Pēc tiesībsarga ieteikuma sākta lieta Satversmes tiesā par invaliditātes pabalsta un pensiju atbilstību satversmei (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiro monētas. Ilustratīvs attēls.
Eiro monētas. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Satversmes tiesas (ST) šodien ierosināja lietu par personām ar invaliditāti piešķiramā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un invaliditātes pensijas apjoma atbilstību Satversmei, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka apstrīdētajās normās noteiktais valsts invaliditātes pensijas minimālais apmērs ir nepietiekams pat pamatvajadzību apmierināšanai un nav cilvēka cieņai atbilstošs.

Minimālie invaliditātes pensijas apmēri, kas noteikti, ņemot vērā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un invaliditātes grupai atbilstošo koeficientu, nekad neesot bijuši pamatoti ar konkrētiem aprēķiniem vai noteiktiem indikatoriem.

Turklāt, lai gan valsts ekonomika esot attīstījusies, invaliditātes pensijas minimālajam apmēram piesaistītais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ilgstoši neesot ticis pārskatīts, bet, kad tas tomēr ticis darīts, vērā ņemtas valsts finansiālās iespējas, bet ne valsts noteiktie pabalsta pārskatīšanas kritēriji.

Tādējādi valsts neesot pienācīgi izpildījusi no Satversmes 1. un 109.panta izrietošo pozitīvo pienākumu periodiski pārskatīt minimālās invaliditātes pensijas apmērus, lai novērstu cilvēku ar invaliditāti labklājības samazināšanos, norādīts pieteikumā.

Tiesībsargs arī norādījis, ka apstrīdēto normu rezultātā cilvēki ar invaliditāti tiek nostādīti cilvēka cieņu pazemojošā situācijā. Apstrīdētajās normās noteiktais invaliditātes pensijas apmērs izraisot tā saņēmēju sociālo atstumtību, apgrūtinot pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem un nenodrošinot viņiem vienlīdzīgas iespējas, salīdzinot ar pārējo sabiedrību, kurai valsts ir radījusi ekonomiskas labklājības nosacījumus.

Papildu tam, cilvēki ar invaliditāti esot pakļauti diskriminācijai arī to sociālā stāvokļa dēļ. Tādēļ apstrīdētā norma neatbilstot Satversmes 91. panta otrajā teikumā ietvertajam diskriminācijas aizlieguma principam.

ST ir uzaicinājusi Saeimu un Ministru kabinetu līdz 25. maijam iesniegt tiesai atbildes rakstus ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 23. augusts. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

Kā ziņots, pērn ST pēc tiesībsarga pieteikuma ir ierosinātas trīs lietas par minimālā ienākuma un sociālā atbalsta lielumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu