Kuri pārtikas produkti novājina imūnsistēmu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Noturīga imūnsistēma ir galvenais priekšnosacījums tam, lai cilvēks pēc iespējas mazāk slimotu un saglabātu labu pašsajūtu. Lai arī imūnsistēma ir ļoti sarežģīta un sastāv no daudziem procesiem, lērums ikdienas izvēļu var ietekmēt tās darbību, vēsta portāls "Postimees".

Imūnsistēma nenogurstoši strādā, lai atpazītu organismā nonākušos svešos organismus un aktivizētu procesus, lai tos uzveiktu. Spēcīgas imunitātes veidošanā neatsveramu lomu spēlē pareiza diēta - ir ēdieni, kuri, lai cik gardi nebūtu, grauj mūsu dabīgo "aizsardzības sistēmu".

Īpašus imūnsistēmas traucējumus var novērot cilvēkiem, kuri slimo ar cukura diabētu. Cilvēka asinīs ir baltie asinsķermenīši jeb leikocīti, kuri palīdz cīņā ar baktērijām un citiem mikroorganismiem. Ja asinīs ir augsts cukura līmenis, leikocītu darbība kļūst traucēta, kas var ļaut attīstīties bīstamām slimībām. Risinājums? Pēc iespējas vairāk atteikties no saldumiem.

Tāpat imunitātes stiprināšanai vajadzētu samazināt siera patēriņu - daudzos siera izstrādājumos ir listeriju, bīstamu baktēriju, paveids, kas labi vairojas ledusskapja temperatūrās un spēj negatīvi ietekmēt imūnsistēmu. Tas gan nenozīmē, ka no siera jāatsakās pilnībā - kuņģa skābe lielākajā daļā gadījumu iznīcina šīs baktērijas.

Daudzi dietologi tāpat iesaka attiekties no gaļas izstrādājumiem, kuru sastāvā ir nātrija glutamāts - populārs garšas pastiprinātājs, kas bieži vien tiek apzīmēts ar E621. Eksperti brīdina arī par pārmērīgas alkohola lietošanas ietekmi uz imūnsistēmu - alkoholā ir neticami liels cukura daudzums, kas, kā jau minēts, var iedragāt tik ļoti nozīmīgo leikocītu funkcijas.

Tāpat ir vērts minēt, ka daudzi pētījumi norāda uz to, ka imūnsistēmu grauj gaļā atrodamie brīvie radikāļi, kas spēj cilvēka organisma šūnās radīt nevēlamas mutācijas. Tiesa, tas nenozīmē, ka uzreiz jāpāriet tikai uz dārzeņu diētu - vienkārši jānodrošina, lai gaļa ir procentuāli mazākā diētas sastāvdaļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu