Kopš ārkārtas situācijas sākuma daudzām mājsaimniecībām būtiski pieaudzis elektrības rēķins (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Strādājot un mācoties no mājām, lielākajai daļai iedzīvotāju pieauguši elektrības rēķini. "Sadales tīkls" skaidro, ka martā kopējais elektrības patēriņš Latvijā pieaudzis par aptuveni 3%, salīdzinot ar pagājušo gadu, vēsta TV3 ziņas.

Vigantu ģimenes mājsaimniecībā ir vīrs un sieva, skolotāja, kā arī trīs bērni. Neliela privātmāja Pierīgā un divas salīdzinoši jaunas automašīnas. Vigants sarēķinājis, ka elektrības patēriņa pieaugums strādājot mājās ir audzis par 23%. Tieši darbadienās elektrības patēriņš strādājot no mājām pieaudzis par 38%.

"Aprīlī sievai vārda diena, dzimšanas diena, meitai dzimšanas diena. Ikgadējā sezonas atklāšana, kas ir aprīļa beigās, būs jāpārliek tuvāk Jāņiem. Kopumā mūsu ģimenes izdevumi samazinājušies ļoti būtiski. Neskaitot līzinga maksājumus, mainīgie izdevumi uz pusi samazinājušies," raidījumam stāsta Vigatnts.

"Elektrības rēķins +20%, lai gan Rīgas dzīvoklī ir atvienots viss un tur neuzturos, par abām dzīvesvietām ir viens rēķins, kurā ir iekļauta arī gāze dzīvoklī, kas arī attiecīgi kopš 27.02. nav izmantota. Palielinājušies izdevumi par pārtiku, jo visu laiku "gribas kaut ko garšīgu". Tur gan nav zināms, par cik, jo uzskaite netiek veikta. Vairāk pērkam augļus.Vismaz piecas reizes ir pieauguši izdevumi par grāmatām, ko var droši norakstīt uz citu izklaides izdevumu neesamību," TV3 ziņām stāsta Janīna Enamre .

Uzņēmumā "Sadales tīkls" skaidro, ka marta mēnesī elektroenerģijas patēriņš ir pieaudzis par 3%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Savukārt, salīdzinot ar februāri, pieaugums ir par 6%, tomēr jāņem vērā, ka februāris šogad bija par divām dienām īsāks.

"Kurš vairāk mājās uz elektriskās plīts gatavot, veļu mazgāt, tam arī tas pieaugums ir. Dators un telefons milzīgas izmaiņas elektropatēriņā neieviesīs. Mēs redzam, ka cilvēki dzīvo mājās, bērni mājās mācās. Mums ir jābūt spējīgiem nepārtraukti nodrošināt elektroapgādi," skaidro "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Lai gan rokas mazgājam arvien biežāk,arī ūdens patēriņš Rīgā pēdējo nedēļu laikā sarucis – iespējams tādēļ, ka daudzi devušies uz laukiem. Samazinājums lēšams 2 – 4% robežās. Ikdienā Rīgā februārī izlietoti 104 000 kubikmetri ūdens, pašlaik – ap 100 tūkstošiem kubikmetru dienā.

"Noteikti lielāks pieaugs nevar būt, ja samazinās kopējais patēriņš. Tajā pat laikā, esam pieņēmuši lēmumu, ka krīzes situācijā, sākot no 1.aprīļa neuzrēķināsim soda procentus. Otra lieta – nenoteiktu laika posmu, līdz krīzes beigām, nepārtrauksim ūdens apgādi par parādiem," stāsta "Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks.

"Rīgas ūdens" pārstāvji novērojuši, ka daudzi iedzīvotāji pastiprināti pērk fasētu ūdeni, lai gan uzņēmuma ieskatā, ūdens no krāna Rīgā neesot ne par matu sliktāks par veikalos nopērkamo.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu