Pētniece skaidro, vai bērzu sulas ir veselīgas cilvēka organismam (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērzu sulu tecināšana. Ilustratīvs attēls
Bērzu sulu tecināšana. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Lūka/LETA

Kā jau katru gadu pavasarī aktualizējas bērzu sulu iegūšana. Aprīlis tiek uzskatīts par mēnesi, kad tiek tecinātas un daudzviet arī pārdotas bērzu sulas. Latvijas Radio raidījums "Zināmais nezināmajā" pētīja, vai bērzu sulas ir veselīgas cilvēka organismam.

"Bērzu sulas ir kokteilis, jo tajās ir atrodamas dažādas vielas," raidījumam norādīja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" Riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vecākā eksperte Elīna Ciekure.

"Vairākās vietās, kur ņēmām bērzu sulas, salīdzinājām tās ar ūdeni no akas. Sastāvs variēja nedaudz, daži elementi bija vairāk, daži mazāk, bet neko daudz tas neatšķiras," secināja pētniece.

"Bērzs no augsnes uzņem to, ko vajag tam pašam. Daudzi no šiem elementiem ir tādi, ko vajag arī cilvēkam. Ir zināmi pozitīvi efekti vielām, ko satur bērzu sulas. Cilvēki bērzu sulas bieži dzer papildus ikdienā uzņemtajam šķidrumam. Tas ir pozitīvi, jo tādējādi uzņem vairāk šķidruma," izteicās Ciekure.

Pētniece sacīja, ka dzerot bērzu sulas, cilvēks uzņem arī bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus, kas var pozitīvi ietekmēt organismu.

Tāpat Ciekure norādīja, ka, lai uzzinātu, vai konkrētais produkts sniedz ko labu, vajadzētu veikt klīniskos pētījumus, taču bērzu sulām tādi neesot veikti.

Pētniece sacīja, ka neesot pētījumu par bērzu sulām un iespējamo pesticīdu daudzumu tajās. "Piesārņojums sulā var nonākt caur augsni, bet to ietekmē vairāki faktori – viens no tiem ir koka sakņu spēja uzsūkt vielas."

Tāpat piesārņojums var nonākt sulā no gaisa, ja to vāc atvērtā traukā, norādīja pētniece. Šādā traukā varētu nonākt pesticīdu daļiņas, ja sulu vāc tuvu laukam, kuru miglo.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu