Fakti, kas jāzina par koronavīrusu. Virusoloģe apkopo "Covid-19" galvenās iezīmes (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vai zini, kas līdz šim ir zināms un pārbaudīts par jauno koronavīrusu ("Covid-19")? Virusoloģe Irja Lutsara savā "Facebook" kontā apkopojusi šādu informāciju un dalījusies ar to, kādas ir vīrusa galvenās iezīmes, vēsta portāls "Postimees".

1. Koronavīruss ģenētiski vistuvākais ir SARS (smagais akūtais respiratorais sindroms).

2. Koronavīruss - tie ir patogēni, kas ietekmē cilvēka elpošanas sistēmu.

3. Galvenie "Covid-19" vīrusa pārnēsātāji ir sikspārņi, taču iespējami ir arī dažādi citi starpnieki.

4. Vīrusa izcelšanās vieta ir Ķīna. Uzliesmojuma epicentrs ir Uhaņa, kas atrodas Hubejas provincē.

5. Vīruss tiek pārnēsāts no cilvēka uz cilvēku, taču veselīga vīrusa pārnēsātāja loma šajā procesā līdz galam nav skaidra. Inficētā persona ar vīrusu ir bīstama citiem ne ilgāk kā nedēļu.

6. Tāpat ir citi infekcijas izplatīšanās veidi - piemēram, pa gaisu.

7. Viena ar koronavīrusu saslimusī persona var inficēt divus līdz četrus cilvēkus.

8. Uhaņas provincē, kur dzīvo aptuveni 60 miljoni cilvēku, ir reģistrēti apmēram 80 tūkstoši saslimšanas gadījumu. Tātad procentuāli inficēties var tikai 0,1% iedzīvotāju.

9. Uz kruīza kuģa "Diamond Princess" bija 3700 pasažieru, taču ar koronavīrusu inficējās 691 cilvēks divu nedēļu laikā. Procentuāli tie ir 18,7%. Tur bija labvēlīgi apstākļi, lai inficētos daudz cilvēku.

10. Slimības klīniskā izpausme ir respiratorie simptomi. Galvenie nāves iemesli ir smaga pneimonija un ARDS (akūtais respiratorais distresa sindroms).

11. Pašreizējais vīrusa mirstības līmenis ir 3,3%. Mirstības koeficienti ir krasi atšķirīgi starp reģioniem, kuros novērojami koronavīrusa uzliesmojumi. Piemēram, Ķīnā tie ir 3,3%, bet Hubejas provincē 4,9%. Uz "Diamond Princess" klāja koeficients ir 0,5%, Dienvidkorejā 1%, Japānā 1,2%, bet Itālijā 3,4%. Šeit tiek ņemti vērā reģioni, kuros ir konstatēti vismaz 100 saslimšanas gadījumi.

12. Lielākā daļa mirušo ārpus Ķīnas ir vecāka gada gājuma cilvēki, kuri jau slimo ar nopietnām slimībām.

13. Īpaša pretvīrusa ārstēšana neeksistē, bet klīniskie testi turpinās. Tiesa, koronavīruss atšķiras no hroniskajiem vīrusiem. Pretvīrusa aģenti joprojām nespēj efektīvi novērst nopietnas sekas.

14. Tāpat īpašas vakcīnas pret "Covid-19" nav, bet nesen tika radītas divas, iespējams, potenciālās vakcīnas pret šo vīrusu. Pirmie pētījumi, visticamāk, tiks veikti aprīlī. Vakcīnu laišana tirgū ir diezgan paredzama.

15. Gluži kā ar pneimoniju, saslimšanai ar koronavīrusu starp veselības aprūpes darbiniekiem ir gana augsts rādītājs. Tiesa, Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata, ka mediķiem saslimšana neesot tik riskanta.

16. Nav skaidrības, kura no ārstēšanas metodēm ir vislabākā - pacientu turēšana slimnīcās karantīnā, ko izmanto Ķīna, vai mājas karantīna, ko pielieto Japāna.

17 Pēc "Worldometer" statistikas datiem - šogad no koronavīrusa miruši gandrīz 3000 cilvēku, bet no gripas vairāk nekā 75 tūkstoši cilvēku. Šie dati regulāri tiek atjaunoti, taču pēdējā laikā nav manītas krasas izmaiņas.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka ar jauno koronavīrusu "Covid-19", kas pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā, visā pasaulē inficējušies jau vairāk nekā 82 000 cilvēku. Tāpat 2800 inficēšanās gadījumi beigušies letāli.

Tāpat cetrutdien, 27. februārī, Igaunijā tika konstatēts pirmais koronavīrusa inficēšanās gadījums. 

Ar avioreisu no Stambulas uz Rīgu trešdien, 26. februārī, lidoja kāds Irānas pilsonis, kuram vēlāk, pēc aizbraukšanas ar "Lux Express" autobusu uz Tallinu, tika konstatēts koronavīruss. Inficētais irānis Rīgā ielidojis no Irānas tranzītā caur Turciju. Uz Rīgu no Turcijas tiešos reisus veic Turcijas aviokompānija "Turkish Airlines", kuras lidmašīna no Stambulas trešdien ielidoja Rīgā plkst. 11.20.

Autobusu satiksmes kompānija "Lux Express" paziņojusi, ka inficētais Irānas pilsonis izbraucis ar tās autobusu no Rīgas plkst. 14 un ieradies Tallinā plkst. 18.30. Uz šo reisu pārdotas 24 biļetes, taču autobusā bijuši 22 cilvēki - 21 pasažieris un autobusa vadītājs. "Lux Express" esot nodevusi ziņas par reisa pasažieriem Igaunijas Veselības departamentam, kas ar viņiem visiem sazinājies.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu