidi pelējumam, kas mums nemanot iekļūst maizes porās un tur tikpat nemanāmi attīstās.

Āboli

Aukstums liek šim auglim zaudēt visas savas vērtīgās uzturvielas - tas var būt tikpat gards, taču galu galā labuma teju nekāda. Istabas temperatūra būs labākā izvēle.

Tropiskie augļi

Šos augļus importē no valstīm, kur visa gada garumā valda siltums. Gluži loģiski šķiet tas, ka aukstums iznīcina ne vien visu  vērtīgo, bet arī bojā garšu un tekstūru.

Asās mērces

Aso mērču sastāvā parasti ir etiķis, sāls un čili pipari. Pirmās divas sastāvdaļas kalpo kā lielisks konservants, tāpēc šīs piedevas var ilgstoši glabāties istabas temperatūrā. Lai produkts nebojātos, svarīgi ir rūpēties par to, lai iepakojums vienmēr stingri noslēgts. Uzglabāšana aukstumā bojās garšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu