Sejas maskas - krāpnieku trumpis. Vācija neesošu sejas masku dēļ gandrīz pazaudēja 15 miljonus eiro (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Covid-19 pandēmijas laikā saskaroties ar sejas masku trūkumu, Vācija mēģināja internetā iegādāties maskas vairumā un tika ierauta rūpīgi izstrādātā starptautiskā krāpniecības shēmā, par neeksistējošām maskām gandrīz samaksājot miljoniem eiro, vēsta Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle". 

Kā šonedēļ paziņoja Eiropas policijas organizācija Eiropols, tai izdevusies sagraut krāpnieku grupējumu, kura dēļ Vācija zaudēja gandrīz 15 miljonus eiro. 

Krāpnieku atmaskošana ietvēra izmeklēšanas Vācijā, Spānijā, Nīderlandē, Īrijā un Lielbritānijā. Izmeklēšanas laikā aizturēti vairāki cilvēki. 

Covid-19 pandēmijas apstākļos daudzas pasaules valstis saskaras ar aizsardzības līdzekļu un aprīkojuma trūkumu, kā rezultātā šo valstu valdības ir spiestas lūkoties ārpus ierastajiem piegāžu kanāliem, lai nodrošinātu šīs piegādes. 

Kā informēja Eiropols, Vācijas varas iestādes marta vidū vēlējas iegādāties sejas maskas gandrīz 15 miljonu eiro vērtībā. Iepirkuma veikšanu varas iestādes uzticēja diviem Vācijas uzņēmumiem. 

Šie uzņēmumi ar interneta starpniecību sazinājās ar kādu Spānijas uzņēmumu, kurš apgalvoja, ka tā krājumos ir desmit miljoni sejas masku. 

Tomēr pircēji neapzinājās, ka patiesībā viņi apmeklējuši fiktīva Spānijas uzņēmuma tīmekļa vietni, ko kontrolēja krāpnieki. 

Ja pircējs par šīm maskām būtu samaksājis plānotos 14,7 miljonus eiro, tie būtu nonākuši krāpnieku rokās, bet Vācija nesaņemtu nevienu sejas masku. 

Foto: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP

Spānijas “uzņēmums”, kurš maskas tomēr piegādāt nevarēja, pircējus no Vācijas vispirms pāradresēja pie piegādātāja Īrijā. Savukārt Īrijas uzņēmums ieteica sazināties ar sadarbības partneri Nīderlandē. 

Nīderlandes uzņēmums Vācijas pusei apgalvoja, ka varot nekavējoties piegādāt 1,5 miljonus masku, lūdza veikt priekšapmaksu 1,5 miljonu eiro apmērā.  

Vēlāk Nīderlandes puse apgalvoja, ka priekšapmaksa neesot saņemta un lūdza Vācijas pusi pārskaitīt 880 000 eiro, lai nodrošinātu, ka piegāde tiek veikta laikā. 

Vācijas puse veica abus maksājumus, tomēr nekādas maskas Vācijā, protams, neviens nesaņēma. 

Kad pircēji Vācijā saprata, ka tikuši apkrāpti, viņi nekavējoties vērsās pie savas bankas Vācijā, kā arī policijā. 

Policija un finanšu iestādes vairākas Eiropas valstīs ātri atrada abos maksājumos veikto  naudu un nekavējoties to iesaldēja. 

Kā pavēstīja Eiropols, gandrīz 500 000 no izkrāptās naudas jau bija pārskaitīta uz Lielbritāniju, no kurienes to tālāk bija paredzēts pārskaitīt uz bankas kontu Nigērijā. 

Eiropols brīdina, ka Covid-19 pandēmiju izmanto arī krāpnieki, tāpēc valstīm un iedzīvotājiem, kas internetā pērk līdzekļus aizsardzībai pret jauno koraonvīrusu, jābūt īpaši uzmanīgiem. 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu