ES Tiesa: Neuzņemot patvēruma meklētājus, vairākas valsts pārkāpušas ES tiesību normas (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Patvēruma meklētāji "Muceniekos".
Patvēruma meklētāji "Muceniekos". Foto: Edijs Pālens/LETA

Polija, Ungārija un Čehija ir pārkāpušas Eiropas Savienības (ES) tiesību normas, atsakoties uzņemt patvēruma meklētājus saskaņā ar 2015. gadā izstrādāto pārdales shēmu, ceturtdien atzinusi ES Tiesa.

Visas trīs valstis pārkāpušas ES dalībvalstu līderu kopīgo lēmumu, atzina tiesneši, noraidot atbildētāju argumentu, ka tagad tāpat šajā lietā neko vairs nav iespējams izdarīt.

Turklāt tiesa atzina, ka neviena no trim valstīm tā arī nav varējusi norādīt uz iekšējās drošības apsvērumiem, kas tai būtu lieguši patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Eiropas Komisija (EK) vērsās pret trim ES dalībvalstīm ES Tiesā, jo tās atteicās uzņemt tām piešķirto patvēruma meklētāju skaitu, lai atvieglotu Grieķijas un Itālijas tā brīža situāciju saskaņā ar pārdales shēmu.

Lai gan Budapešta, Prāga un Varšava atteicās šo shēmu akceptēt, tā tām faktiski tika uzspiesta, izmantojot tā dēvēto vairākuma balsojuma procedūru.

Saskaņā ar ES shēmu trīs valstīm bija jāuzņem vairāk nekā 10 000 patvēruma meklētāju.

Līdz 2017.gada beigām Ungārija un Polija nebija uzņēmušas nevienu patvēruma meklētāju, bet Čehija bija uzņēmusi 12 migrantus no Grieķijas.

Kopumā ES shēmas ietvaros bija plānots uz citām bloka valstīm pārvietot līdz 160 000 patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas. Rezultātā tika pārvietoti tikai 40 000.

ES Tiesa secināja, ka Polija, Ungārija un Čehija nevar, nedz atsaucoties uz savu pienākumu uzturēt likuma varu un kārtību, nedz atsaucoties uz iekšējās drošības sargāšanu, nedz atsaucoties uz problēmām pārvietošanas mehānismā, izvairīties no šī mehānisma īstenošanas.

Valstu atteikšanās piedalīties šajā mehānismā, kura mērķis bija palīdzēt grūtībās nonākušajām ES valstīm, izraisīja vienu no lielākajām politiskajām krīzēm ES, un to veiksmīgi izmantoja galēji labējās partijas, vairojot savu popularitāti.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu