No ēdiena piegādēm līdz apsveikumiem dzimšanas dienā. Kustība "Paliec mājās" pulcējusi aptuveni 500 dalībnieku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rokas. Ilustratīvs foto.
Rokas. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Kopš pasaulē ieviesti dažādi drošības pasākumi Covid-19 izplatības apturēšanai, pat aiziešana uz veikalu daudziem ir bīstama, īpaši tiem, kas atrodas riska grupā. Šajā laikā iedzīvotāji sākuši izrādīt interesi palīdzēt citiem ar vienkāršām ikdienas lietām, tai skaitā kustības "Paliec mājās" brīvprātīgie, kuri nu jau Latvijā ir teju 500, ziņo "TV3 ziņas".

Marta beigās, kad dažādi ierobežojumi vēl tikai sāka uzņemt apgriezienus, rīdziniece Vladislava bija viena no pirmajām projekta "Paliec mājās" brīvprātīgajām. Reizi, divas dienā viņa piekrita palīdzēt tiem, kas paši nevar aiziet uz veikalu, un to izdarīt viņu vietā. 

"Šobrīd esmu diezgan aktīvi iesaistījusies pašā "Paliec mājās" komandā un vairāk strādāju ar brīvprātīgo koordinēšanu, un nodrošinu reģionālo pārklājumu. Es pati ikdienā aiznesu kādam, ja redzu, ka kādu laiku to nepiesakās izdarīt citi," pastāstīja Vladislava.

Kustības "Paliec mājās" līdzautors Mārtiņš Zeps pastāstīja, ka kopumā projekts ir attīstījies. Viņi strādā ar repatriācijas reisiem, izvieto lidostā informatīvos materiālus,  kā arī cieši sadarbojas ar Ārlietu ministriju.

Vaicāts, kā ir ar brīvprātīgo motivāciju, Zeps pastāstīja, ka šis nav obligāts pasākums, kas būtu jāveic atkārtoti. Var izdarīt vienu reizi, var vairākas.

"Pieteikšanās platformai uzreiz ir tāds kā apliecinājums, ka viņi grib piedalīties. Tas var būt vienreizēji, uzdevumu izpilda un viņiem pietiek. Var būt ilglaicīgāks pasākums. Mums ir labs noklājums visos reģionos un visā Latvijā mums ir aptuveni 500 un uz augšu brīvprātīgo, kā arī 50 reģionālo koordinatoru," viņš norādīja.

Lielākas vai mazākas palīdzības akcijas īstenojušas arī citas organizācijas, kas nodrošina bezmaksas maltītes vai ziedo dažādus produktus. 

Līdzīgi kā kustība "Paliec mājās", Ķeguma novadā palīdzēt senioriem bija gatava arī Jogita Pūpola-Some.

"Mēs sapratām, ka seniori tomēr ir piesardzīgi. Piedāvājām aizbraukt bez maksas tepat mūsu novadā ar lielajām maskām apsveikt bērnus, kuri nevar svinēt. Vakar bijām Lielvārdē apsveikt kādu meiteni dzimšanas dienā," pastāstīja Jogita.

Pasākumu rīkošana ir sievietes pamatnodarbošanās. Vēl nezinot, ka Lieldienas šogad noritēs bez ierastās šūpošanās un citām izklaidēm, Jogita bija sākusi veidot reklāmas video. Vēlāk šie paši varoņi pie bērniem tomēr devās - vismaz skatiena attālumā.

"Lieldienās visi pasākumi bija atcelti, taču mēs vēl pirms svētkiem bijām sagatavojuši reklāmas rullīti. Tā kā tajā dienā sanāca mājās sēdēšana, izlēmām, ka zaķim "Banijam" jākāpj mašīnā. Attaisījām mašīnai vaļā lūku un lēnām braucām pa visu Ķegumu, visiem mājām," viņa stāstīja.

Video: "TV3 ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu