Odekolons kā dezinfekcijas līdzeklis. Kā Covid-19 ietekmē bezpajumtniekus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Covid-19 sērga skar visus un daudzus interesē, kā tā ietekmē bezpajumtnieku ikdienu. Uz jautājumu par to, vai viņi izmanto kādus dezinfekcijas līdzekļus, 29. martā Sarkandaugavā sastaptie bezpajumtnieki atbild, ka katrā veikalā varot nomazgāt rokas, turklāt viņiem ir alkoholiskie dzērieni, kas palīdzēšot vīrusu pārvarēt, atklāj raidījums "Bez Tabu".

"Odekolonu mēs nedzeram. Protams, lietojam alkoholu. Satiekamies lielos baros. Kad bars savācas, tā uzreiz pašvaldības policija klāt," pastāstīja kāds vīrietis. 

Bezpajumtniekus bieži var redzēt pie zupas virtuvēm. Vēl krietnu brīdi pirms ēdienu sāka izsniegt Krišjāņa Barona ielas pareizticīgo baznīcā, rindā pulcējās vairāk, nekā 10 cilvēku. Tikai retais ievēroja nepieciešamo divu metru distanci.

"Mainīsies dzīve tiem kungiem, kas zina, kas to vīrusu izplatīja. Ne jau mums. Mums kā bija, tā būs. Ja mūs pasargās, būsim veseli. Saslims, nu, būs lemts saslimt. Ko darīt?!" noteica viens no rindā stāvošajiem kungiem, kurš veselības pasliktināšanās gadījumā ir gatavs vērsties pie mediķiem.

Kāds no rindā stāvošajiem sevi dezinficēja ar odekolonu. 

"Tagad dod maizīti atsevišķi, spainīti atsevišķi. Galdiņu nes ārā. Ir kaut kādi ierobežojumi," pastāstīja vīrietis, kas stāvēja rindā pēc ēdiena.

Vai ēdiena izsniegšanā tiešām ir ieviestas izmaiņas, noskaidrot nav izdevies. Arī ēdienu izdalīja tikai pēc tam, kad filmēšanas komanda bija devusies prom. 

"Mūsu uzdevums šajā situācijā ir, pirmkārt, skatīties, lai stāvot rindā tiek ievērota droša distance. Otrkārt, pēc ēdiena izsniegšanas cilvēkiem ir jāizklīst. Jāuzmana, lai nenotiek kaut kāda pulcēšanās," situāciju komentēja Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis. 

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice sacīja, ka katram cilvēkam šiem jautājumiem ir citādāka pieeja.

"Protams, mēs cenšamies viņus mācīt, cenšamies viņus informēt, cenšamies viņiem stāstīt, bet to, cik cilvēks paņem pretī, ietekmēt nevaram. Mums ir divas mobilās brigādes, katra savā Daugavas krastā. Tiek apbraukāti cilvēki, informēti par to, kas un kā notiek, kā šajā situācijā būtu jāseko sev līdzi, un pie kā var vērsties, kam var zvanīt," pastāstīja Brice. 

Viena no septiņām Rīgas patversmēm atrodas Maskavas ielā, tās vadītāja Dagnija Kamerovska pastāstīja, ka telpu dezinfekcija notiek ar dubultu sparu. Tāpat stingrāk tiek pārbaudīti pagaidu pajumtes meklētāji. Katru dienu pajumti šajā patversmē lūdz apmēram 150 cilvēku. 

"Visi, kas no kaut kurienes ir atgriezušies, godīgi tā arī ir pateikuši. Šobrīd mums tāds klients ir bijis viens. Sociālais dienests apmaksāja hosteli un tagad šis klients apzinīgi atrodas pašizolācijā," Kamerovska pastāstīja. 

Ja situācija pasliktināsies, patversmes var nākties slēgt, taču tad aktuāls kļūs jautājums, kur šos cilvēkus izmitināt. 

Video: "Bez Tabu" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu